Vijf tips voor het fotograferen van jouw huisdier!

Op bezoek bij een vriendin zie je een prachtige uitvergrote foto van haar hond aan de muur hangen. Even blijft je blik hangen bij deze foto, want wauw, het zou zo een ansichtkaart kunnen zijn. Ach, dat zal wel door een professionele fotograaf gedaan zijn, klinkt het troostend in je hoofd, terwijl je terugdenkt aan alle gefaalde pogingen die jij hebt gedaan om je paard eens goed vast te leggen. Voorzichtig snijd je het onderwerp aan, waarna Sylvia dolenthousiast vertelt hoe ze zelf het bos in is getrokken tijdens een mistige zondag en… Inmiddels luister je al niet meer, omdat je minderwaardigheidscomplex je gedachten compleet heeft overstemd. Hoe moeilijk is het nou om een mooie foto te maken? Waarom lukt het niet? Misschien kunnen we helpen met deze vijf tips voor het fotograferen van jouw huisdier!

1. Achtergrond
Denk nog eens na voordat je je hond voor de zoveelste keer fotografeert in de keuken. Natuurlijk, de foto draait wel om het dier dat je wilt vastleggen, maar de juiste achtergrond speelt ook een belangrijke rol. Ga eropuit, ga naar het strand, het bos, de heide. Niet in de gelegenheid om je dier zo’n eind te vervoeren? Ook dat ene speelveldje in de buurt kan mooie foto’s opleveren. Of wat dacht je van een black photo? Eenvoud heeft ook zo zijn charmes.

2. Perspectief
Afhankelijk van wat je fotografeert, is perspectief ook belangrijk. De meest standaard keuze voor een perspectief is om op ooghoogte van je dier te blijven. Niet weer zo’n saaie foto van bovenaf maken dus. Toch kan het heel nuttig zijn om eens een ander perspectief te kiezen, je weet maar nooit welk effect dit kan opleveren. Fotografeer jij van laag naar de grond naar boven? Dan krijg je het effect dat jouw dier er uitziet als een machtige, grote verschijning. Oefen wat met je perspectieven, loop om je dier heen, schiet uit elke hoek een foto.

3. Instellingen
Het gedeelte waarbij iedereen vaak denkt: nee, dit is te moeilijk voor mij. Het spelen met de instellingen van je camera kan juist zorgen voor dat juiste effect dat je zoekt. Handig voor je actiefoto’s is het hebben van een korte sluitertijd. Het kan helpen om je ISO-waardes omhoog te gooien, maar let hierbij op dat je geen ruis op je foto’s krijgt.

4. Scherpstellen
Ogen zijn de spiegel van de ziel, dus scherpstellen op de ogen geeft toch echt het beste effect. Op deze manier krijg je meestal het gehele hoofd van je dier scherp op de foto. Als baasje van je dier weet jij ook wat de meest typerende kenmerken van je huisdier zijn, doe hier wat mee. Focus bijvoorbeeld ook eens op dat leuke witte vlekje dat je kat heeft op zijn neus.

5. Geduld
Al met al, je kunt alle eerdere tips wel in de vingers hebben, maar hier heb je niks aan als je geen geduld hebt. Een dier blijft een dier, en dat betekent beweging. Het gaat absoluut voorkomen dat jouw huisdier er geen zin in heeft om een minuutje stil te zitten voor de perfecte foto. Probeer rustig te blijven. Adem in, adem uit. Blijf positief. Gaat je hond weer eens een rondje rennen? Mooi, weer een actiefoto. Probeer met beloningen te werken, trek zijn aandacht door bijvoorbeeld een piepspeeltje. Het komt allemaal vanzelf wel, als je maar rustig blijft!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.