twee vrouwen praten tijdens het kijken naar een website op een laptop

Tech uitgelegd: wat is managed hosting?

Het kiezen van de juiste hosting kan een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn verschillende soorten webhosting die op het eerste gezicht op elkaar lijken, maar toch verschillend zijn. In deze blog leggen we uit wat we onder managed hosting verstaan en wat de voordelen zijn.

Wat is managed hosting?

Managed hosting is een vorm van webhosting waarbij je site draait op een server die volledig wordt beheerd door het bedrijf die de webhosting verzorgt. 

Als ontwikkelaar of eigenaar van een website hoef je zelf niets meer te doen aan onderhoud en beheer van de webserver. De hostingprovider neemt de volledige verantwoordelijkheid voor zaken als de beveiliging, het maken van backups en het installeren van updates. Zo ben je als eigenaar of ontwikkelaar van een website of applicatie altijd verzekerd van een toegankelijke, stabiele website.

Daarom wordt vaak voor een managed oplossing gekozen voor websites of applicaties waarvan het belangrijk is dat ze altijd bereikbaar zijn. Je kunt hierbij denken aan grotere e-commerce sites, websites die een grote hoeveelheid bezoekers in één keer te verwerken krijgen of applicaties in de zorg waarbij het cruciaal is dat de informatie op de servers goed beveiligd is. 

Er zitten overigens wel verschillen tussen de aanbieders van webhosting. De ene provider levert meer diensten dan de ander. Daarom loont het altijd om kritisch te kijken naar de verschillende aanbieders en wat ze voor je kunnen doen.

Wat zijn de voordelen?

Ten opzichte van andere vormen van webhosting heeft kiezen voor managed webhosting de volgende voordelen:

  • Het bespaart tijd: Beheer en onderhoud wordt voor je gedaan.
  • Het bespaart geld: Er is geen speciaal personeel nodig dat de website kan beheren. Ook zijn er geen investeringen nodig in hardware. De kosten voor de hosting liggen over het algemeen wel hoger.
  • Betrouwbaar: De hostingprovider zorgt voor beheer en monitoring van de webserver zodat de website of applicatie altijd beschikbaar is.
  • Webserver op maat: De inrichting van de webserver kan meestal worden afgestemd op jouw wensen.
  • Altijd up-to-date: De website is altijd up-to-date en daardoor beschermd en veilig te gebruiken.

Is het iets voor mijn bedrijf?

Als je bereid bent zelf tijd en geld te investeren in personeel en hardware, dan wel. Bedenk wel dat het voor sommige websites of applicaties teveel van het goede is om te investeren in een managed webhosting oplossing. Het hangt er dus helemaal van af welke eisen je aan een hostingprovider stelt en wat een specifieke website of applicatie nodig heeft.

Dit artikel is samenwerking met Hypernode tot stand gekomen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.