Als je zegt “Muiderslot”, dan is het laatste waar ik aan denk technologie. Ik denk aan kastelen, ridders, paarden, maliënkolders, de pest, jonkvrouwen en andere middeleeuwse romantiek. Tijdens mijn bezoek aan het kasteel kwam ik er echter achter dat er een heleboel techniek zit in zo’n museum.

Het museum is niet overal volledig voorzien van tech, dus je hoeft niet bang te zijn dat wanneer je in de pronkkeuken staat, er ineens een doek naar beneden valt, er bliksem klinkt en het logo van de Bokkenrijders tevoorschijn komt. En die animatronic van meneer Hugo met zijn glimmende eksterogen, die blijft ook lekker in de Efteling. Het Muiderslot pakt tech heel anders aan. In een kamer zijn diverse kinderspellen te doen en die zijn niet wat je denkt.

Boogschieten met laser

Zo kun je bijvoorbeeld boogschieten, waarbij je kunt richten door middel van een lasertje. En ergens anders is er een spelletje waarbij je zware kanonskogels moet duwen van de kasteelmuur, om zo de vijand te pletten. Het bloed spat eraf. Niet echt natuurlijk, maar op een beeldscherm. Het gave is dat je wel de kogel echt vasthoudt en duwt, wat een geweldige samensmelting van ouderwets en gloednieuw is.

Het pronkstuk der techniek is wat mij betreft echter het steekspel, waarbij je op een ijzeren paard plaats kan nemen en een lans mag vasthouden. Iemand tegenover je doet hetzelfde, en op een scherm dat tussen jullie in wordt geprojecteerd wordt er een steekspel gedaan. Je moet op en neer bewegen om te paardrijden en zodra je op het scherm bij je vijand in de buurt bent, moet je de lans naar voren bewegen om hem of haar van het paard af te werpen.

Oud en nieuw

Zo gaaf om te zien hoe de geschiedenis extra tot leven komt door middel van moderne technieken. De projectie was heel erg goed, hij bleef het ook constant goed doen en elk gezin dat binnenliep kon simpelweg niet langs de opstelling lopen zonder op zijn minst een steekspel te hebben meegekeken. Complimenten voor het Muiderslot voor deze geweldige fusie tussen oud en nieuw!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.