hackathon

Waarom iedereen zou moeten leren programmeren

Vaak wordt van programmeren gedacht dat dit onzettend moeilijk, ingewikkeld en saai is. Dat je er alleen aan moet beginnen als je als developer aan het werk wilt. Spoiler alert: dat is helemaal niet waar. In dit artikel vertellen we waarom je (juist als je bovenstaande dingen denkt) tóch maar eens die basiscursus programmeren zou moeten oppakken!

Wat is programmeren eigenlijk?

Even terug bij de basis. Programmeren is kortgezegd een conversatie hebben met je computer. Jij geeft de computer instructies door het geven van bepaalde variabelen en schrijft functies die de computer zonder oordeel direct uitvoert. Tenminste, als je geen error krijgt of een waarschuwing om dingen anders te doen. Een computer denkt alleen in nullen en enen en alles wat je op het beeldscherm ziet, is een representatie daarvan. Hoe bijzonder is dat eigenlijk als je daarover nadenkt? Als dit je interesse doet opwekken, kun je ook beginnen met een cursus over de basics van Computer Science waarbij nog geen regel code aan te pas komt. Bijvoorbeeld hier, op de website van University of the People.

Oké. Je interesse is misschien iets meer gewekt, maar wat doen programmeurs eigenlijk de hele dag? En, we horen het je denken: waarom zou ik willen leren programmeren als ik geen developer wil worden? We geven je niet één, maar wel vijf redenen.

1. Je wordt goed in het tackelen van problemen en blijft meer kalm

Bij het schrijven van code kom je 90% van de tijd problemen tegen omdat je code niet werkt. Het eerste wat je doet, is het probleem in stukjes ophakken. Dan wordt al je werk stuk behapbaarder (pun intended) en tik je de taken af die nodig zijn om het eerste deel van je probleem op te lossen en ga je zo verder, totdat je alles hebt opgelost! De eerste vijf keer dat je een probleem tegenkomt schiet je waarschijnlijk totaal in de stress, maar na enige ervaring raak je niet meer in paniek en maakt het niet uit wat voor problemen er op je pad komen: je hakt ze in stukjes en tackelt ze gewoon stuk voor stuk. Je zult merken dat wanneer je dit bij code doet, het ook makkelijker wordt om andere problemen in je leven op te lossen. Win-win!

2. Je wordt goed in het bedenken van oplossingen zowel individueel als samen

Voor die opgehakte stukjes van je probleem, ga je op zoek naar oplossingen. Code gaat voornamelijk
om het oplossen van problemen. Een grap die doorgaans wordt gemaakt over developers is eigenlijk
dat ze bijna geen code uit hun hoofd weten maar 90% van de dag naar oplossingen voor hun errors
googelen. Een website genaamd Stack Overflow is hun beste vriend daarvoor. In dit geval is het zeker
een kwestie van ‘oefening baart kunst’ omdat je leert om snel oplossingen te vinden, toe te passen en dit
vaak zowel individueel als samen met je team moet te kunnen doen.

3. Programmeren maakt je beter in communiceren

Behalve dat je met je team de problemen analyseert en ook de oplossingen daarvoor bedenkt, moet je code op zichzelf staand de oplossing ‘beschrijvend’ voorleggen. Collega’s die later met jouw code werken, moeten bij het lezen van jouw code direct begrijpen welke richting je op gaat met jouw oplossing die daarin staat beschreven. Je code moet dus duidelijk, efficiënt en oplossingsgericht zijn in communicatie, zowel voor de computer als voor je collega’s.

4. Programmeren geeft zelfvertrouwen

Programmeren is not for the faint hearted. Het vergt doorzettingsvermogen, doorzettingsvermogen en yes – nog eens doorzettingsvermogen! Waarom? Omdat het eigenlijk een letterlijke vorm van trial and error is. Bij coden schrijf je namelijk niet in één keer dè perfecte code. Je schrijft code, test het, verbetert het, test het nog een keer, dan moet je het waarschijnlijk nog een keer herschrijven en dit proces gaat eindeloos door totdat je uiteindelijk die compilatie aan functies hebt geschreven die uiteindelijk doen wat jij wilt. Kun je nagaan wat voor energie en zelfvertrouwenboost je dan krijgt als je een programma af hebt! En for your info: een programma kan al bestaan met 10 lines of code!

