ili

Veilig een kopie van je paspoort afgeven met KopieID

Stel, bent op vakantie. Je staat straks bij de receptie van je hostel/hotel/camping en de eigenaar vraagt je om je paspoort achter te laten. Wat doe jij?

  1. Tuurlijk, geen probleem. Als ik vertrek haal ik mijn paspoort wel weer op.
  2. Ze mogen wel een kopietje maken, maar ik wil mijn paspoort terug
  3. Ik geef mijn paspoort niet af!

Nou? Welke optie kies jij? Grote kans dat je na alle privacy spam van afgelopen maand je toch eens achter de oren gaat krabben als je je paspoort moet afgeven. En groot gelijk heb je!

Waarom willen ze je paspoort hebben?

Het is op zich niet een rare vraag van hotels/campings/hostels om naar je identiteitsbewijs te vragen. Zij zijn namelijk verplicht om een aantal gegevens van om jou te registreren en je te identificeren. De gegevens die ze moeten registreren zijn:

  • In Nederland: naam, woonplaats en het soort identiteitsbewijs
  • In het buitenland: vaak ook het nummer van je identiteitsbewijs

En omdat het toch vaak druk is bij de incheckbalie is het makkelijk om even een kopietje te maken als receptionist.

Niet doen!

Een BSN nummer heeft een camping/hotel/hostel niet nodig en hoef je dus ook niet te geven! De combi van je pasfoto en BSN nummer maakt dat er makkelijker fraude gepleegd kan worden met je gegevens. En dus heeft de overheid een oplossing gevonden. Namelijk de app KopieID. Daarmee maak je een foto van je identiteitsbewijs, poets je de gegevens die ze niet nodig hebben weg, en kan je eenvoudig je ID zonder die gegevens mailen.

Zo werkt KopieID

Zorg dat je de app op je toestel hebt staan. Download voor je iPhone of Android of Windows Phone.

  • Open de app en maak een foto van je identiteitsbewijs.
  • Kras alle gegevens weg die niet nodig zijn (dus ook je pasfoto!). Kijk hier even waar overal je BSN nummer staat, dan weet je wat je weg moet krassen.
  • Geef aan wie de kopie wil hebben en waarom.
  • Stuur je geanonimiseerde foto naar degene die er om vraagt.
  • Controleer of je foto ontvangen is en sluit de app af. Je foto wordt niet bewaard in het foto archief op je telefoon.

Dat kan beter..

Let even op bij het maken van de foto. Je krijgt een kader in het fotoveld waarin je de foto van je ID maakt. Stuur je uiteindelijk je bewerkte foto, dan zie je wel het hele fotoveld. Maak je bijvoorbeeld een foto van je paspoort, dan zie je dus ook de andere pagina van je paspoortboekje (waar dan weer je paspoortnummer in staat). Wat mij betreft nog even een puntje van aandacht voor de overheid.

MobileMobile

Succes met het niet delen van je gegevens!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.