Suzanne van Duijn: “Remote werken? Je hebt één ding nodig”

Ze schreef boeken, is ervaren digital nomad en ze is ondernemerscoach onder de naam Vrije Meid. Logisch dus dat we potentiële TechGirl van de Maand Suzanne van Duijn eens goed aan de tand willen voelen. Met welke problemen kampen ondernemende vrouwen vooral? En digital nomad worden, zijn daar nog tips voor? We vroegen het Suzanne zelf.

Als er één woord is om Suzanne van Duijn te omschrijven, dan is het vrijheid. Dat is waar ze zelf gelukkig van wordt en waarmee ze anderen ook graag gelukkig wil maken. “Ik help met Vrije Meid andere ondernemers naar meer vrijheid. Ik help mensen door boeken, een podcast, cursussen, coaching, masterclasses en evenementen.” Ze heeft zelfs een keer een TED Talk mogen verzorgen, allemaal met als doel mensen meer te leren over vrijheid.

Eén ding nodig

“Ik zorg dat ondernemers meer geld verdienen met wat ze leuk vinden, en dat op hun eigen tijd en plek. Dat is voor mij vrijheid. Ik heb zelf veel vanuit het buitenland gewerkt. Dat was voor mij in de beginjaren wat vrijheid was. Ik help mensen niet om digital nomad te worden, al willen veel mensen wel remote kunnen werken. Daar heb je echter niet zoveel voor nodig: een online bedrijf. Wil je ermee starten, ga dan eerst jezelf echt leren kennen: waar ben je goed in? Welke doelgroep wil je helpen? Mensen komen vaak niet in actie, omdat ze bang zijn. We willen iets, maar we doen er niets voor. Maar neem kleine stappen: lees een boek, ga koffiedrinken met iemand die doet wat jij doet, zoek hulp. Alles wat je wil is waarschijnlijk al gedaan, dus ga de kunst afkijken.”

Zelf heeft Suzanne iets heel anders gestudeerd dan je zou denken. “Ik heb rechten gestudeerd en ben via een omweg het ondernemersschap ingerold. Ik was eerst jurist, maar toen merkte ik dat ik een andere baan wilde. De financiële crisis brak aan en bij een modevakblad zochten ze nog een redacteur. Dat ben ik toen gaan doen: ik ben heel erg fan van schrijven. Uiteindelijk ben ik via die wereld PR-adviseur geworden en daarin ben ik een eigen bedrijf begonnen. PR is een kunstje wat ik kan, maar het is niet mijn passie. Ik ontdekte dat mijn passie vrijheid is en veel reizen. Het PR-werk deed ik dan ook vooral vanuit het buitenland.”

Suzanne besefte toen dat ze andere mensen ook kon helpen dat ultieme vrijheidsgevoel te bereiken. “Ik werd al gauw een soort mini-ondernemerscoach en dat heeft zich uitgebouwd tot waar ik nu sta. Met PR doe ik niets meer: ik verkocht mijn PR-bedrijf vorig jaar. Ik vind het leuker om mijn eigen diensten te hebben dan anderen in de media te kunnen krijgen.” Ondernemer worden is nooit een heel moeilijke keuze geweest voor deze coach. “Ik deed wel eens wat ernaast bij mijn loondienstbaan en ik dacht: ik ben dus al half ondernemer, als ik nog twee klussen erbij vind, dan zou ik het kunnen redden om helemaal zelfstandig te gaan. Dat leek me wel het ticket naar de vrijheid.”

Suzanne van Duijn

Hoewel voor haar op dat moment onder andere remote werken een ticket naar de vrijheid was, benadrukt ze dat het heel persoonlijk is. “Het hangt ervanaf wat vrijheid voor jou betekent. Voor de één is het reizen, voor de ander is het eigen tijden te kunnen bepalen. Ik kan me niet vrij voelen in loondienst, omdat het als vastigheid voelt, maar als dat jou wel de basis geeft voor vrijheid, waarom niet? Sinds corona is er daarnaast ook in loondienstbanen meer mogelijk qua remote werken, waardoor er sowieso veel is veranderd.”