5. Het is dé ultieme vorm van vrije creatie

Behalve dan dat je bij coderen te maken hebt met vaste raamwerken waarin programmertalen zich in bevinden, is het simpel: als je eenmaal kunt coderen, dan kun je in principe alles bouwen wat je maar wilt. Het is de ultieme vorm van vrije creatie en dat gevoel, dat kun je ook meenemen in andere projecten. Als je weet dat je code kunt bouwen, dan weet je ook dat je bijvoorbeeld met gemak die kledingkast kunt bouwen of de computer van je moeder kan fiksen. En al helemaal omdat je nu beter met problemen kunt omgaan en oplossingen snel kunt bedenken of opzoeken.

Je zou het misschien niet zeggen, maar programmeren brengt echt veel meer verrijking aan je leven
dan je in eerste instantie zou denken. Je krijgt meer zelfvertrouwen, bouwt meer dingen (letterlijk en
figuurlijk) in je eigen leven, het maakt je beter in communiceren en zorgt ervoor dat je bij problemen
kalm(er) blijft omdat je beter wordt in het tackelen hiervan en om daar oplossingen voor te bedenken.
En nu hopen wij natuurlijk dat dit jou over de streep trekt om toch eens te gaan programmeren! Laat je het ons weten? Happy Coding!

Dit artikel werd geschreven door Jessy The!

  1. Ja ik heb dat gelezen .Maar ik ben de jongste niet meer .En ik weet dat ik veel laat liggen . Ik zou nu nog dat willen leren .Maar voor mijn doen,lukt het me om met bepaalde dingen om te gaan . Als problemen heb ,bel ik mijn zoon die in computers doet .Soms kan het een nadeel zijn ,maar ja het heeft ook zijn voordeel . Wel weet ik als je dergelijke problemen hebt ,en je lost het zelf op ,je trotser bent om het zomaar eens uit te drukken.
    .En je het onthouden kunt
    .

  2. Leuk en enthousiast artikel Jessy. Welke taal zou je de beginnende programmeur aanraden?

  3. Excuses beiden voor de late reactie! Dit is mijn allereerste blog hier ooit 🙂 dus ik had deze comments nog niet gezien.

    @Harry: Het is nooit te laat om te leren! Leren houdt je jong, is goed voor je brein, geeft je plezier. Je kunt al een programma maken met 10 regels code! Ik zou zeggen, ga naar een platform als CodeAcademy of Udemy, daar staan hele laagdrempelige cursussen waarbij je hele minimale (qua functionaliteit) maar nog steeds volledige (qua theorie) apps maakt. Probeer het gewoon!

    @wordtinkerer:
    SUPERleuke vraag! Het geeft me inspiratie om daar een blog van te schrijven. Als je echt totaal geen ervaring hebt, dan is iedere taal, iedere cursus gewoon om te doen al een aanwinst om te kijken of je het programmeren an sich leuk vindt. Goed om eerst te weten is dit. Vraag jezelf af WAAROM je wilt programmeren. Programmeren is niet makkelijk en je wilt niet bij enige tegenslag stoppen. Dat gebeurt heel vaak omdat mensen overweldigd raken en hun WHY, hun waarom niet groot genoeg is. Waarom wil je programmeren, wat wil je graag bouwen en wat zou je graag voor werk ermee willen doen? Vandaar uit, kan je dan de talen kiezen die daarbij passen en geschikt zijn om de arbeidsmarkt mee te betreden. Maar voor een beginner die gewoon wat wilt proberen, zoek een superleuke beginners-tutorial op CodeAcademy, Khan Academy, Skillshare of Udemy! Als je iets van 20 uren (is maar een schatting) er in hebt gestoken en je kan er geen genoeg van krijgen, dan kan je bovenstaande vragen echt gaan onderzoeken. Ik hoop dat dit helpt! Let me know!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.