Virtual Assistant Chantal Nolte-Kriek: “ik dacht dat ik met een hologram ging samenwerken!”

Een van de nieuwe beroepen van de toekomst, dat is die van Virtual Assistant. Bedoelen we daarmee Alexa en Siri? Nee, daarmee bedoelen we mensen van vlees en bloed die op afstand hun assistantwerk verrichten. Onze potentiële TechGirl van de Maand Chantal Nolte-Kriek is zo’n Virtual Assistant. “Een manager zei ooit gekscherend: ik dacht dat ik met een hologram ging samenwerken!”

Chantal heeft heel bewust gekozen voor het vak van Virtual Assistant: “De functie van de traditionele ondersteuner is in een rap tempo aan het veranderen met name door de digitaliseringsslag die nu bij veel bedrijven en zelfstandig ondernemers wordt gemaakt. Ik wilde niet gaan zitten afwachten wat dit voor mij in de toekomst zou gaan betekenen, dus ik ben me erin gaan verdiepen.

Zo kwam ik het webinar van VA School Jouw kansen en mogelijkheden als virtual assistant tegen. Alles viel op zijn plaats. Dit was wat ik wilde! Ik heb mij ingeschreven voor de opleiding Start een succesvolle business als virtual assistant van VA School en sinds november vorig jaar ben ik zelfstandig ondernemer en virtual assistant.”

Meer balans tussen werk en privé

Dat is snel gegaan voor Chantal en werpt zijn vruchten af. “Naast het feit dat ik wilde anticiperen op de digitalisering van het bedrijfsleven en het veranderen van de functie van assistant, wilde ik ook meer balans creëren tussen mijn werk en privéleven.

Ik ben getrouwd en ben moeder van twee dochters (7 en 4 jaar). Ik kan er nu ’s middags zijn voor onze kinderen wanneer dat nodig is en ‘s avonds als zij op bed liggen, klap ik mijn laptop open en ga ik vol energie aan de slag voor mijn opdrachtgevers. Deze manier van werken heeft een hoop rust gebracht bij mijzelf en binnen ons gezin.”

Dat is natuurlijk erg handig, maar doet een virtuele assistant wat een normale assistant doet, maar dan op afstand, of komt er meer bij kijken? “In mijn optiek is er geen verschil. Echter naast het feit dat je virtual assistant bent, ben je tegelijkertijd ook zelfstandig ondernemer en niet iedereen is daarvoor in de wieg gelegd.

Naast het ondersteunen van je opdrachtgevers run je tegelijkertijd je eigen bedrijf en hier komt een heleboel bij kijken. Verder dien je als VA over voldoende kennis te beschikken van diverse online tools om zo je opdrachtgevers optimaal te kunnen ondersteunen op afstand.”

Microsoft Teams

Om die ondersteuning te bieden, gebruikt Chantal een heleboel verschillende programma’s, waarvan Microsoft Teams de meestgebruikte is: “Ik gebruik veel OneNote, Kaizala, Toggle, Buffer, Canva en Mailchimp. Voorheen maakte ik ook nog gebruik van Zoom, Trello & Wunderlist, maar deze tools zijn overbodig geworden door Microsoft Teams.

Alle conversaties, documenten en overige informatie staan daarin op één plaats bij elkaar. De bedoeling is dat je stopt met e-mailen en informatie haalt binnen Teams op het moment dat jij het nodig hebt. Dit vraagt om een verandering in mindset, maar dat is het waard.“

Het heeft echter ook zijn keerzijde, dat ondernemen en thuiswerken: “Het beroep van virtual assistant kan eenzaam zijn. Je komt thuis nu eenmaal geen collega’s tegen bij het koffiezetapparaat. Je dient zelf contact te zoeken met andere VA’s of online ondernemers door bijvoorbeeld een dag te gaan werken op een co-workspace of door middel van het bezoeken van netwerkbijeenkomsten. Maar, ik ben ontzettend trots op het feit dat ik de beslissing heb genomen om zelfstandig ondernemer te worden en ook daadwerkelijk ben gestart.

Zelfstandig ondernemer zijn is nooit iets geweest wat ik ambieerde. De onzekerheid of je aan voldoende opdrachtgevers kon komen en daarmee voldoende inkomen zou hebben iedere maand, vond ik helemaal niets. Nu na een half jaar al denk ik: had ik dit maar veel eerder gedaan! Het gevoel van vrijheid om zelf te kunnen bepalen wanneer je werkt, met wie je samenwerkt en wat voor soort werk je aanneemt, weegt tegen niets anders op. Ik ben nu blijer en gelukkiger dan toen ik in loondienst was.”

Sparren over groei

Chantal vindt het leukste aan het werk samen met opdrachtgevers te sparren over de groei van hun onderneming. “Het is dan ook belangrijk om met enige regelmaat persoonlijk contact te hebben met elkaar, face-to-face of middels videovergaderen. Vaak weten opdrachtgevers niet welke skills je nog meer in huis hebt en dit komt dan naar voren tijdens zo’n sparringsessie. Ik krijg met enige regelmaat te horen: “Oh kun jij dat ook? Dat wist ik helemaal niet. Nou graag als je dit voor mij uit handen kunt nemen!”

Ik werk het liefst samen met creatieve vrouwelijke (online) ondernemers die op zoek zijn naar overzicht en structuur. Door mijn vaardigheden ontstaat er rust in hun hoofd, kunnen zij zaken weer overzien en het allerbelangrijkste, zij kunnen zich focussen op hetgeen waar zij goed in zijn en het allerliefste doen, namelijk creëren! Zij krijgen weer tijd om te werken aan hun bedrijf in plaats van in hun bedrijf.”

Veel assistants zijn angstig voor de komst van kunstmatige intelligentie, maar dat geldt niet voor Chantal. “Het is juist de truc om kunstmatige intelligentie voor je te laten werken. Neem als voorbeeld het notuleren van vergaderingen. Hoe fijn is het dan niet dat dit soort minder leuke taken overgenomen gaan worden door kunstmatige intelligentie? Daardoor kunnen we werkzaamheden die we wel leuk vinden om te doen en waar we energie van krijgen wel oppakken.

Kunstmatige intelligentie

Daarnaast houden we extra tijd over om te kunnen sparren met onze opdrachtgevers. Een VA is namelijk niet alleen uitvoerend bezig, maar ook een volwaardige sparringpartner voor onze opdrachtgevers. Hierdoor kunnen wij onze meerwaarde laten zien en samen met onze opdrachtgevers kijken hoe zij meer groei kunnen realiseren met hun onderneming. Hierin liggen de kansen en uitdagingen voor de virtual assistant. Ik heb totaal geen angst, kom maar op met die kunstmatige intelligentie!”

Chantal is in de race om TechGirl van de Maand te worden. Waarom je op haar moet stemmen als de stemronde over een paar weken opent, dat vertelt ze je zelf: “Als ik mensen vertel dat ik virtual assistant ben, dan dien ik 9 van de 10 keer uit te leggen wat het inhoudt om een virtual assistant te zijn. Het zou dan ook heel tof zijn als mensen op mij gaan stemmen zodat het beroep virtual assistant meer naamsbekendheid krijgt, zodat ik straks niet meer hoef uit te leggen wat een VA is en dat ondernemers onderling tegen elkaar zeggen: “Heb jij nog geen VA? Dat is zo niet van deze tijd!”

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
smartphone screenreader
Vrouwen laten Artificial Intelligence links liggen in hun bedrijf

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten