usb-stick

Waarom je altijd een USB-stick bij je moet hebben

Door de technische ontwikkelingen de laatste jaren zijn er tig verschillende manieren om je bestanden ergens op te slaan. Zo kun je onder andere gebruik maken van online opslagdiensten (zoals bijvoorbeeld OneDrive, Dropbox, GoogleDrive en Stack) en je thuisnetwerk gebruiken om bestanden van het ene naar het andere apparaat te zetten. Maar natuurlijk is er ook nog de externe opslag, zoals een externe hardeschijf of de oude vertrouwde USB-stick. Hieronder vijf redenen om toch altijd een USB-stick bij je te hebben.

Je belangrijkste bestanden op zak

Uiteraard is een USB-stick heel handig om je bestanden op te slaan of te openen waar je ook bent. Ervan uitgaande dat je beschikking hebt tot een computer uiteraard. Zo kun je op iedere plek verder aan je onderzoek werken, je vakantiefoto’s laten zien aan familie of je favoriete muziek afspelen. Zoals eerder al aangegeven is het met de verschillende online opslagdiensten tegenwoordig niet altijd nodig om zoiets tastbaars als een USB-stick met je mee te slepen. Maar wat als je op de betreffende computer geen internet tot je beschikking hebt? Of wanneer je de inloggegevens van je online account niet bij de hand hebt? Juist, de USB-stick biedt dan uitkomst.

Je computer vergrendelen

Er zijn (gratis) applicaties die je kunt gebruiken om je USB-stick om te toveren tot sleutel. Een voorbeeld hiervan is Predator. Waar dit eigenlijk op neerkomt is dat wanneer je jouw USB-stick in je computer doet, deze wordt ontgrendeld. Het omgekeerde geldt wanneer je de stick eruit haalt, de computer gaat dan op slot. Dit betekent dus dat je USB-stick fungeert als tastbare sleutel. Het is weer eens iets anders dan een wachtwoord intypen om te ontgrendelen.

RAM boost

RAM geheugen op je apparaat zou je kunnen zien als een kleine opslag waar constant de inhoud van wisselt wanneer je bezig bent op je computer. Als je niet veel of geen RAM geheugen hebt, kan je computer wel eens vastlopen. Puur omdat deze kleine opslag vol zit en niets meer kan doorgeven aan de processor. Mocht je een paar GB meer aan RAM geheugen willen gebruiken, dan zou je daarvoor je USB-stick in kunnen zetten. Nadeel is wel dat de stick en computer aan elkaar gekoppeld worden waardoor je dit niet bij iedere willekeurig apparaat kunt blijven inzetten.

Applicaties draaien vanaf je stick

Naast tekstbestanden, muziek en afbeeldingen kan je de draagbare data-stick gebruiken om applicaties te draaien vanaf deze opslag. Het ligt er even aan welke applicatie je wil gebruiken en met welk besturingssysteem, dus een stappenplan kan ik hier niet voor schrijven. Maar op het wijde web kun je vrij makkelijk vinden hoe dit te doen. Het handige van deze manier van programma’s draaien op je computer, is dat je de software niet op je pc hoeft te installeren. Het neemt dus ook geen ruimte in op je systeem.

Kunst met je insteekgeheugen

Huh?! In de wereld van de kunst is uiteraard niets te gek, dus kunst met je opslag-stick is ook zo apart niet. De Duitse Aram Bartholl is daarom, inmiddels al heel wat jaren terug, het project Dead Drops gestart. Het zijn ingemetselde USB-opslagen, waarbij je anoniem en offline bestanden kunt delen met bijvoorbeeld vreemden. Wat je op een dergelijke Dead Drop aan bestanden kunt vinden, is altijd weer een verrassing. Wil je hier meer over lezen? Techgirl Purdey schreef er al eens een artikel over en klikkerdeklik, hier vind je die.

Genoeg redenen om ons kleine vriendje met geheugen te blijven eren. Overigens wil ik nog even kwijt dat het woord “insteekgeheugen” een bestaand synoniem voor USB-stick schijnt te zijn. Ik wist het ook niet.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.