domeinnaam

Techculture: Internettaal versus ‘reguliere’ taal

Er bestaan verschillen tussen hoe mensen taal online gebruiken en IRL (In Real Life), excuses, ik bedoel AFK (Away From Keyboard). Oké, er zijn vast uitzonderingen op de regel. Zo typ ik niet alleen, maar roep ik tijdens mijn gesprekken in het dagelijks leven ook met regelmaat LOL (Laughing Out Loud)! Maar ter mijn verdediging, lol is naast de Engelse afkorting ook gewoon een Nederlands woord. En zowel de Engelse afkorting als het Nederlandse woord hebben iets met ‘plezier’ te maken. Dus het is helemaal niet raar om het zo te gebruiken. Toch?! Maar goed, laten we het hier niet over mij hebben, maar voor het gemak even teruggaan naar het internet taalgebruik versus het reguliere taalgebruik van de grote massa. Want wat zijn de verschillen, maar vooral ook, waarom zijn er verschillen? Hier een kleine analyse.

Online je verhaal doen, zowel publiekelijk als via een privé chat, heeft een aantal nadelen ten opzichte van offline face to face communicatie. Het eerste nadeel is dat typen net iets langzamer gaat dan praten. Oké, ook hier zijn er uitzonderingen op de regel. Maar je woorden uitspreken is over het algemeen toch net even iets sneller dan ze intikken op je touchscreen of toetsenbord. Het tweede nadeel is dat men je gezichtsuitdrukking niet kan zien. Ben je dus net een heel sentimenteel verhaal aan het typen, denkt de ander dat je een grapje maakt. Lastig! Hoe los je het voorgaande op? Door te zeggen wat je voelt natuurlijk. En het liefst met een smiley en/of middels een afkorting. De meeste ‘internettaal’ of ‘internetslang’ bestaat dan ook uit afkortingen. Niks drukt je emotie beter uit dan een verbaasde OMG!, een onverwachtse ROFL, een welgemeende Thx of een hartstochtelijke ILYSDM.

Uiteraard zijn er meerdere redenen waarom internettaal afwijkt van ABN. Nee, geen internetafkorting, gewoon algemeen beschaafd Nederlands. Of eigenlijk algemeen beschaafd Engels als het om internet gaat. Een andere reden is als volgt. Op het world wide web doen zich fenomenen voor, die je zonder het bestaan van internet niet zou hebben. Nieuwe fenomenen vragen uiteraard om nieuwe omschrijvingen en benamingen. Een voorbeeld? Denk aan iemand trollen. Uiteraard hebben we het hier niet over die lelijke mythische figuren. Een internet trol is iemand die online mensen het bloed onder de nagels vandaan tracht te halen. Zonder internet, geen internet trol. Duh! Een ander bekend fenomeen is een catfish. We kennen allemaal het MTV programma waarmee de term populair is geworden. En zeg nou zelf, het wordt lastig om iemand te catfishen zonder internet en social media. Al die handgeschreven brieven die je stiekem ergens moet achterlaten ;).

Naast dat de wonderbaarlijke wereld van het internet nieuwe behoeften en fenomenen met zich mee brengt, ontstaan er ook nieuwe subculturen en communities. Deze subculturen en communities zorgen op hun beurt weer voor nieuwe uitdrukkingen en termen. Zo is de term noob ontstaan in de online gamewereld en refereert naar een beginner of onervaren/slechte gamer. De term Get Rekt wordt gebruikt i.p.v. Get wrecked als men afgemaakt wordt in een game en ga zo maar verder. Naarmate de community groeit, groeit uiteraard ook het gebruik van de veelvoorkomende termen ontstaan in deze community. En voor dat je het weet, wordt een woord algemeen geaccepteerd.

De vraag of internettaal uiteindelijk standaard taal gaat verdringen is helemaal geen rare vraag. Een aflevering van Futurama laat zien dat Christmas in de toekomst niet meer bestaat, maar dat men nu X-mas viert. Is de internetslang van vandaag de taal van de toekomst? IMHO? Er bestaat een grote kans. We zullen het zien (of niet).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.