social media gegevens na overlijden

The Talking Dead

Er is dit jaar weer een documentaire over Kurt Cobain uitgekomen. Fans van Nirvana krijgen ditmaal een uniek kijkje in het leven van de zanger, doordat de documentairemaker toegang heeft tot homevideo’s, persoonlijke teksten en meer. Hoe Cobain dat zelf zou hebben gevonden, lijkt niet van belang te zijn. Tegenwoordig worden veel persoonlijke archieven opgeslagen op smartphones en computers. Betekent dit dat iedereen zomaar alles mag doen met je privégegevens, zoals je Whatsapp-gesprekken lezen als je komt te overlijden? Heeft iemand recht op je social media gegevens na overlijden? Naast het antwoord op deze vraag zal er kort worden ingegaan op de wildgroei aan diensten die speciaal gericht zijn op mensen die nog een laatste online woord willen doen na het overlijden.

Sociale Media Testament

Als je in Nederland helemaal niets regelt voor je online accounts, mogen nabestaanden in principe geen toegang krijgen tot je privéberichten. In Amerika is er momenteel wetgeving in de maak waardoor nabestaanden wel automatisch toegang gaan krijgen tot privégegevens. Je kunt er altijd voor kiezen om wel iets te regelen door een Sociale Media Testament op te laten maken. Daarnaast kun je bijvoorbeeld voor je Google-account instellen dat deze na een periode van inactiviteit automatisch zal worden verwijderd, dus een soort dead man’s switch.

De rechten van nabestaanden

Veel diensten hebben speciale regelingen opgezet voor nabestaanden. Zo kunnen nabestaanden een verzoek doen om een account te laten verwijderen, een account een speciale herdenkingsstatus toe te laten kennen of een profiel gewoon te laten voortbestaan. Hiervoor moet je wel het nodige papierwerk opsturen zoals een kopie van een overlijdensakte.

Publicaties in de media

Als iemand komt te overlijden, vervallen alle rechten en plichten van die persoon, dus ook het wettelijke recht op reputatiebescherming (art. 8 EVRM). Nabestaanden kunnen gelukkig wel bepaalde publicaties voorkomen. Hiervoor moeten ze aan 2 eisen voldoen. Ten eerste geldt de regel ‘hoe verder je van een persoon af staat, hoe minder rechten je hebt’. Ten tweede moet de persoonlijke levenssfeer van de nabestaande zelf worden geschaad. Dat is het geval als een nabestaande dankzij de publicatie op een erg pijnlijke manier aan het overlijden van iemand persoon wordt herinnerd.

Voor eeuwig posten

De mensen die juist graag privégegevens en berichten delen nadat ze zijn overleden kunnen hun hart ophalen. Er is een enorme groei van apps en webpagina’s waarmee je laatste instructies aan nabestaanden kunt geven. Van BestBequest, waarmee je een laatste persoonlijke boodschap in de Cloud kunt opslaan die automatisch wordt verstuurd als je komt te overlijden, tot Chronicle of Life waarmee jouw website ‘voor eeuwig’ zal worden gehost. Je zult nooit in de vergetelheid raken. Er zijn ook extremere vormen van een online leven na de dood. Zo wordt er momenteel gebouwd aan de mogelijkheid om accounts van overledenen berichten te laten genereren op basis van berichtengeschiedenis en relatieverhoudingen. Op die manier kun je bijvoorbeeld felicitaties ontvangen van personen die al zijn overleden.

Concluderend mogen je privé- en social media gegevens na overlijden niet zomaar worden gelezen door nabestaanden tenzij je dat met een testament regelt. Als je reputatie na je dood wordt geschaad door een publicatie, kunnen je naasten dit tegenhouden als hun nagedachtenis wordt bezoedeld. Als je bang bent dat jouw naasten net als Courtney Love in het geval van Kurt Cobain gaan handelen kun je het beste een Sociale Media Testament opzetten of een deadmans’s switch instellen voor je gegevens, tenzij je voor eeuwig in de Cloud wilt zitten.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.