Herfst

Toch productief tijdens je herfstdip: kies de juiste verlichting!

GesponsordSmart Internet Media

De herfst is weer begonnen!  Tijd voor meer geborgenheid in huis nu het eerder donker is buiten. Ook op de werkplek gaat het licht waarschijnlijk wat vaker aan. Bwehhh… Nederland heeft weer massaal een herfstdip. Maar ho: wist je dat je met de juiste kleur verlichting en intensiteit toch wat tegen die herfstdepressie kunt doen?  Hij verdwijnt er niet helemaal door, maar je kunt het leed wel wat verzachten.

Depressief van te weinig licht

Vind je het lastiger om uit bed te komen in de maanden oktober, november, december? Ben je overdag ook heel erg moe en lijk je weinig plezier aan dingen te kunnen beleven? Hold on, het ligt niet aan jou. Of nou ja, eigenlijk wel. Het kan zijn dat je last hebt van een herfstdepressie. Je lichaam reageert op het tekort aan zonlicht overdag en denkt dat het moet slapen.

Je kunt jouw lichaam (en hormoonhuishouding) een beetje helpen door actief te blijven, naar buiten te gaan en je dagelijks ritme te blijven aanhouden. Tja, het is niet dat je uitkijkt om natgeregend te worden, maar soit. Binnenshuis kun je de verlichting aanpassen bijvoorbeeld.

Blauw, rood en wit licht

Uit meerdere onderzoeken van de VU, Universiteit Twente en Philips bijvoorbeeld, is gebleken dat lichtintensiteit en –kleur invloed hebben op jouw gesteldheid. Blauwig licht helpt jouw biologische klok bijvoorbeeld. Rood licht helpt daar weer totaal niet bij. Terwijl geel licht juist als warm en ontspannend wordt ervaren. En wit licht? Daarvan word je extra productief.

Welke lamp kies je nou?

Nu weet je iets meer over hoe de kleuren jou kunnen helpen. Maar welke lamp kies je daarbij? Het aanbod hanglampen, vloerlampen, plafonnières en bureaulampen is enorm. Kies je een halogeenlamp, led lamp of spaarlamp? En dan heb je ook nog zoiets als een wake-up light. Van dat laatste heeft niet iedereen profijt trouwens. Je moet altijd doen wat je zelf mooi vindt en waar je je prettig bij voelt. Maar yours truly had er altijd veel profijt van als ze vroeg moest opstaan voor het werk.

Productief op het werk

Als je last hebt van die herfstdip, bestaat de kans dat je enorme inkakkers hebt op het werk. Sloten koffie lijken niets te doen – zucht. Heb je je werkgever wel eens gevraagd om iets aan de kantoorinrichting te doen?

Een TL LED klinkt misschien niet heel fancy voor boven je hoofd, maar kan er wél voor zorgen dat je wat actiever bent op het werk. Het is wit en verspreidt veel licht op het kantoor. Dat is precies wat je nodig hebt om die herfstdip een stoot uit te delen. Het is nog goed voor de portemonnee ook: na een eenmalige investering, kan zo’n exemplaar tot wel 65% op de energienota besparen. Is dat weer even mooi meegenomen! Meer budget voor de VrMiBo 🙂

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Smart Internet Media

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.