kobi

Waar let je op als je een robotmaaier koopt?

Over een maand is het alweer lente en wordt het tijd om het gras te gaan maaien. Ben je het grasmaaien zat? Of wil je het gewoon wat makkelijker maken? Dan kan je ervoor kiezen om een robotmaaier aan te schaffen; helemaal hip! Maar waar moet je nou op letten?

1) De grootte van je tuin

Het eerste waar je goed op moet letten bij het kiezen van een robotmaaier, is de oppervlakte van je tuin. Dit heeft vooral te maken met de grootte en accuduur van je maaier. Zo verschilt het maximale maaioppervlakte per maaier van 150 tot zelfs 4000 m2. Er zijn zelfs nog robotmaaiers die grotere oppervlakten aankunnen, maar dan heb je het echt over professionele robotmaaiers die bijvoorbeeld bij sportvelden worden gebruikt.

Zorg er altijd voor dat je rekening houdt met wat speling en een robotmaaier neemt die net een groter oppervlak aankan. Zo heb je langer plezier van je maaier. Wanneer je een groot gezon hebt, is het daarnaast ook belangrijk om op de breedte van de maaier te letten. Hoe breder de maaier, hoe minder vaak de maaier op en neer hoeft te gaan.

2) Het niveau van je tuin; zijn er hellingen?

Alhoewel er weinig bergen zijn in Nederland, staan wij in het Zuiden van het land wat meer bekend om ons looiende landschap. Heb jij hellingen in je tuin? Let dan goed op welke helling de robotmaaier aankan. Heb jij hellingen steiler dan 35%? Dan moet je echt opzoek naar specifieke robotmaaiers. Heb jij hellingen in je tuin zoals de zwarte skipistes in Oostenrijk? Dan is de robotmaaier ‘Wiper Maairobot Q 350 SR’ wel wat voor jou. Deze kan hellingen aan tot maar liefst 75% 😮

3) De beveiliging en veiligheid van de robotmaaier

Bij de beveiliging van de robotmaaier zal je wellicht het eerste denken een het stoppen voor voeten van kinderen of huisdieren. Echter zullen robotmaaiers vaak in voortuinen gebruikt worden, in het zicht voor andere mensen. Het zijn natuurlijk geen goedkope apparaten en daarom zullen er ook vast dieven op de loer liggen. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de beveiliging tegen diefstal. Zo hebben sommige robotmaaiers gps-trackers, alarmsystemen, pincodes en afsluitbare garages.

Nu even over veiligheid, want dat is bij een robot met draaiende messen natuurlijk wel een belangrijk ding. Wat een robotmaaier veilig maakt volgens het merk Husqvarna, schijnen draaiende messen, voorwielaandrijving en glijplaten te zijn. Daarnaast kan je ook letten op de vertraging bij het opstarten, zodat verscholen dieren weg kunnen komen of een nachtmodus waarin de maaier niet rijdt i.v.m. nachtdieren. Ook is het belangrijk om te kijken naar til- en kantelsensoren, zodat de messen stoppen met draaien wanneer iets onder de maaier komt of de maaier opgetild wordt. Ondanks al deze veiligheidsmaatregelen is het nog altijd belangrijk om kinderen en dieren uit de buurt van een maaier te houden.

4) Navigatiesysteem van de maaier

Robotmaaiers hebben allerlei manieren om te navigeren. Het basissysteem werkt met een grensdraad. Hierbij moet je om je gehele gazon een draad plaatsen. De robotmaaier weet dankzij dit draad tot waar hij mag komen. Ook zijn er maaiers met zogenaamde grenssensoren. Dit werkt echter alleen bij tuinen zonder hindernissen of “moeilijke” stukken. De luxere maaiers beschikken over een gps-functie welke in combinatie met een grensdraad werken. Dankzij de gps weet de robot precies waar die al gemaaid heeft, waardoor het maaiproces veel effectiever en nauwkeuriger gaat.

Naast de navigatiemethode kan je ook nog letten op of de robotmaaier willekeurig maait of systematisch en dus een patroon volgt. Bij willekeurig maaien gaat de robot meerdere keren over dezelfde plek heen. Het voordeel hiervan is dat je hierdoor minder een patroon en maaistrepen krijgt. Het nadeel is echter dat er soms stukken overgeslagen worden en de tijdsefficiëntie een stuk lager is. Bij het systematisch maaien wordt je gazon in kaart gebracht en volgt de maaier hiervoor een pad. Dit is een stuk tijdsefficiënter dan willekeurig maaien, echter kunnen er wel maaistrepen ontstaan.

5) Prijs van nieuwe accu en messen

Als laatste is het ook belangrijk om te letten op de prijs voor de aanschaf van een nieuwe accu en messen van de maaier. Natuurlijk kan je verwachten dat de accu een aantal jaren meegaat, maar de accu zal gedurende de jaren verslechteren. Daarom is het belangrijk om ook te kijken naar de prijs van een nieuwe accu. Meestal gaat een accu ongeveer 5 jaar mee, terwijl de messen van de maaier eerder vervangen zullen moeten worden. De slijtage van de messen is natuurlijk afhankelijk van de oppervlakte van je tuin. Gelukkig zijn de messen meestal niet zo prijzig en kosten deze afhankelijk van het merk ongeveer 12 euro per 6 mesjes.

Conclusie

Er zijn dus veel factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een robotmaaier. Hierbij zijn vooral de grootte van je gazon, de moeilijkheidsgraad van je terrein en hoe veilig je maaier moet zijn belangrijk. Natuurlijk zijn er ook nog andere factoren waar je op kunt letten, zoals de handigheid van een bijpassende app of bluetooth- en wifimogelijkheden.

Nog meer tips nodig om de lente goed te starten?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.