STRP Biennale

Tussen kunst en techniek – STRP Event

Bij techniek denken we al snel aan apparaten, machines en wellicht ook gadgets. Maar dat techniek ook verwerkt kan worden in kunst, daar staan niet veel mensen bij stil. Het STRP Event gaf prachtige voorbeelden van hoe techniek in handen van creatieve mensen kan zorgen voor verrassende en belevende kunst.

Een gedeelte van mijn puberjaren beleefde ik in het innovatieve Eindhoven. Er zijn ontzettend veel mooie projecten binnen Eindhoven te vinden die gericht zijn op ontwikkeling, kunst, kennis en ook een stuk maatschappelijk doel. Zo is er het vrij toegankelijke GLOW festival; een evenement dat door veel mensen wordt bezocht uit binnen- en buitenland. Afgelopen week was er nog zo’n geweldig evenement te bezoeken: de STRP Biënnale, waar verschillende internationale kunstenaars hun installaties tentoonstelden. Uiteraard heb ik een bezoek gebracht aan dit sfeervolle evenement en bewonderde ik de “slimme” kunstinstallaties die er getoond werden.

De eerste installatie die mij meteen opviel, was het werk van Snode Vormgevers. Dit is een designcollectief uit Eindhoven. Zij hadden een knalgele DAF 46 omgebouwd tot een muzikale toverdoos. De omgebouwde personenauto nodigde meteen uit om aan de slag te gaan met mysterieuze cassettebandjes. Daar was niet iedere vrijwilliger blij mee, aangezien het werk van Bassie en Adriaan zo ook ten gehore werd gebracht.

De expositie was interessant voor jong en oud, van alle culturen. Vanaf het moment dat je binnenstapt, word je meteen uitgedaagd om de installaties te beleven en zelfs te hanteren! Bij het werk van Rafaël Rozendaal, die ook online werkt, is dit duidelijk merkbaar. Hij daagt de toeschouwer uit om deel te nemen en laat de toeschouwer ook nadenken over het gebruik van internet en beeldschermen. Zijn werk ‘abstract browsing’ is daar een voorbeeld van. Het is een chrome plugin die de pagina’s die je bezoekt omzet in gekleurde mozaïekwerken. Het leuke hieraan is dat hij de resultaten ook heeft laten weven tot kleden. Zo kun je dus een wandkleed van een Pinterest pagina aan je muur hangen.

Het werk HARA van Guillaume Marmin en Frédéric Marolleau maakte een bijzondere indruk op mij. Je stapt letterlijk in het werk van deze kunstenaars en komt zo terecht in een lange geschakelde scheepscontainer. In het Japans betekent HARA ‘buik’ en wordt het ook beschouwd als het centrum van energie en emotie. Door de scheepscontainer binnen te stappen kan je de ruimte zien als de buik van de industriële wereld. De lichtwerken komen in symmetrische vormen op je af. Wanneer je er letterlijk in stapt, vormen er prachtige silhouetten. De begeleidende muziek voert je mee met verschillende emoties. Je zou denken dat dit een vrij claustrofobische ervaring met zich mee brengt, maar voor mij was er dankzij het licht altijd een veilig gevoel en een soort geruststelling om mij heen.

De zomer komt er weer aan en het zal nu niet zo heel lang meer duren voor we weer de winkels gaan bezoeken voor een goede ventilator. Maar dat je met 64 ventilators en 98m2 polyetheen folie een adembenemende kunstinstallatie kan maken, daar weet Zweedse kunstenaar Zimoun alles van. De uitnodigende installatie is groots opgezet. Tussen twee rijen ventilators is een polyetheen folie losjes gespannen, waardoor het folie verschillende dansjes maakt. Door de lampen aan de zijkanten krijgt dit alles een sprookjesachtige sfeer die je steeds weten te raken.

Naast deze kunstenaars was er nog veel meer werk te zien en allen maakten ze een grote indruk op mij. Ik heb enorm genoten van de installaties en ik ben blij dat er organisaties zijn zoals STRP, die dit soort kunstenaars een podium bieden. Persoonlijk vind ik het enorm mooi om te zien dat er over de hele wereld creatieve mensen zijn die techniek niet alleen gebruiken om handige gebruiksvoorwerpen te maken, maar ook gebruiken om de mens aan het denken te zetten en emoties te laten ervaren.

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit artikel en wil je meer kunstenaars ontdekken, dan raad ik je aan om ook het werk van Kimchi & Chips, Goof Kloosterman, Robert Henke, Nonotak, Chris Koolmees, De Module en Coloko te bekijken. STRP linkt kunst, leven en technologie voor een breed en nieuwsgierig publiek, waar meemaken en meedoen voorop staan.

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.