No sexism

Waarom seksisme in de techwereld maar moeilijk oplosbaar is

We zijn al een heel eind gekomen. Met ‘we’ bedoel ik mannen én vrouwen. Vaak denken mensen dat dat betekent dat we eigenlijk geen last meer hebben van seksisme binnen de techwereld. Toch is dat niet helemaal waar. Het lastige is alleen dat het altijd zo subtiel is. Vaak heb je als vrouw wel het gevoel dat een opmerking vanuit een seksistisch oogpunt wordt gemaakt, maar helemaal zeker weten doe je het niet altijd. Dit is waarom seksisme in de techwereld maar moeilijk oplosbaar is, en waarschijnlijk blijft.

Een voorbeeld. Twee mensen praten met iemand van een techbedrijf. Een man en een vrouw. Die persoon (ook een man) legt iets uit en zegt iets ingewikkelds. Of tenminste, iets wat veel mensen over het algemeen niet zullen weten, maar mensen die al jaren in de tech meedraaien of daar simpelweg heel veel interesse in hebben, absoluut wel. Vervolgens draait die persoon zich naar de man en zegt: “Jij hebt er wel een beeld bij wat dat is.” 

Vermist: de context

Het is een opmerking die potentieel vriendelijk bedoeld is. Misschien hebben de twee het al eerder over dit onderwerp gehad, waardoor hij eigenlijk meer naar dat gesprek verwijst dan naar de intelligentie van die man. Het kan ook volledig de andere kant op bedoeld zijn: ”Jij als man weet wel wat ik bedoel, die vrouw daar heeft waarschijnlijk geen idee van.” 

Normaliter spreek ik me eigenlijk niet vaak uit over deze zaken, omdat ik er altijd vanuit ga dat iemand met een seksistisch gedachtegoed daar vast op een bepaald moment wel problemen mee krijgt. Als jij je wereld zo klein wil maken, dan zal je nooit ervaren hoe mooi de wereld is als je er wél voor openstaat. Een andere reden is dus dat het vaak zo subtiel is. Je weet net niet genoeg de context waardoor je iemand niet terecht wil wijzen, terwijl die opmerking misschien uit een heel andere invalshoek wordt gemaakt dan je denkt. 

Huishoudbeurs

Ik heb ook ooit een evenement (een soort grote beurs) bezocht dat over tech ging, waarbij ik een heel indrukwekkende vrouw uit de tech mocht interviewen. Terwijl we naar haar toeliepen, zei de PR-man iets over hoe dit wel iets anders was dan de Huishoudbeurs. Wederom is het heel subtiel en weet je niet helemaal zeker of het nou een rotopmerking is of niet. Voor hetzelfde geld heeft hij een keer gezien – of gedacht – dat ik iets heb geschreven over de Huishoudbeurs en refereert hij daaraan. Of misschien was de Huishoudbeurs een dag ervoor in hetzelfde pand. 

Kortom, opmerkingen die voor ons voelen als seksisme, hoeven echt niet altijd zo kwaad te zijn bedoeld als we denken. Tegelijkertijd is er altijd maar moeilijk een vinger achter te krijgen, en in veel situaties is het ongemakkelijk of ongepast om hierop door te vragen. Je komt bovendien al snel nogal dominant en onvriendelijk over wanneer je iemand -die misschien zelf iets veel onvriendelijkers doet- terechtstelt. Bovendien maakt het de sfeer ook niet beter en is het daardoor vaak zo dat vrouwen het er maar bij laten zitten. 

Ik vind dat helemaal niet erg. Natuurlijk heb ik liever dat die vreemde vorm van discriminatie of dat onnodige mansplaining verdwijnt, maar de subtiliteit ervan -plus het feit dat conflicten het soms niet waard zijn- zorgt dat je er voorzichtig mee om moet gaan. Ook als mensen tonen dat ze helemaal niet zo voorzichtig met jou omgaan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.