Switchbot Curtain Gordijn

Switchbot Curtain review: er is een kiertje voor verbetering

“What a time to be alive!” is wat TechGirl LauraJenny dacht toen ze de Switchbot Curtain in haar handen had en op het punt stond deze te installeren. Hoe cool is het dat je de gordijnen automatisch kan openen en sluiten? Op commando, op een tijdschema, of geautomatiseerd samen met je scenes. Dit is wat Switchbot probeert met de Switchbot Curtain. “Probeert” dekt wel de lading, want in de praktijk ging het niet zo makkelijk als gehoopt.

Switchbot kennen we als het bedrijf dat in 2016 begon met een campagne op Kickstarter. Het introduceerde een letterlijke switch-bot, een klein apparaatje dat één ding kon: op een knopje drukken. Denk bijvoorbeeld aan je koffiezetapparaat, een lichtknopje (als je nog geen slimme lampen had op dat moment) of de deur van je garage zodat je niet de auto uit hoeft op een regenachtige dag. Dit hebben ze heel goed gedaan, want de originele Switchbot had het Kickstarterdoel bereikt in 26 uur. De bedoeling was om “domme” apparaten slim te maken. Deze filosofie heeft Switchbot nu ook toegepast op onze gordijnen.

Switchbot Curtain Set

Switchbot Curtain

Ook de Switchbot Curtain kende een succesvolle Kickstartercampagne, want deze was zelfs binnen 12 minuten helemaal gefinancierd. De Switchbot Curtain kent drie varianten: voor gordijnen met een ronde stang, met een U-rail, en met een I-rail. Ik testte de versie voor de ronde stang. Ik had er twee nodig omdat ik twee gordijnen heb die naar het midden toe sluiten. De hardware is mooi compact en prima te verbergen achter de gordijnen. Het bedrijf belooft een batterijduur van 8 maanden, maar verkoopt ook kleine zonnepanelen zodat je de batterij nooit hoeft te vervangen. 

Bij mij hangen ze nu 3 maanden, mét zonnepanelen, maar toch is er nu eentje leeg. Misschien krijg ik net te weinig zon aan de kant waar ze hangen, maar dan heb ik alsnog niet eens de helft van de beloofde 8 maanden batterijduur gehad. Een grote teleurstelling, want hoe vaak denk je nu aan een batterij voor je gordijnen? Je wil ze er bovendien niet afhalen, want dan moet je weer opnieuw kalibreren. 

De fysieke installatie van de Switchbots ging heel makkelijk en ook het pairen in de app ging prima. In de app kan je aangeven dat twee Switchbots samen één gordijn bedienen. Klinkt goed, maar toen kwam de kalibratie… In de app moet je aangeven wat het maximale punt is van openen, en van sluiten. Dat lijkt allemaal goed te verlopen, maar zodra je klaar bent met kalibreren en je de Switchbots echt gaat gebruiken, werkt het allemaal niet zo lekker als tijdens de kalibratie. 

Switchbot Curtain Rail

Slimme gordijnen

De Switchbot Curtain maakt best veel herrie met het openen en sluiten van de gordijnen en ook het punt waar hij stopt is vaker niet goed dan wel goed. Zo moet je alsnog naar de gordijnen toe om de gordijnen verder open te doen, of om ze net even wat beter te laten sluiten. Dit doet het hele idee van automatische gordijnen teniet. Na meerdere keren opnieuw kalibreren en proberen de klem op de gordijnstang iets losser of vaster te maken, bleef dit probleem zich voordoen. Misschien komt het doordat ik de ronde stang-variant gebruik en werkt het allemaal beter zodra de Switchbot Curtain in rails hangt. Maar als dit product bestaat, zou het moeten werken, toch? Anders hadden ze alleen de rails-versies moeten uitbrengen.

Switchbot Curtain Apparaat

Als het allemaal wel werkt kan je best leuke dingen doen in de app. Je kan instellen dat de gordijnen open gaan bij bepaald licht of om een bepaalde tijd. Zo kan je bijvoorbeeld in de zomer kosten besparen door de gordijnen overdag dicht te laten om zo de airco of ventilator te ontzien. Ook verkoopt Switchbot producten die je eigenlijk wel moet hebben voor de complete ervaring. Zo is er een soort lichtknop/afstandsbediening die je in de app kan programmeren om de gordijnen te openen of te sluiten zodat je niet steeds de app hoeft te gebruiken.

MobileMobile

Er is ook een Hub Mini die je nodig hebt om de gordijnen buiten het knopje of de app om te bedienen. Zo kan je met de Hub Mini de gordijnen koppelen aan Google Home, Siri of Amazon Alexa. Dit maakt het mogelijk om de gordijnen met je Google Routines of je Siri Shortcuts mee te laten doen. Met de Hub Mini kan je meerdere dingen, bijvoorbeeld je TV of Airco bedienen via infrarood.

Switchbot Curtain Draad

Switchbot Curtain: het oordeel

Al met al is het een leuk idee om je “domme” gordijnen slim te maken, maar het kan aardig in de kosten lopen. Je moet de zonnepanelen, het knopje en de Hub Mini namelijk allemaal los kopen. Als het dan echter allemaal niet helemaal werkt zoals het zou moeten, dan kun je beter zelf je gordijnen open en dicht blijven doen. In ieder geval als je gordijnen hebt met een ronde stang. Niet vergeten om dan wèl even kleren aan te doen. 😉

Switchbot Curtain Knopje
Switchbot Curtain Gordijn
Switchbot Curtain review: er is een kiertje voor verbetering
6.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.