fax

Waarom is de fax nog niet uitgestorven?

E-mail kunnen we niet meer wegdenken. Maar toch hebben printers nog steeds een ingebouwde fax of zie je nog steeds briefpapier met daarop het faxnummer. Waarom?

Eigenlijk is er nog één belangrijke reden: een fax heeft een legale status. Dus vergelijkbaar met een aangetekende brief. En dat maakt het interessant. Een aangetekende brief kost je namelijk 8,15 euro (tot 2 kg) en een fax maar een fractie daarvan (meestal 0,15 cent). Net als met een aangetekende brief kunnen de ontvangers het bericht niet negeren. Ze kunnen de ontvangst niet ontkennen en als het nodig is, moet er gereageerd worden.

Dit is vooral interessant als je bijvoorbeeld een klacht wilt indienen. Een fax zou een mooi alternatief zijn voor callcenters en omslachtige keuzemenu’s (betaald per minuut). Maar wanneer heb je voor het laatst iemand gehoord die een fax heeft verstuurd? In mijn omgeving in ieder geval niemand. Met een beetje rondvraag kom ik een paar mensen tegen die het nog gebruiken: advocaten en belastingadviseurs. Voor hen is het blijkbaar nog gebruikelijk om faxen te gebruiken. Die komen natuurlijk ook iets vaker zaken tegen waar de legale status van verzenden van belang is!

Wat kun je er als consument mee?

Met een beetje research kun je van de meeste bedrijven een faxnummer vinden. En soms heb je wel eens wat gedoe met een partij waar je graag wil aantonen dat je hen een bericht hebt gestuurd. Bij mij op nummer 1: Ziggo! In mijn ogen hebben zij een mooi voorbeeld van een klantenservice die demotiverend werkt om een klacht in te dienen. Keuzemenu’s, in de wacht zetten etc. Ik denk dat ik als ik weer eens iets heb maar eens een fax ga proberen!

Hoe kom je aan een faxnummer?

Google is je grote vriend voor de meeste bedrijven. Alleen mijn voorbeeldje Ziggo kan ik moeilijk vinden via gewone zoekresultaten. Maar www.faxgids.nl biedt uitkomst! Hier vul je de bedrijfsnaam in en eventueel de plaats.

Wat als je geen faxmachine hebt?

Bij bedrijven vind je nog vaak een faxmachine, maar als particulier heb je die waarschijnlijk niet. Wat als je toch een fax wilt versturen? Dat kan tegenwoordig online. Bijvoorbeeld:

www.hellofax.nl –> Geen Nederlands op de site, maar je kunt tot 5 faxen gratis versturen. Daarboven een abonnement.

www.efax.nl –> Nederlands. Proefperiode van 30 dagen.

Gebruik jij de fax nog? Laat in een reactie weten waarvoor!

P.S. dit is het faxnummer van Ziggo: 088-7170000.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.