Syt Scheper

Syt Scheper: “Ik hoop onzekerheden bij meiden te verminderen”

Ze is pas 19 jaar oud, maar is nu alvast als ‘bijbaan’ naast haar baan en studie bezig om een onderwijsmodule te ontwikkelen over IT. Reden genoeg voor ons om Syt Scheper eens het vuur aan de schenen te leggen en alles te vragen over haar plannen.

Syt werkt als contentmedewerker bij Heutink ICT en doet een HBO ICT opleiding bij Saxion. “Als er een nieuwe website wordt aangeschaft, dan zet ik de content over van de oude naar de nieuwe. Daarnaast zit ik in het tweede jaar van mijn opleiding. Eerst deed ik software engineering, maar nu business data. Het ding met programmeren is dat er een denkwijze achter zit. Soms komt die klik sneller dan de andere keer. Ik vond het wel erg leuk, maar ik wilde liever dashboards bouwen en data analyseren.”

ICT-leermodule

Klinkt als een druk bestaan, maar Syt doet er dus nóg iets bij. “Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf en ontwikkel ik een ICT-leermodule voor het basisonderwijs. Het is nog niet op de markt, maar ik wil ICT naar het basisonderwijs halen en zo meer meiden werven voor de ICT. Het wordt altijd gezien als een stoffig beroep, een mannenwereld, maar ik vind dat dat niet zo is. Door mijn leermodule wil ik meiden aanspreken en enthousiast maken over het vakgebied.”

Het idee van Syt is dat meisjes door op de basisschool al in aanraking te komen met ICT ook eerder informatica als keuzevak kiezen op de middelbare school. “Ik had die ervaring op de middelbare school: geen enkele vriendin van mij wilde informatie doen als keuzevak, dus daar zaten alleen maar jongens. Dat vind ik nog steeds jammer en ik wil dat die associatie verandert. Ik wil graag met basisscholen gaan samenwerken en tests gaan doen. Er staat een demo-platform en dat moet ik nu vullen met leuke opdrachten om kinderen te leren over data, programmeren en de gevaren van het internet.”

Syt Scheper

Syt is daarnaast ook nog met twee andere dames bezig met een podcast over ICT. “Het is wel druk, maar zo voelt het helemaal niet. Ik heb bewust gekozen om het allemaal te doen. Zeggen dat ik ‘iets doe met computers’, dat is een understatement. Het is meer dan dat. Na mijn studie hoop ik nog een master te doen, waarbij ik daarnaast blijf doorgaan met mijn bedrijf, want dat is het grootste doel. En het meest uitdagend.”

MobileMobile

De grootste uitdaging voor deze duizendpoot is het didactische gedeelte. “De basisschool heeft beperkt tijd: er zijn al veel vakken en het is moeilijk om daarin meer ICT te ingegreren. Het is een leuke uitdaging hoor, ik kan ervan leren. Bovendien was ik tijd geleden zelf de doelgroep, dus ik hoop mijn eigen frustratie van toen kan omzetten in iets waardevols. Ik wil graag onzekerheden bij meiden in de toekomst verminderen.”

Uiteindelijk heeft ze haar grote interesse in ICT en haar opleidingskeuze te danken aan haar ouders. “Mijn vader zit al lang in de IT en toen ik niet goed wist wat ik wilde doen, omdat ik dacht dat ICT van 9 tot 5 achter je computer zitten is, zeiden mijn ouders dat ik gewoon naar de open dag moest gaan. Ik was sceptisch, maar toen ik ging kijken voelde ik me meteen thuis. Het is echt de toekomst en het is geweldig om daaraan mee te kunnen bouwen.”

Maak je niet druk

Advies voor andere vrouwen die de IT inwillen? “Ik kan me heel erg zorgen maken over dingen die niet belangrijk zijn. Mijn advies zou dan ook zijn om je niet druk om iets te maken waarvan je weet dat je het volgende week al bent vergeten. Zonde om je daar dan zo druk om te maken, toch? Geniet, wees niet bang: wees jezelf.”

Syt is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt vanaf eind deze maand je stem op haar uitbrengen. Houd hiervoor TechGirl in de gaten.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.