Op dit moment is Suzanne geen freelancer, maar heeft ze haar eigen producten, zoals masterclasses en coaching. Met welke vragen komen mensen bij haar? “De mensen die ik coach zijn veel vrouwen zoals ikzelf. Ze zijn relatief jong en creatief en doen iets met online. De een heeft al een bedrijf, de ander moet nog starten. Allemaal hebben ze wel een drang naar vrijheid: dat is ook wat ik aanbied natuurlijk. Ik heb een boek en een vaste cursus. Ik zie het coachen wel verschillen hoor: mensen die een bedrijf hebben en willen dat het gaat groeien, maar ook mensen die aan het begin staan en iets online willen doen maar niet weten wat dan.”

Zelf haalt Suzanne veel informatie uit boeken en podcasts. “Ik hou er ook van om veel te proberen, dat is echt die ondernemersgeest. Ik heb alle smaakjes in het online ondernemerslandschap wel geprobeerd en dan leer je wat je leuk vindt en wat niet. Maar ook wat werkt en wat niet werkt. Mijn boeken zijn daarin echt een mijlpaal. Ik droomde als kind al over het schrijven van een boek. Je merkt ook dat mensen je meer als een autoriteit zien en dat ze naar me toekomen omdat ze mijn boek hebben gelezen. Dat blijf ik bijzonder vinden: dat boek heb ik geschreven en daar doe ik in principe niets voor nu, maar het blijft een bron van inspiratie. Daarnaast is de TED Talk die ik in 2020 gaf een mijlpaal, over hacking happiness. Het is moeilijk om daar tussen te komen en het is me wel gelukt.”

Vrijheid, blijheid

Op dit moment is Suzanne heel gelukkig en hoopt ze vooral dat ze dit alles kan voorzetten in de toekomst. “Ik ga me vast wel vervelen, maar dan komt er wel weer iets. Het leuke aan het online wereldje is dat er ontwikkelingen komen die je niet kunt voorspellen. Ik ben twee jaar geleden met een podcast begonnen: daarvoor luisterde niemand een podcast. Als er een trend is, dan ben ik daar vaak als eerste bij. Leuk om te ontdekken. Je moet ook blijven meebewegen, dat is de sleutel van goed ondernemerschap. Groei je niet, dan sta je stil.”

Suzanne denkt dat mensen die bijvoorbeeld ondernemer willen zijn of die op zoek zijn naar vrijheid, wel wat zelfvertrouwen en zelfliefde kunnen gebruiken. “Als je niet in jezelf gelooft, dan denk je dat het je toch niet gaat lukken. Waar is je motivatie dan? Ga to-do-lijstjes bedenken. Zelfliefde betekent dat je jezelf meer gunt: als je jezelf een beter leven gunt, dan kun je in actie komen. Je moet erin geloven en zorgen dat je eigen angsten en gedachten je niet tegenhouden. Pas ook op dat die angsten niet gewoon excuusjes zijn”, aldus Suzanne, die zelf regelmatig berichtjes krijgt van mensen die zo blij zijn met haar hulp, omdat ze hun leven heeft veranderd. “Soms denk ik echt: ik zit hier maar gewoon een beetje content te maken, mensen betalen me ervoor en hebben er ook iets aan: dat is zo bizar, want ik doe gewoon wat ik leuk vind.”

Een belangrijke tip van Suzanne van Duijn is dat ze dingen die ze niet zo goed kan, uitbesteedt. “Als ik iets niet goed kan, dan stop ik ermee of besteed ik het uit. Mijn podcast editen bijvoorbeeld: geen idee hoe het moet. Mijn boekhouder doet mijn aangiftes: ik weet van alles wel een beetje, maar als het de diepte ingaat dan werk ik samen. Als ondernemer moet je meerdere petten op kunnen hebben. Het voordeel is dat ik een bedrijf heb gemaakt rondom de dingen waar ik echt goed in ben. Ik heb twee missies: mensen helpen om hun eigen pad te bewandelen en mensen helpen om genoeg te verdienen. Het is vaak voor mensen of-of, maar ik help ze de combi te vinden. Ik geloof echt dat het tegelijkertijd kan.”

Suzanne van Duijn is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Stem eind deze maand op haar via onze stembus op TechGirl.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.