Franziska Faoro

Techgirl van de week: Een architect voor lekkere producten

Op het Deventer Havenkwartier zit één van ’s werelds beste industrieel ontwerpers verstopt. Als jonge designer werkte ze al aan projecten voor bedrijven als Microsoft, Samsung en LG en al snel kwam ze daarna bij Nokia terecht. “Een geweldige tijd”, zegt ze daarover. Bijna vijf jaar geleden begon Franziska Faoro voor zichzelf en niet zonder succes: recentelijk nam ze de internationaal felbegeerde Red Dot Design Award in ontvangst. Wat is eigenlijk haar geheim?

1 hoofdingrediënt

“Als industrieel ontwerper ben je niet zomaar ontwerper, maar bedenker van emotionele reacties”, zo vertelt Franziska gepassioneerd. “Ik hou van het maken van producten met karakter. Dus niet iets wat alleen mooi is of functioneert, maar juist die combinatie ervan. Het moet een emotionele toevoeging zijn, een meerwaarde aan het product geven. Dat is waar ik van hou.”

“Een Apple iPhone is daar al jaren het beste voorbeeld van. Dat is niet alleen een product dat er goed uit ziet of heel veel features heeft, maar ook juist iets dat je fascineert en interesseert om het uit te proberen. Je bent er niet bang voor of geïntimideerd, want als dat wel het geval is, dan zou je er niks mee doen. Soms is het ook juist onderdeel van het ontwerp, bijvoorbeeld als je een heel gemene uitstraling wilt creëren. Als je een BMW in je achteruitkijkspiegel ziet, dat je dan denkt: hmmm okay, ik ga wel aan de kant. Dat kan dus ook een gewenste werking zijn van het ontwerp, afhankelijk van in welke branche je zit of in welke doelgroep je zit.”

“Je moet je altijd kunnen afvragen: wat is nou belangrijk en werkt jouw product in de context? En daarom is het juist ook leuk als je als industrieel ontwerper al vanaf het begin erbij zit of als die ideeën net bedacht worden. Niks is erger als je pas als laatste te horen krijgt: nou, ons marketing team heeft dit bedacht, dit zijn de features, dit willen we hebben en het moet er zo en zo uitzien en eigenlijk willen we ook graag de kleur groen. Op dat punt ben je niet meer een ontwerper, maar een uitvoerder. Dat is een gemiste kans.”

Beginnen bij het begin

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘Techgirl van de Maand‘. Vind jij dat Franziska dé Techgirl van juni 2017 moet worden? Stem vanaf 26 juni op haar! Give her all your support.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.