Waarom bitcoin nu ineens in ’t nieuws is (en harder gaat dan ooit)

Waarom bitcoin nu ineens in ’t nieuws is (en harder gaat dan ooit)

Je hebt ’t de afgelopen dagen vast al wel in ’t nieuws gezien of op de radio gehoord: Elon Musk, de man achter onder andere Tesla, investeert 1,5 miljard dollar in bitcoin. Een enorme investering, maar waarom heeft hij dit gedaan? En wat doet dat met de waarde van bitcoin? Je leest ’t hier!

Tesla, het autobedrijf van miljardair Elon Musk, heeft de afgelopen week dus 1,5 miljard dollar in bitcoin geïnvesteerd. Of ‘gepompt’, zo kun je ’t ook wel zeggen, want dit heeft enorme invloed op de waarde van de cryptocurrency. Op maandag maakte hij de investering bekend (via Twitter, zijn favo social media kanaal) en nog diezelfde dag schoot de waarde van bitcoin zo’n 15% omhoog, voorbij de 44.000 dollar. Naast de waardestijging van de bitcoin, is ook de waarde van Tesla gestegen dankzij deze investering.

En dat is nog niet alles. Dat de waarde omhoog is geschoten, is voor alle bitcoin-houders natuurlijk fijn nieuws, maar bitcoin is ooit opgezet als digitaal betaalmiddel en Tesla laat met deze actie weten dat het de bitcoin op termijn ook zal accepteren als betaalmiddel. Hiermee kun je in de toekomst dus je elektrische auto kopen met elektronisch geld. Welke bedrijven zullen volgen?

Bitcoin nieuws en de invloed van socials

Dat Elon Musk een behoorlijke invloed heeft op de cryptomarkt, is ook vorige week nog duidelijk geworden. Toen liet hij een andere cryptomunt, de Dogecoin, flink stijgen. Dat doet hij puur en alleen door via Twitter (daar is ‘ie weer) dingen aan te kondigen of mede te delen, zoals de tweet hieronder.

Cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Dogecoin, zijn volatiel. Volatiel is de beweeglijkheid van een koers. Social media speelt daar een grote rol in. Het sentiment op social media is namelijk een belangrijke voorspeller bij het bepalen van de waarde van een cryptomunt. Op social media, waaronder Twitter bijvoorbeeld, is een grote behoefte aan informatie over cryptocurrencies. Dat gaat van daadwerkelijke koersinformatie tot investeringen (zoals die van Elon Musk) en voorspellingen. En dat laatste is een interessant gedeelte.

Want: in hoeverre is te voorspellen wat een cryptomunt zal doen? Men zegt weleens dat cryptocurrencies zijn gebaseerd op emotie. In het geval van de enorme bitcoin-investering van Elon Musk heeft het zeker wat gedaan met de waarde van bitcoin, maar waarop is dit gebaseerd? Het is natuurlijk zo dat Elon Musk het een betaalmiddel wil maken voor Tesla-auto’s. Geeft dit de consument dan vertrouwen in de digitale munt? Of zijn er vooral veel instappers die willen profiteren van de koersstijging – waardoor de koers dus stijgt?

Het blijft speculeren, waarbij mijn gevoel wel aangeeft dat het een mix is van bovenstaande punten. En zolang ‘grote gebruikers’, zoals Elon Musk, dit soort aankondigingen en investeringen doen, zal de waardebepaling daar in mee blijven gaan. En dan zien we bitcoin ook weer terug in het nieuws, waardoor meer mensen ’t zullen zien (en vertrouwen?) en er mogelijk bij instappen.

Bitcoin is digitaal geld. Dit is cryptografisch beveiligd via een P2P-netwerk (een blockchain), waarbij geen banken of derden komen kijken. Er mogen wereldwijd maximaal 21 miljoen Bitcoins in omloop worden gebracht en je kunt dit niet uitbreiden. Wil je meer weten over bitcoin en andere cryptocurrencies? Check dan alles over bitcoin bij Cryptostart! Je vindt hier de actuele waarde, nieuws en meer.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.