Top programmeertalen om te leren voor 2022

Top programmeertalen om te leren voor 2022

Informatietechnologie is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en dat zal ook in 2022 nog wel even doorgaan. Elke dag zien meer bedrijven de noodzaak in om volledig online te functioneren en software-applicaties zijn een integraal onderdeel van elke branche. In 2022 zal er nog meer vraag zijn naar programmeervaardigheden. Wil jij inspelen op de vraag? Check dan dit artikel! TechGirl Milly vertelt je dé programmeertalen om te leren in 2022.

Als je de tijd en energie zet die nodig zijn om nieuwe programmeertalen te leren, wil je er zeker van zijn dat de programmeertalen die je kiest de meest gevraagde programmeertalen op de markt zijn. Ik schrefde een artikel over de meest populaire programmeertalen in 2021. Voor 2022 borduur ik voort op de top 3 van dat artikel.

Javascript

De meest gebruikte programmeertaal ter wereld. Naast HTML en CSS is JavaScript (JS) een van de kerntechnologieën van het World Wide Web. Het wordt door 97,6 procent van alle websites gebruikt als programmeertaal aan de client-zijde. Bovendien hebben grote bedrijven inspanningen geleverd om frameworks te creëren zoals ReactJS van Facebook, AngularJS van Google of NodeJS. Hiermee kan code die in JavaScript is geschreven, aan de serverzijde worden uitgevoerd, dus ontworpen voor de back-end. Dit maakt Javascript een van de meest gevraagde programmeertalen voor 2022.

Python

Een open-source programmeertaal en tegenwoordig een van de meest populaire programmeertalen. Python biedt een goed startpunt voor beginners. Als je op zoek bent naar een van de meest toegankelijke en populaire codeertalen om te leren, moet je Python zeker eens proberen!

Deze programmeertaal wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van back-end webapplicaties en voor data science. Ook wordt het steeds populairder voor deep learning-toepassingen en machine learning.  Grote bedrijven zoals Google, Pinterest, NASA, Facebook, Instagram, YouTube, DropBox, Netflix en ESRI gebruiken Python voor ontwikkeling.

Java

Ontwikkeld  door Sun Microsystems. Deze programmeertaal is, net als Javascript en Python, een van de meest populaire en meest gebruikte programmeertalen. Java wordt veel gebruikt bij web- en applicatieontwikkeling en Android-apps. Momenteel gebruiken bedrijven als Airbnb, Netflix, Pinterest, Instagram, Google, Spotify, Amazon Java in hun ontwikkelprocessen. Dit is zeker een van de meest gevraagde programmeertalen, en het lijkt erop dat er nog vele jaren zou blijven. Java is een complexere taal om te leren, maar er is veel vraag naar ervaren ontwikkelaars met Java-coderingsvaardigheden.

Maar dan…

Voor 2022 wil ik graag een drietal programmeertalen toevoegen: Kotlin, Go en TypeScript. Drie snelgroeiende programmeertalen die in 2022 maar zo eens ontzettend belangrijk kunnen worden!

Kotlin

Kotlin is een objectgeoriënteerde taal die in 2011 door JetBrains is geïntroduceerd. Het is de snelste en een van de opkomende programmeertalen op de markt, ontworpen om naadloos samen te werken met Java. Kotlin wordt officieel ondersteund door Google voor het ontwikkelen van mobiele apps op Android en sinds 7 mei 2019 is Kotlin de voorkeurtaal van Google voor app-ontwikkeling. Kortom: het is een van de beste programmeertalen die geschikt is voor Android-softwareontwikkeling.

Go

Go, ook bekend als Golang is een open source programmeertaal die in 2007 bij Google is ontworpen. Het is een van de snelstgroeiende en populairste programmeertalen geworden bij veel grote IT-bedrijven dankzij de eenvoudige en moderne structuur en de vertrouwdheid met de syntaxis. De taal is statisch getypeerd met een syntaxis die losjes op C is gebaseerd. Go heeft een krachtige standaardbibliotheek, heeft een duidelijke syntaxis (dus de code is gemakkelijk te lezen), is volgens de makers gemakkelijk te leren en is zeer schaalbaar. Naast Google zijn er diverse bedrijven die Go gebruiken voor bepaalde applicaties, waaronder Netflix, SendGrid, Twitch, Dropbox en Uber.

TypeScript

TypeScript is een open source programmeertaal ontwikkeld door Microsoft. Het is een strikte superset van JavaScript, en voegt typing en objectgeoriënteerd programmeren toe aan de taal. De groei van TypeScript was exponentieel in 2020. TypeScript wordt gecompileerd tot native JavaScript en omgezet in TypeScript-code, waarbij dezelfde JS-processen worden doorlopen zonder dat de browser ‘erachter komt’ dat dit is gebeurd. Een van de grote voordelen is dat IDE’s een rijkere omgeving kunnen bieden voor het opsporen van veelvoorkomende fouten terwijl je de code typt. Met andere woorden: een van de redenen voor de populariteit van deze programmeertaal is dat het voor ontwikkelaars gemakkelijk is om code te schrijven en te onderhouden. Bedrijven als Google, Slack, Medium en Accenture gebruiken deze programmeertaal.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.