post bezorgende drone

Vaarwel postbode, hallo post bezorgende drone?

Als ik denk aan een drone, dan denk ik meteen aan een aflevering van South Park waar men een drone met camera gebruikt om lekker bij de buren naar binnen te kijken. Je weet wel: zo’n irritant vliegend ‘spioneerapparaat’. Gelukkig kun je een drone voor veel meer doeleinden gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld ook de post mee bezorgen.

Vliegend pakketje
Drones worden steeds vaker ingezet als vliegende postbezorger. In 2014 startte DHL al een test met een autonome drone om pakketjes op een Duits Waddeneiland te bezorgen. Vooral door het vervoer van medicijnen kan de kleine drone een echte lifesafer zijn. Je zal maar eens op een eiland zonder je benodigde medicijnen komen te zitten. Niet prettig! Ook Swiss post is enige tijd geleden een test gestart met postbezorging via drones in bergachtige gebieden, die via de lucht makkelijker te bereiken zijn dan via de grond. Niet alleen wat betreft de toegankelijkheid levert de drone dan voordelen op. Een kleine drone verbruikt ook nog eens minder brandstof dan een auto die heuvel op en af moet rijden.
In 2013 meldde het bedrijf Amazon dat zij over zo’n 4 jaar, in 2017 dus, willen starten met postbezorging via zelf ontwikkelde drones. Het is de bedoeling dat de drones zo’n 30 minuten na bestelling vertrekken met het bestelde pakketje. Een ontzettend ambitieus project dus. Recentelijk gaf ook Australia Post aan in 2016 post te willen gaan bezorgen met drones. Australië heeft net als Zwitserland te maken met moeilijk te bereiken gebieden. Ook hier zijn vliegende postbodes dus wenselijk.

MobileMobile

Drones toch terug naar de grond?
Het wordt nog druk in het luchtruim met al die drones. Misschien wel veel te druk. Wat als een drone een dier, mens, andere drone of misschien wel een vliegtuig raakt? Een val van grote hoogte brengt veel schade met zich mee. Er kleven dus wel degelijk nadelen aan het bezorgen van de post via vliegende drones. Mogelijk hadden de twee voormalig mede-oprichters van Skype deze doemscenario’s ook in gedachten toen zij samen Starship Technologies oprichtten. Het startup bedrijf wil autonome drones ontwikkelen die ‘gewoon’ via land post en boodschappen bezorgen. Na het plaatsen van een bestelling wordt een Starship drone automatisch geladen in een loods nabij. Bijvoorbeeld een loods van een supermarkt. Via een speciale app kun je de drone op wieltjes volgen en met dezelfde app kun je de drone ook openen zodra deze voor je deur staat. Mits het GPS-systeem goed werkt. Het klinkt in ieder geval heel futuristisch.

Vaarwel menselijke postbode?
Hebben we nog wel postbodes in de menselijke vorm nodig als alle pakketjes in de toekomst via autonome drones worden bezorgd? Behalve een fikse investering in een groot aantal drones lijken er vrijwel geen nadelen te kleven aan de niet menselijke postbodes. De drones behoeven uiteraard onderhoud, maar geen salaris en zullen dus op de lange termijn voordeliger zijn. Of de post bezorgende drone echt aan zal slaan? Wie weet. De tijd zal het leren.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.