Voor of tegen de Sleepwet?

[Repost van 7 februari 2018] Heb jij al gelezen over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, ook wel ‘Sleepwet’ genoemd? Op 21 maart vindt er een referendum over deze wet plaats. Lees hier wat deze Sleepwet inhoudt.

Privacy: een recht voor iedereen?

Ondanks dat de meesten van ons flink op social media vrienden, familie en kennissen een inkijk geven in ons leven, zijn we toch ook wel gesteld op onze privacy. Heel wat berichten verschenen op mijn tijdlijn van bezorgde moeders en conspiracy theoristen dat Facebook hun geplaatste content niet mocht gebruiken. Inmiddels geven we via een quiz als ‘Welk beroep past er bij mij?’ of ‘Wie van je vrienden is de gangmaker?’ heel wat informatie weg. Heb je al eens gelezen wat je deze sites aan informatie geeft, voordat je gretig klikte om de uitslag te zien? Je naam, je leeftijd, je woonplaats, interesses en nog veel meer, geven we zomaar weg vanwege een quiz uitslag. Toch zijn we erg gesteld op onze privacy, terwijl we langzaam steeds meer van onze privacy opgeven.

Wat heeft de Sleepwet hiermee te maken?

In eerste instantie niets, en toch ook weer alles. We zijn inmiddels zo gewend dat we online onze privacy weggeven dat we ook niet echt hard optreden tegen de Sleepwet. Wellicht omdat we niet de kleine letters willen lezen of omdat we de dreiging van terrorisme enger vinden. Toch geven we als gevolg van de Sleepwet stiekem meer op van onze privacy dan we eigenlijk zouden willen. Al onze online communicatie mag afgeluisterd worden, je pas gekochte smart-tv mag gehackt worden en al deze data mag gedeeld worden met buitenlandse inlichtingsdiensten. Daarnaast mag er een geheime DNA-databank gemaakt worden waar iedereen, dus ook niet verdachte burgers, in terecht kan komen. Best wel eng, en veel macht voor de regering toch?

Wel of geen noodzaak voor de Sleepwet?

Wanneer je een beetje Google gebruikt zie je voor- en tegenargumenten met betrekking tot de Sleepwet. We willen allemaal een zo veilig mogelijke wereld hebben en door een paar rotte appels hebben we in de loop der jaren veel angst opgebouwd. De grootste slag die angst inboezemde was 9/11. Ook ik zat vol ongeloof als jonge puber te kijken naar de beelden op tv terwijl de torens naar beneden kwamen. Maar keken we ook zo geschokt naar de beelden van uitgehongerde kinderen in Afrika, of beelden van verwoestingen in Kosovo? We zijn steeds banger geworden, mede ook door het nieuws waar de regering goed op inspeelt. Voor onze veiligheid willen zij de Sleepwet doorvoeren, wat ten koste gaat van onze privacy. Of deze wet noodzakelijk is, met de wetenschap dat de AIVD vaak al verdachte burgers in het vizier heeft voor ze een aanslag (kunnen) plegen, is een tweede vraag.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.