Franziska Faoro - product ontwerper

TechGirl Podcast: “Creatief zijn we allemaal, het wordt ons alleen niet verder geleerd” 

“Je moet eerst een paar keer falen voordat je een goed product hebt,” brengt TechGirl Anke op als stelling van de dag. “Als je industrieel ontwerper bent, dan klopt dat wel, maar je moet wel zorgen dat je de juiste aanpak hebt, meent Franziska Faoro, iemand die alles weet over productontwerp. 

“Ik ben industrieel ontwerper van origine, maar ik ben nu steeds meer het designproces op verschillende gebieden aan het toepassen. Een van mijn grootste klanten tot nu toe begon met een softwareproject, voor een machine in de voedselproductie. De eerdere interface deed me heel erg aan de Matrix denken, dat was niet zo’ n succes. Je moet het een mens zo makkelijk mogelijk maken om een machine te gebruiken. Dat bespaart tijd en geld,” zegt Franziska, die eerder prestigieuze prijzen won op het gebied van product design. 

Franziska Faoro

Het moet vanzelfsprekend zijn hoe je een machine moet bedienen. Franziska: “Ik heb het altijd over de holy trinity: allereerst moet het werken. Het tweede: als je het bedrijfsmatig doet, moet het iets opleveren. Anders is het alleen een hobby, en ga dan maar naar Etsy. En dan is er de aantrekkelijkheid: willen mensen het blijven gebruiken? Is het echt een plezier om te gebruiken. Een e-bike is een mooi voorbeeld van een fysiek product met een digitale app. Als je verschillende modi niet kunt instellen of in moet loggen op een app en het werkt niet, misschien werd er net niet aan jouw schermresolutie gedacht. Zeker met een jonge generatie die gewend is dat alles goed werkt, is dat zo belangrijk.” 

Franziska heeft onder andere bij Nokia gewerkt, aan een dualscreen telefoon. “We keken naar hoe je twee schermen naast elkaar kon hebben. Dat had zowel met de achterkant als de voorkant te maken: hoe schuiven ze over elkaar heen, hoe worden ze gevouwen? Het heeft zoveel invloed op hoe je een telefoon gebruikt. Een mail tikken zou makkelijker zijn: een scherm je inbox, typen op de andere. Maar waar komt de notificatie binnen, en als je belt, moet je het dan eerst inschuiven? Afhankelijk van de fysieke eigenschap van de telefoon, maar ook de interface: hoe je iets doet, je kunt het ene niet zonder het andere ontwerpen. Geen hardware zonder software, en andersom.” 

Hardware en software tegelijk

Ze heeft aan veel mooie projecten gewerkt. “Ik mag natuurlijk alleen over dingen praten die openbaar zijn. Ik heb net een human machine interface voor een verpakkingsmachine gemaakt. De machine zelf mocht ik ook mee ontwerpen, echt een droomproject, want het is hardware en software tegelijk. Eerder was die interface al uit op eerdere apparaten en kregen we al complimenten over hoe die was in gebruik en nu komt alles samen.” 

Franziska noemt zichzelf niet voor iets een architect voor lekkere producten. Hoe ze dat echter zelf precies ziet en waarom ze het over ‘lekker’ heeft, dat vertelt ze in de podcast. Ze onthult meerdere geheimen van hoe ze aan het werk gaat, wat de kracht van creativiteit is en hoe zij aan unieke ideeën komt. Je hoort er alles over in onze podcast.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.