Een beslissing nemen tussen de beste beveiligingscamera’s die op de markt te verkrijgen zijn, is ingewikkeld. Er is veel informatie op het internet wat verwarring of besluiteloosheid kan veroorzaken, bij de aankoop van je apparatuur. Hieronder vertel ik je een aantal technische aspecten waar je op moet letten bij de aanschaf van een beveiligingscamera.
1. Beveilingscamera’s voor binnen of buiten?
Het kopen van een beveiligingscamera kan ingewikkeld zijn. Als eerste moet je bepalen waar de camera geïnstalleerd moet worden, binnen of buiten.
Als een camera buiten geplaatst wordt, is het raadzaam dat deze een IP66- of IP67-certificering heeft. Dit certificaat geeft aan dat de camera bestand is tegen uitdagende omgevingen en alle soorten klimaten, waarbij ze, in de meeste gevallen, temperaturen van -30° tot 60° Celsius tolereren.
Camera’s voor binnengebruik zijn meestal goedkoper, omdat deze camera’s geen weerbestendige behuizing nodig heef. Het model is over het algemeen discreet en kleiner en heeft het liefste een groothoeklens, waarmee een groot gebied bereikt kan worden.
2. Let goed op welk merk je koopt
Koop een camera van een bekend merk. Hoewel je er misschien weinig aandacht aan besteed, is het bepalen van het merk van je apparatuur een essentieel onderdeel van het koopproces.
Kies je voor een minder bekend merk, loop je het risico dat de platforms na verloop van tijd niet meer werken en het merk biedt vaak geen of weinig technische ondersteuning. Camera’s van Chinese sites kunnen bijvoorbeeld goedkoper zijn, maar zijn vaak ook onveiliger. Deze camera’s zijn makkelijker te hacken en er is onduidelijkheid over software-updates.
3. Draadloze wifi vs. bedraadde camera’s
Er is een verschil tussen draadloze camera’s met een wifiverbinding en bekabelde camera’s. Bekabelde systemen die meestal worden gebruikt voor CCTV, verzenden gegevens sneller en zijn betrouwbaarder. De videokwaliteit van deze camera’s is hoog en details van de scène, mensen en objecten zijn duidelijk te herkennen, vooral als je kiest voor een model die in hoge resolutie kan opnemen en verzenden.
Een draadloze camera is handig op een plek waar internet- en elektriciteitsaansluitingen moeilijk te bereiken zijn. Het voordeel van een draadloos camerasysteem is de makkelijke installatie en je kunt grote afstanden overbruggen. Zorg er wel voor dat je een stabiel wifi-netwerk hebt.
4. Resolutie en zichtbaarheid vereist
Waarom zou je een beveiligingssysteem installeren als de ontvangen afbeeldingen niet betrouwbaar of van slechte kwaliteit zijn? Het is daarom belangrijk om te bepalen wat je met je beveiligingscamera wil opnemen en welk budget je hiervoor te besteden hebt. De kwaliteit van het beeld dat je uiteindelijk in het videobewakingssysteem zult zien, wordt bepaald door de elektronische componenten van de camera. Het is dan ook belangrijk dat de camera een goede lens, een goede sensor en goede videoverwerkingsfuncties heeft Natuurlijk stijgt de aankoopprijs bij een hogere beeldkwaliteit. Je kunt kiezen tussen HD, Full HD, Super HD en Ultra HD.
Als je een camera wil plaatsen voor donkere of nachtelijke activiteiten, moet je opletten dat de beveiligingscamera infrarood of thermisch licht in je bewakingssysteem opneemt.
De kijkhoek van de beveiligingscamera is een andere factor om mee te nemen in je aankoopbeslissing. Een brede beeldhoek is handig in een kleine ruimte, maar kan buiten onnodig zijn. Als het nodig is om brede perimeters of dynamische omgevingen te bewaken die een hoge mate van objectvolging vereisen, is een PTZ-camera (Pan, Tilt, Zoom) de beste optie. Hiermee kan de koepel horizontaal, verticaal en in de diepte worden gemanipuleerd.
5. Beelden opslaan
De laatste beslissing voordat je een beveiligingscamera aanschaft, is nadenken hoe je het beeldmateriaal wil opslaan. Camera-opstellingen met een recorder zijn meestal uitgerust met een harde schijf, maar je kunt ook kiezen voor een set, waarbij je beelden opneemt op een SD-kaart of USB-stick. Je kunt ook een bundel overwegen met een optie voor cloudopslag, maar dit is soms in abonnementsvorm. Houdt er wel rekening mee dat het vaak extra kost om toegang te krijgen tot het beeldmateriaal.
Ben je op zoek naar een videodeurbelcamera? Lees mijn recente review van de Google Nest Doorbell