robotstofzuiger

Waar moet je op letten als je een robotstofzuiger koopt?

De afgelopen jaren worden robotstofzuigers steeds populairder en kent iedereen wel iemand met zo een ingenieus apparaat. Ook TechGirl gaat mee met de trend en heeft al meerdere artikelen en reviews geschreven over deze propere huisdieren 😜. Want ja, vaak geven de eigenaren de robotstofzuiger een naam en kan je ze zelfs via spraakbediening aanspreken. Maar waar moet je nou op letten bij de aanschaf van een robotstofzuiger?

Accuduur en afvalbakcapaciteit

De accuduur van een robotstofzuiger is erg belangrijk. Voor een groot deel bepaalt dit namelijk hoe snel jouw huis zal worden schoongemaakt. Als je nog snel voordat je bezoek krijgt je huis helemaal proper wilt hebben, kan je beter kiezen voor een robotstofzuiger met een hogere accuduur. Zo kan de robotstofzuiger een groter oppervlak op één accu doen. Als je dit niet vaak doet en de robotstofzuiger zo instelt dat deze je huis schoonmaakt terwijl je op werk bent, is de accuduur minder belangrijk. Veel robotstofzuigers onthouden namelijk waar ze gebleven zijn wanneer de accu leeg is en gaan na het laden weer terug naar de locatie waar hij is opgehouden.

Naast de accuduur is ook de afvalbak capaciteit belangrijk bij het kiezen van een robotstofzuiger. Bij veel robotstofzuigers leegt de robotstofzuiger de afvalbak niet zelf en zal jij dit moeten doen. Daarentegen zijn er ook robotstofzuigers (zoals de Roomba) met een “afvalbakstation” waarbij zij zelf de afvalbak legen in hun eigen prullenbakje. Het nadeel hiervan is dat het station waar de stofzuiger staat dan wel een stuk opzichtiger is.

Geschiktheid voor huisdieren

Zwerven de haren van jouw huisdier door je hele huis? Dan zijn er speciaal voor jou robotstofzuigers gemaakt tegen dierenharen. Iedere robotstofzuiger heeft verschillende borstels om te zuigen. Wanneer je huisdieren hebt is het belangrijk om te letten op of de robotstofzuiger een ronddraaiende middenborstel heeft. Deze is namelijk goed geschikt voor huisdierharen op te zuigen en zorgt ervoor dat de robot niet verstopt raakt.

Vloerondergrond en drempels

Naast de bewoners van je huis, is het ook belangrijk om te letten op de eigenschappen van je huis. Niet alle robotstofzuigers zijn namelijk geschikt om over drempels heen te kunnen gaan of over een tapijt heen te rijden. Daarom is het van belang om bij de keuze van een robotstofzuiger goed te letten op hoe hoog de drempels mogen zijn waar de robotstofzuiger overheen moet (of juist niet). En of de stofzuiger over vloerbedekking kan zuigen of over je mooie hoogpolige tapijt in de woonkamer.

Navigatie methodes: laser, camera, systematisch of willekeurig

Bij de keuze van een robotstofzuiger kan het ook van belang zijn om te letten op welke navigatiemethode deze gebruikt. Zo zijn er robotstofzuigers die gebruik maken van lasertechnieken, cameratechnieken, systematisch of compleet willekeurig door de ruimte heenrijden. Deze laatste raad ik zeer af. De robotstofzuigers die gebruik maken van willekeurige navigatie rijden, zoals de naam al zegt, compleet willekeurig door de ruimte heen. Deze robotstofzuigers rijden door de ruimte heen door gebruik te maken van sensoren in de bumper. Zo voelen ze het als ze ergens tegenaan rijden en weten ze dat ze een andere kant op moeten rijden. Echter weten deze robotstofzuigers niet waar ze geweest zijn en komt het dan ook vaak voor dat ze niet alle gedeeltes gehad hebben of op andere plekken meerdere keren zijn geweest. Het (vrijwel enige) voordeel is dat de prijs van deze robotstofzuiger een stuk lager ligt dan de andere navigatiemethodes.

MobileMobile

Robotstofzuigers die gebruik maken van systematische navigatie zullen niet willekeurig gaan rondrijden. Door middel van een gyroscoop weten ze waar in de ruimte ze zich bevinden en waar ze geweest zijn. Sommige robotstofzuigers met deze techniek maken gebruik van een geheugen, waardoor ze de vorige sessie herinneren en weten waar ze gebleven zijn als bijvoorbeeld de accu leeg is gegaan.

Cameranavigatie gaat weer een stukje verder. Robotstofzuigers met deze techniek maken gebruik van een camera die omhoog kijkt, waardoor er een complete plattegrond gemaakt kan worden van de ruimte inclusief alle meubelstukken. Met deze techniek weet de stofzuiger waar objecten staan, waardoor hij minder vaak zijn bumper zal gebruiken. Daarnaast onthoudt de robotstofzuiger waar de objecten staan en wat zijn locatie is binnen de ruimte.

Als laatste is er ook nog (Lidar) lasernavigatie. Over het algemeen zijn dit wel de beste robotstofzuigers, maar ook de duurdere in het segment. Deze robotstofzuigers maken gebruik van lasertechniek en kunnen zo een plattegrond maken van de ruimte. Het voordeel van deze techniek is dat het op dit moment de beste techniek is en ervoor zorgt dat de robotstofzuiger een stuk minder vaak tegen objecten aanstoot en vrijwel nooit vast komt te zitten.

Zoneselectie en meerdere kaarten

Bij een woning met meerdere ruimtes kan de feature van zoneselectie erg handig zijn. Wil je alleen de keuken schoongemaakt hebben? Dan kan je via zoneselectie kiezen dat de robotstofzuiger alleen de ze zone schoonmaakt. Ook zijn er robotstofzuigers waarbij meerdere kaarten aangemaakt kunnen worden, waardoor je bijvoorbeeld meerdere verdiepingen kan schoonmaken (als je de robotstofzuiger de trap op tilt 😜).

App en compatibility met Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa

Als laatste vind ik persoonlijk de app van de robotstofzuiger nog erg belangrijk. Zo kan het erg helpen om de beoordeling van de app in de app store of playstore te bekijken. Het kan namelijk erg handig zijn om een goede app bij de robotstofzuiger te hebben i.p.v. bijvoorbeeld alleen een afstandsbediening. Ook zijn er grote verschillen in kwaliteit en verschillende eigenschappen van de apps tussen verschillende merken.

Zoals in de inleiding al verklapt werd, zijn er mensen die hun robotstofzuiger een naam geven. Sommige robotstofzuigers kunnen namelijk met spraakbediening bestuurd worden of via je Smart Home. Indien je dit een leuke feature vindt is het belangrijk om te letten of je deze kunt besturen door middel van bijvoorbeeld Google Home, Apple HomeKit of Amazon Alexa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.