the ocean clean up

The Ocean Cleanup: tech verbetert de wereld

De afgelopen dagen was het eindelijk zover: heerlijk weer, overvolle stranden en aan het eind van de dag een berg afval. Door dit soort dagen word ik me altijd weer bewust van wat we achterlaten op aarde. Al dat plastic wat we op de stranden laten liggen, komt vroeg of laat ook in de oceaan terecht. In mijn zoektocht naar wat we hier aan kunnen doen kwam ik op de Nederlandse student Boyan Slat. Hij bedacht een concept waarmee het plastic uit de zee kunnen halen: The Ocean Cleanup.

Wat is The Ocean Cleanup precies?

In 2050 zal er meer plastic dan vis in onze oceanen zijn. Dat bleek begin dit jaar uit een rapport van de van de Ellen MacArthur Foundation. Als je de oceanen moet afzoeken naar al dat plastic om het op te ruimen, ben je nog heel wat jaren bezig. Boyan bedacht een andere manier; laat de oceanen door het mechanisme stromen. Door gebruik te maken van de reeds aanwezige stroming in de oceaan wil hij het plastic naar de drijvende stellage laten komen. De armen van de stellage vangen het plastic op, waarna het uit het water wordt gefilterd.

Werkt het echt?

Afgelopen juni is het een 100 meter lang prototype geïnstalleerd in de Noordzee, ongeveer 23 km uit de kust van Nederland. De stellage zal hier een jaar blijven liggen. Het is de eerste keer dat het prototype getest wordt in de condities op zee. De condities op de Noordzee zijn zelfs bij kleine stormen nog zwaarder dan grote stormen in de Stille Oceaan. De komende tijd krijgen we een goed beeld van wat het prototype aan kan. Steeds als zich een probleem voor doet, zullen de ontwikkelaars oplossingen bedenken en zo het prototype verbeteren. Op die manier hopen ze in 2017 een eerste versie te kunnen installeren bij het Japanse eiland Tsushima. In 2020 wil men beginnen aan de plastic soep in de Stille Oceaan. Deze stellage opereert aan de oppervlakte tot een diepte van 2 meter. De verwachting is dat de schermen het leven onder water niet zullen verstoren. Verschillende testen zullen het komende jaar moeten uitwijzen wat het effect precies zal zijn.

Ik vind het super gaaf om te zien hoe techniek ingezet kan worden om onze wereld weer wat leefbaarder te maken. Maar hoe tof het ook is dat deze jongen op dit idee is gekomen, het onderliggende probleem is natuurlijk dat we überhaupt te veel plastic afval creëren met zijn allen. The Ocean Cleanup kan lang niet al het plastic in de oceanen opruimen. En zo lang er steeds meer plastic bij komt, is opruimen enkel symptoom bestrijding. Laten we dus vooral met zijn allen de spullen die we meenemen naar het strand ook weer mee terug nemen en thuis in de prullenbak gooien.

*Het beeldmateriaal bij dit artikel komt van The Ocean Cleanup. We hebben dit artikel op eigen initiatief geschreven.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.