Voyage of time

Terug in de tijd in het Omniversum met ‘Voyage of time’

De film ‘Voyage of time’ in het Omniversum is niet alleen qua film een reis terug in de tijd. Het hele Omniversum roept bij TechGirl Marianne nostalgische gevoelens op. Tijdens de persvoorstelling was het niet heel druk en dus hoorde je de film door het filmapparaat ratelen. Film, ratelen? Jazeker, want in het Omniversum is de film nog niet digitaal. Maar wel een fantastische beleving. En dat is waarom jij binnenkort ook eens naar het Omniversum moet gaan en deze film bekijken. 

Een film over het ontstaan van het heelal vraagt natuurlijk nogal wat van de filmmaker. Terrance Malik, (o.a. bekend van Badlands) heeft dan ook 40 jaar gedaan over het produceren van deze film. Niet alleen over het schieten van de filmbeelden, maar ook over het nadenken en discussiëren met allerlei wetenschappers over het ontstaan en het leven op deze aarde. 

In de meeste gevallen zie je een verteller in safari-outfit of een wetenschapper in pak een aantal rotsen optillen en uitleggen hoe we daaraan kunnen zien hoe oud de aarde is en wat er wanneer leefde. Deze film bestaat alleen maar uit de meest prachtige beelden: de geboorte van sterren en het ontstaan van leven. Het tijdperk van de dinosaurussen. En op de achtergrond verteller Brad Pitt, die je met korte opmerkingen, zelf laat nadenken over de beelden die je ziet. 

Je ziet een hele reis door de tijd. Met veel nadruk op de hele geschiedenis. Heel kort wordt het heden aangestipt en ook nog even de toekomst. Zo’n grootbeeldfilm is natuurlijk bij uitstek geschikt om je helemaal mee te zuigen in het verhaal. Zo vlieg je in adelaarsperspectief over maan-achtige landschappen. Zijn er schitterende onderwaterscènes (note: met een Imax camera kan je maximaal 3 minuten filmen). Dus het onderwater filmen was best een uitdaging: heb je eenmaal een vis in beeld, moet je weer naar boven om je film te verwisselen. De stromen lava, op Hawaii gefilmd, werden geschoten, terwijl de schoenen van de cameraman smolten.

En het is natuurlijk het meest geweldig dat je dit op groot scherm kan kijken in het Omniversum op het 840m2 koepelscherm, waardoor je dus helemaal middenin de film zit. 

MobileMobile

Omniversum weetjes

Een gemiddelde IMAX film duurt ongeveer een uur. De film staat op grote filmrollen, met een gewicht van 100 kg en 4-5 kilometer film.  Vanwege de grootte van het scherm is digitaal beeld nog niet goed genoeg, dan zou je te veel de verschillende pixels zien. Elk filmbeeldje is dus 10 keer groter dan dat van een gewone bioscoopfilm en wordt 500 keer (!) vergroot.

Het geluid in het Omniversum is fantastisch. In het scherm zitten 36 speakers die je van alle kanten voorzien van geluid. De lens van de projector is zo krachtig en wordt zo warm tijdens het draaien dat die voortdurend met water gekoeld moet worden. Aan de buitenkant van de filmzaal zie je de projectorruimte en kan je de film zien lopen. En als TechGirl ging mijn hart daar vooral harder van kloppen. 

De film draait vanaf 29 oktober 2019 in het Omniversum. Duur 45 minuten. Engels gesproken. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.