Naaktfoto

Vijf manieren om te zorgen dat jongeren geen naaktfoto’s versturen

Als je wat ouder bent, dan denk je waarschijnlijk: ‘Ach, wie zit er nou op een foto van mijn achterwerk te wachten?’ en haal je je schouders op bij het idee dat je naakte lijf ooit online te vinden is. Maar als je jonger bent, dan is dat natuurlijk wel wat anders. Voor sommige jongeren is hun leven niet meer hetzelfde nadat hun naaktbeelden zijn doorgestuurd. Dit zijn vijf dingen om te zorgen dat jongeren hun naaktfoto’s bij zich houden.

Zorgen voor een veilige omgeving

Het helpt heel erg om het gesprek met tieners aan te gaan. Zeker als het je eigen kinderen zijn, dan is het goed als je niet alleen zorgt dat ze weten dat ze bij je terecht kunnen als er zoiets gebeurt, maar dat je ook af en toe eens het gesprek aangaat van: nou, zou jij dat doen? Ken je mensen die hun foto’s hebben gedeeld? Het gesprek open houden en vooral niet veroordelend zijn helpt. Dus niet zeggen: “Wat een idioot dat ze foto’s heeft gedeeld!”, maar blijven focussen op dat je dat beter niet kunt doen en waarom, en het liefst met een positieve inslag: “Jouw mooie lijf is privé.”

Reclamecampagnes

Zangeres MEAU heeft een mooi, gevoelig nummer gemaakt dat ‘Stukje van mij’ heet. Het gaat over het doorsturen van ongewenste naaktbeelden, want 15 procent van de jongeren tussen 13 en 24 jaar heeft het afgelopen jaar aan sexting gedaan. Je ziet in de clip heel goed hoe makkelijk het kan gaan. Het is vaak ook een beetje een trade-off: ik stuur jou iets, wat is jouw tegenprestatie? In de clip kunnen jongeren zien dat dat niet altijd goed afloopt, ook al is het allemaal onschuldig en flirterig bedoeld.

Gebruik de ouderlijke toezichtsopties van social media

Gelukkig bieden veel sociale media ouderlijk toezicht, waardoor je in de gaten kunt houden met wie je tiener praat. Natuurlijk zie je niet alles, maar het kan wel een duidelijk signaal aan je kind geven dat je daar wel mee bezig bent. Niet op een belerende manier, maar meer dat ze wel weten dat je het een en ander in de gaten houdt en ze niet alles maar kunnen doen wat ze willen. Dat is namelijk het lastige bij deze kwesties: dit soort dingen gebeuren vaak stiekem, maar in plaats van boos op ze worden, zal je je kind toch in de eerste plaats als slachtoffer (moeten) zien. Focus daar ook vooral op, ondersteunen en helpen, in plaats van dat je heel streng op dat monitoren gaat zitten. 

Wees zelf body positive

Jongeren nemen meer over dan je zou denken: als jij enorme problemen laat zien die je met je lijf hebt, dan zal je kind dit ook sneller van zichzelf denken. Zorg dat je juist trots bent op je lijf en dit ook uitdraagt, en dat je een positieve relatie met je lijf hebt. Zo krijgt je kind dat ook eerder en dat creëert ook meer respect voor dat lijf. Het probleem met online pesterijen en seksuele problematiek is namelijk dat wanneer het is gebeurd, er vaak enorm veel wordt geshamed, en of je jongere het je nou vertelt of niet, het is goed als hij of zij weet dat dit een huishouden is waarin mensen blij zijn met hun lijf en er hopelijk ook daardoor wat makkelijker over praten. Plus, zelf een beetje meer body positive zijn is natuurlijk nooit een slecht idee.

Stel duidelijke regels op

Je maakt een naaktfoto natuurlijk sneller als je in je eentje op je slaapkamer bent met je telefoon. Mocht je je kind echt niet vertrouwen, dan zou je ook kunnen afspreken dat smartphones alleen in de woonkamer blijven of andere regels die zorgen dat er ook minder momenten zijn waarop zulke foto’s kunnen worden gemaakt. Sowieso is het niet heel goed voor jongeren op een smartphone mee te nemen naar hun slaapkamer: het schijnt ze ook vaak uit hun slaap te houden. Maar voor regels geldt uiteraard wel dat het bij jullie gezin en jouw kind moet passen. Bovendien zijn regels niet per se streng, ze bieden vooral duidelijkheid en daar hebben kinderen wat aan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.