Werken in zowel Londen als Dubai aan iets dat je hele leven al was voorbestemd. Onze potentiële TechGirl van de Maand Tania Asimionesei leeft door haar baan bij Checkout.com een geweldig leven, en dat heeft ze helemaal aan zichzelf en haar liefde voor coding te danken.

Toen Tania nog op de middelbare school zat, begon ze al met coden. “Er was een Pentium II-pc en ik zag mijn eerste regels code in Pascal. Sindsdien ben ik continu bezig geweest met het proberen te begrijpen van de ‘magie’ en de geheimen van deze mysterieuze wereld die coding heet. Ik schreef mijn eerste regels C++ en Oracle en toen bleek dat mijn verwachtingen en de realiteit toch nog steeds twee heel verschillende dingen waren.”

Je wildste dromen tot leven

Een tijdje deed Tania wat anders, maar ze werd uiteindelijk toch weer terug naar tech. Dat ging heel natuurlijk: “Inmiddels waren de mogelijkheden oneindig: ontwerpen, talen, databases, apps, bibliotheken: alles kan. Ik was een soort verslaafde leek op een missie! Ik ben nogal nieuwsgierig, dus ik vind het leuk om nieuwe dingen te proberen en te testen. Om te kijken hoe ze werken en om dan die voldoening te krijgen van het maken van iets uit niets. Coding gaf me dat gevoel. Het kan je wildste dromen tot leven brengen, dat wordt dagelijks in allerlei industrieën bewezen: tech heeft impact.”

Tania vindt het vooral fascinerend wat slechts een paar regels code kunnen doen. “Mijn specialisatie is de front-end-kant van dingen, dus ik gebruik HTML5, CSS3 en SASS, JavaScript/ES6 en jQuery en ReactJS/Redux. Als je bijvoorbeeld naar Asos.com gaat (yep, ik ben een nerd, maar nog steeds een meisje dat van mode houdt), dan is alles wat je ziet aan knopjes, vakjes, categorieën, enzovoorts, gemaakt door front-end developers. Het is echt de visuele kant en dat trekt me heel erg.”

Front-end als een menselijk lichaam

Tania benadert front-end development als een menselijk lichaam. “Je hebt een skelet, dat is HTML. Dan volgen de spieren, huid, haar, ogen en daar heb je allemaal verschillen in. Haar kan bruin zijn of blond, lang, dik, kort, dun, enzovoort. Dat is waar CSS komt kijken. En tot slot heb je dan nog de bewegingen van het lichaam, die het levend doet lijken, en dat is in mijn geval Javascript. Dat zorgt ervoor dat wanneer je op een knop drukt, er ook iets gebeurt en wat dan precies. Inmiddels is dat wat complexer gemaakt door ReactJS, AngularJS en VueJS, maar uiteindelijk heeft het allemaal eenzelfde doel.”

Inmiddels richt Tania zich ook al steeds meer op de back-end en op mobiele apps en React Native. “Het moeilijke aan mijn baan is dat je soms een bug hebt die je niet snel genoeg kunt oplossen. Ik heb al een paar keer gehad dat ik dan ‘s nachts tijdens mijn droom op de oplossing kom. Heel gek!” Niet dat ze naast het coden niets anders doet: Tania houdt enorm van reizen. “Dat is een andere manier om mijn nieuwsgierigheid te uiten: door alles over andere landen te leren qua eten en cultuur. Ik was in Mexico om de Maya-bouwwerken te bekijken, het is ongelooflijk hoe ze die hebben kunnen bouwen.”

Voor vrouwen die ook coding willen doen heeft Tania wel een tip: “Ik dacht eerst van: jeetje, wat code ik toch langzaam in vergelijking met anderen. Maar iedereen heeft dat in het begin, laat dat je niet in de weg zitten. Ik heb tijdens mijn vorige baan in Londen een kans gehad om een korte tijd een mentor te zijn van een jonge, creatieve ontwikkelaar. Het was heel fijn omdat ik haar kon laten zien dat iedereen die onzekerheden heeft. Het is een door mannen gedomineerd veld en zij zijn vaak beter in zichzelf verkopen, maar je moet die druk lekker laten zitten en gewoon doen wat je gaaf vindt.”

Een sheet vol toekomstplannen

Zelf heeft Tania een Excel-sheet vol met plannen voor de toekomst. “Ik wil graag over een paar jaar CTO worden en mensen ondersteunen die ook de tech in willen.” Een goed streven waar hopelijk dit artikel ook aan bijdraagt. Wil je meer weten over Tania’s leven, volg haar dan op Instagram @codinggirl22 en stem op haar voor TechGirl van de Maand. Hier op TechGirl lees je het wanneer de stemronde opengaat.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.