Waar moet je op letten bij het kopen van een drone?

Op zoek naar een drone? Dan is het handig om te weten waar je op moet letten bij aankoop. Er valt namelijk heel wat te vergelijken. Onderstaande lijst kun je gebruiken om te beslissen aan welke eisen jouw nieuwe drone moet voldoen. Zo vind je makkelijker het exemplaar dat aan al je wensen voldoet.

1.      Professioneel of als hobby?

Een belangrijke eerste vraag om bij stil te staan is wat de reden is waarom je de drone gaat gebruiken. Wanneer je eerst eens wilt ontdekken of een drone echt wat voor je is, zou je kunnen kiezen voor een instapexemplaar met een korte vliegduur en een klein bereik. Daarmee kun je dus niet heel ver of heel lang vliegen, maar wél prima uittesten of je het echt leuk vindt. Weet je al zeker dat je er echt mee aan de slag wil? Dan kun je op zoek naar exemplaren met een wat verder bereik en een wat langere vliegduur. Wanneer je de drone voor professioneel gebruik aanschaft, is het extra belangrijk om te kijken naar bereik een vliegduur. Wanneer je steeds tussendoor moet opladen kost dat veel tijd.

2.      Met of zonder camera?

Iedereen kent wel die mooie beelden van het landschap, gefilmd vanuit de lucht. Koop jij de drone specifiek daarvoor? Dan is het natuurlijk slim om naar de kwaliteit van de camera te kijken. Over het algemeen beschikken drones overigens over een prima beeldkwaliteit, maar hierin zit nog wel veel variatie. Houd er ook rekening mee dat een camera er voor zorgt dat de prijs van de drone hoger ligt. Wanneer je dus verwacht de camera niet te gebruiken, is het voordeliger om een drone zonder camera uit te kiezen. Wil je juist een drone met camera vanwege de mogelijkheid om vanuit de lucht te filmen of foto’s te maken? Vergeet dan niet de specificaties van de camera van de diverse drones met elkaar te vergelijken.

3.      Hoe snel heb je het onder de knie?

Het vliegen met de eerste drones was best ingewikkeld, waardoor dit niet voor iedereen weggelegd was. Gelukkig worden drones qua besturing steeds makkelijker. Vooral de nieuwe DJI drones kunnen door praktisch iedereen bestuurd worden. De handleiding die erbij zit is daarbij overigens geen overbodige luxe. Vooral de duurdere exemplaren hebben naast de mogelijkheid om te vliegen nog veel meer opties.

Het kan een tijdje duren voordat je alle geheimen van de drone doorgrond hebt, maar dat maakt zo’n gadget natuurlijk wel weer extra leuk. De kans dat zo’n DJI drone ergens tegenaan vliegt is ook klein, doordat deze is uitgerust met gevoelige sensoren.

Overigens is het wel verstandig om voordat je de drone de lucht in stuurt te checken of je op die locatie wel mag vliegen. In Nederland zijn namelijk zogeheten ‘no fly zones’, waar dus niet gevlogen mag worden. In andere gebieden heb je toestemming nodig van de beheerder en ook in sommige natuurgebieden mag je je drone niet gebruiken. Gelukkig blijven er dan nog genoeg locaties over om wél de lucht in te gaan! En de meeste drones hebben tegenwoordig nog een ander handig technisch snufje: Return to Home. Op het moment dat je dan de verbinding verliest met je drone, vliegt deze automatisch terug naar het vertrekpunt.

4.      Wat is de ervaring van anderen?

Het aanschaffen van een drone kan best lastig zijn door de vele keuzemogelijkheden die er zijn. Heb je een beetje helder aan welke eisen jouw nieuwe drone moet voldoen? Dan kun je drones gaan opzoeken die daaraan voldoen, maar ook dan kan het kiezen uiteindelijk nog lastig zijn. In dat geval kunnen de ervaringen van anderen helpen. Gelukkig zijn er op internet steeds meer nuttige reviews te vinden over deze apparatuur. Zo kun je erachter komen of een drone in de praktijk net zo werkt zoals dat het in de (web)shop omschreven wordt en voorkom je teleurstellingen. Op basis van deze tips moet het zeker lukken om de drone te vinden die bij jou past!

Dit artikel is tot stand gekomen samen met Kamera Express.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.