Tips & tricks bij het kiezen van een coding bootcamp

TechGirl Jessy heeft een niet zo standaard carrièrepad. Ze begon als fiscaal jurist, maar werkt nu sinds een paar jaar als software developer bij Clever Programmer, een bedrijf dat zich richt op het geven van educatie omtrent programmeren. Jessy organiseert en creëert content voor een online programma van 8 maanden, waarbij zij en haar team onderwijs geven aan mensen die een ‘FullStack’ developer willen worden. Waarom het een ‘coding bootcamp’ heet? Omdat het programma intens is en erop gerist is mensen voor te bereiden op hun professionele carrière als software developer. 

Vooral in deze tijd waarin meer mensen remote willen werken en technologie enorm in opkomst is, is de interesse naar de vaardigheid om te kunnen programmeren heel groot. Daarom zijn er tegenwoordig ontzettend veel coding bootcamps in allerlei soorten en maten. Als jij erover nadenkt om een coding bootcamp te gaan doen, lees dan hieronder tips & tricks die heel handig zijn bij het kiezen van een coding bootcamp dat bij jou past. Op dagelijkse basis, spreek ik veel mensen waarbij ik niet alleen kijk naar hun te behalen doel maar ook of mijn bootcamp hen daar daadwerkelijk bij kan helpen.

#1. Definieer je te behalen doel voordat je deelneemt aan een coding bootcamp
Klinkt logisch, right? De voornaamste reden voor mensen om een coding bootcamp te gaan doen, is het vergaren van voldoende kennis om aan het werk te kunnen gaan als professioneel software developer. Je moet dus weten wat voor professionele positie als software developer je in de toekomst wilt innemen. Dit is heel lastig als je zelf nog nooit als professioneel software developer hebt gewerkt! Hieronder een aantal dingen die je daarbij helpen.

a) Onderzoek of je als een FullStacker, Frontender of Backender wilt werken.
Wat is ‘Fullstack software development’? Frontend? Backend? Heel erg kort door de bocht: De Frontend is de ‘voorkant’ van een website. Denk bijvoorbeeld aan booking.com. Als je info zoekt om een hotel te boeken, wordt er data opgehaald uit een database. Dit is de Backend, de zogenaamde ‘achterkant’ van een website. De informatie gaat dan vanuit de backend weer terug naar de frontend waarop jij beschikbaarheid kan zien van hotels. Een FullStack software developer is iemand die zowel Frontend als Backend beheerst! 

b) Zoek naar professionele software developers in je netwerk, communities of social media. 
Stel hen vragen over hun werk, taken en hoe de cultuur bij hun bedrijf is. Op die manier krijg je een beeld over hoe jij later als software developer wilt werken (en hoe niet!). Maak daarbij gebruik van LinkedIn, Instagram, Facebook maar natuurlijk ook de community van TechGirl NL!  

c) Google naar software developer posities bij allerlei soorten bedrijven

Waarschijnlijk zeggen veel van de vereisten die bedrijven bij hun vacatures zetten, je op dit moment nog niet zoveel. Dat betekent niet dat je niet alvast onderzoek kan gaan doen naar welke programmeertalen in trek zijn, in welke sector veel vraag is naar software developers en welke technologieën in opkomst zijn. Een survey van StackOverflow is superhandig hiervoor.

#2. Onderzoek een aantal dingen rondom het curriculum van je coding bootcamp.
Er zijn wat dingen waarop je het curriculum van je bootcamp moet checken, zodat je zeker weet dat je hiermee een professionele carrière kan starten als software developer.

a) of de technische onderwerpen (programmeertalen bijv.) passen bij jouw einddoel.
Daarom is het belangrijk om eerst alle voorgenoemde punten te hebben doorlopen.  

b) of er veel aandacht wordt geschonken aan de beginselen van programmeren (o.a. data-structures, algorithms). 

Dit is nóg veel belangrijker dan het eerste punt. Menig bootcamp richt zich op het aanleren van de syntax van programmeertalen en hoe je een website bouwt. Wat echter nodig is om een baan te verkrijgen, is het hebben van kennis over zogenaamde ‘data-structures’ en ‘algorithms’. Deze beginselen van programmeren moet je kennen om te slagen voor een technisch coding interview. Persoonlijk als coding coach vind ik ook dat probleemoplossend denken, ontwikkeling van onderzoeksvaardigheden en praktische vaardigheden tot het curriculum behoren. 

c) of de opdrachten realistisch zijn en te gebruiken zijn voor je portfolio
Wat ik ook veel zie bij bootcamps is dat de opdrachten op zichzelf heel goed zijn om te leren, maar helaas niet altijd een realistisch beeld weergeven van opdrachten die je ook krijgt als professioneel software developer. Het liefste wil je dat de coding bootcamp je zulke opdrachten geeft, zodat wanneer je deze voor je toekomstige werknemer moet maken, je weet wat je moet doen. Ook zijn zulke opdrachten heel goed voor je portfolio zodat je tijdens je bootcamp al een baan kan scoren. 

d) of het schema van de bootcamp bij je past en de duur ervan
Een coding bootcamp vergt focus, energie, tijd en geld, dus zorg dat het past bij je huidige schema. Over de duur van een coding bootcamp en het leren van code, kan ik alleen het volgende zeggen. Er bestaat geen snelheidstrein voor het leren van code; je moet het zien als een (lange) reis. Persoonlijk lijkt het mij niet realistisch om een FullStack Developer te worden in drie maanden zoals vele bootcamps aanbieden, vooral niet voor mensen die nog nooit eerder met code gewerkt hebben. Als jij al wel heel ervaren bent en de beginselen van programmeren kent, maar wat meer diepte in je kennis wilt, zou drie maanden voldoende en genoeg voor jou kunnen zijn. Dit is dus heel erg persoonlijk, want ieder individu leert anders.

d) of er reviews bestaan rondom de coding bootcamp
Waarom reviews? Op deze manier kan je nagaan wat andere studenten van dit coding bootcamp vonden. Daarbij is het belangrijk bijvoorbeeld om na te gaan: 

  • Hoe er les wordt gegeven, met name de ratio van theorie en praktijk; 
  • Of er voldoende aandacht wordt gegeven aan de studenten in het leerproces;
  • Of ook het maken van je cv, motivatiebrief en het oefenen van de coding interviews tot het curriculum behoren; 
  • Of er sprake is van een community waar je al je vragen kan stellen;
  • Of je ook tijdens de bootcamp in contact wordt gebracht met recruiters die jou potentieel zouden kunnen aannemen! 

Dit zijn mijn beste tips bij het kiezen van een coding bootcamp! In het geval van vragen en/of suggesties, opmerkingen, schroom niet om contact met mij op te nemen via social media(Insta: @Jyse) of hieronder een berichtje achter te laten. Happy coding! 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.