films over hacken

Van Anonymous tot Zero – De beste films over hacken

Ook verslingerd aan Mr. Robot? Dat verbaast ons niks: deze serie over een gewiekste hacker is niet alleen fijn om naar te kijken door hoofdrolspeler Rami Malek (Short Term 12), maar ook omdat het echt ergens over gaat. Het gaat immers over iets dat ons nauw aan het hart ligt: technologie. Nu willen we niet zeggen dat we net zo into hacken zijn als Elliot Alderson, maar we kijken er graag naar. Vandaar dat we de vetste films over hacken op een rijtje hebben gezet.

Wargames

Een topper in het lijstje van hackfilms die je gezien moet hebben, is Wargames. Hierin volgen we David Lightman (gespeeld door een extreem jonge Matthew Broderick) die door middel van hacken per ongeluk aanleiding geeft tot een Derde Wereldoorlog. Aan zijn zijde staat zijn high school sweetheart (gespeeld door Ally Sheedy) die simpelweg alles wat hij doet fantastisch lijkt te vinden.

Untraceable

Er is een massamoordenaar op vrije voeten! Heel spannend natuurlijk, helemaal als er een hackers team wordt ingezet om deze persoon te stoppen. De moordenaar maakt zijn moorden namelijk openbaar door ze op een website te zetten. Hoe groter de populariteit van de extreme website, hoe sneller hij nieuwe moorden pleegt. Tijd voor het hackers team om deze cybercrime (gemixt met echte crime) te stoppen! Een beetje fout is de film hier en daar wel, maar hij is net even iets realistischer dan ons voorgaande voorbeeld.

Hackers

Dit is uiteraard een no-brainer: één van de coolste films die ooit over hacken is gemaakt is natuurlijk Hackers. Was het een goede film? Niet bepaald, want het verhaal ging nergens over en eigenlijk waren die cyberpunks ook best wel irritant. Aan de andere kant was het in de jaren ’90 wel één van de eerste films die echt over hacken ging. Plus, dat Angelina Jolie en Jonny Lee Miller de hoofdrollen spelen, maakt de flick ook aanzienlijk meer aantrekkelijk.

23

Verwar deze titel niet met de film The Number 23, want dan kom je niet bepaald in de buurt van hackers. De film ’23’ uit 1998 gaat over een Duitser die in de jaren ’80 zijn Commodore 64 inzette om de systemen van kernreactoren in Amerika binnen te komen. De hoofdrol van Karl Koch is voor August Diehl, die dankzij zijn Duitse uiterlijk en tongval regelmatig ongure types speelt in films als Salt en Inglourious Basterds. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, dus pas op als je ergens het nummer 23 ziet opduiken!

Takedown

Deze B-film draait om Kevin Mitnick; een hacker die in het echt is veroordeeld. Toch is in deze film iets meer fictie in zijn waargebeurde verhaal geslopen. In deze film uit het jaar 2000 speelt Skeet Ulrich (As Good As It Gets) de hoofdrol van deze Kevin Mitnick. Alsof hij een drugsverslaafde is, heeft deze hacker steeds meer nodig om zich bevredigd te voelen. Dat wil zeggen dat hij steeds grotere acties doet, om steeds grotere eindresultaten te krijgen. En dat mondt uiteindelijk uit in een stand-off met een belangrijke security expert die ook ooit hacker was. Eigenlijk is deze film heel erg slecht, maar het feit dat het gebaseerd is op een waargebeurd verhaal maar dan enorm vrij is geïnterpreteerd, maakt hem interessant.

Swordfish

We twijfelden even of we hem zouden toevoegen, maar Swordfish hoort toch in deze lijst thuis. In Swordfish volgen we Hugh Jackman die een ex-hacker speelt en aardig lang in de gevangenis heeft gezeten voor zijn daden. Een schurk gespeeld door John Travolta komt in zijn leven en dwingt hem terug te gaan naar zijn hackersbestaan, in plaats van het minder glamoureuze bestaan dat hij eerder lijdt in de olie-business. Het hacken gaat nergens over, het is net alsof onze hoofdrolspeler een soort hyperbrein heeft, maar dit is wel een van de meest mainstream en toegankelijke hackersfilms tot nu toe.

MobileMobile

Zo, dit lijstje moet je wel even inspiratie geven voor de komende tijd. Honger naar meer? Dan zijn dit nog de bijzondere vermeldingen: The Fifth Estate (Benedict Cumberbatch!), Ghost in the Shell, The Girl with the Dragon Tattoo (Rooney Mara!), Sneakers en Blackhat (Chris Hemsworth!). Popcorn erbij en genieten maar!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.