Het moet een van de leukste Product Owner-jobs zijn van Nederland en dat weet TechGirl van de Week Suzanne Ruigrok maar al te goed. Ze is namelijk Product Owner bij de NOS en daarmee verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de vernieuwde Jeugdjournaal-app die in december live ging.
Na haar studie Business & Management aan de HvA (“een brede opleiding, want ik had geen idee wat ik wilde”), bleef Suzanne na een stage hangen bij Travelbird. “Ik deed daar Projectmanagement en Sales, maar ben daarna meer aan de planningskant gaan werken. Echter voelde ik me niet zo thuis in een corporate omgeving, waarna ik als technisch projectmanager startte bij een startup. Dat was een goede stap, want ik heb uiteindelijk een team van een paar mensen uit zien groeien tot een bedrijf waar nu 250 man werkt.”
Carrière
Dat was bij een bedrijf dat toen Office App heette en software maakte voor vastgoed. “Ik was een beetje product owner, maar ik was ook verantwoordelijk voor andere dingen, want ja, het was een startup.” Ze werkte daar een jaar en toen kwam er die vraag: sales of toch product? “Wat ik leuk vind aan product is dat je continu verbetert en evolueert. Je maakt een product waar mensen blijer van worden. Ik besloot dus voor product te kiezen en verdiepte me meer in de Product Owner-rol. Dat heb ik uiteindelijk vier jaar voor Office App gedaan en toen werd dat overgenomen door HQO. Toen ben ik iets anders gaan doen. Ik werd Product Manager voor twee teams bij Showpad. Ik had minder met de doelgroep en minder contact met de gebruiker: dat miste ik.”
Tijd voor een baan waarin dat wel het geval is: en hoe? Suzanne realiseerde zich dat ze meer uit B2C kon halen dan uit B2B en daarnaast wilde ze meer betekenen voor de maatschappij. Uiteindelijk kwam er een baan vrij bij de NOS en wist ze: dit is alles wat ik wil. “Dat was een half jaar geleden en ik werk er nu vooral veel aan de Jeugdjournaal-app, waarvan net de vernieuwde versie live is gegaan. We werken echter ook voor bijvoorbeeld Nieuwsuur, Stories en NOS op 3.”
Suzanne is goed in plannen, kan makkelijk praten en heeft affiniteit met technologie, waardoor ze geknipt is voor de job. “Ik haal zoveel meer plezier uit producten en hoe we daarin verbeteringen kunnen aanbrengen, dan van sales. Elke werkplek die ik uiteindelijk heb gehad bracht me daar wat meer een stapje bij. Ik ben daarbij ook bewust voor een loondienstfunctie gegaan, omdat ik graag wil zien hoe het product evolueert in iets waar je eigenaar van bent. Dat heb ik bij die startup wel geleerd: je bent eigenaar van het product en krijgt energie en trots als het product groeit. Ik blijf dus graag langer, dan dat ik als freelancer alweer naar een volgend project of bedrijf zou moeten.
Jeugdjournaal
En nu heeft ze een heel leuk product, want de Jeugdjournaal-app heeft een vrolijke doelgroep. “Jeugdjournaal was een lang proces om te bedenken: wat is de huidige situatie van de app? We hebben een nauwe samenwerking met Jeugd en Nieuws, maar ook naar data-analyses gekeken en naar de concurrentie. Zo hebben we in samenwerking met de redactie van het programma prototypes opgezet en kwamen we steeds een stapje dichterbij het eindresultaat dat je nu in de appwinkels vindt.”
Het is een geweldige app, al moet je er wel wat anders voor denken dat je traditioneel van apps gewend bent. Geen menu’s, maar vooral swipen. “Ik denk dat ik het meest trots ben op dat het een app is dat het uniek is in de wereld. Er zijn niet veel nieuwsplatforms die doen wat wij doen. Ik ben heel trots op de nieuwe belofte: dat kinderen op hun eigen niveau bijblijven. Voorheen was het een app die leek op de volwassen app, met een groot overzicht van nieuws en je moest daardoor veel lezen om bij te blijven. Er kwam geen eind aan, terwijl dat wel een zorg is van ouders: hoe kunnen we zorgen dat kinderen niet continue op hun telefoon blijven? Daar willen we ook verantwoordelijkheid voor nemen.”
En dat staat nu: een compleet nieuwe app waarin kinderen meer kunnen doen dan nieuws lezen: er zijn quizzes en stellingen, maar ook gedeeltes om mee te praten. En een grens aan het bijblijven: de nieuwslijst loopt af en je krijgt dan ook echt het scherm ‘Je bent bij’ te zien, zodat je weet dat het even klaar is voor dat moment. Zo brengen we meer balans tussen belangrijkste nieuws van de dag en dat continu op je smartphone zitten.”
Kinderen
Kinderen zijn een leuke, kritische doelgroep, maar Suzanne is daar blij mee. “Sommige kinderen missen de oude app en het overzicht, maar er zijn ook heel veel heel enthousiaste reacties. Ik heb enorm geluk dat ik in mijn rol een hele bak aan directe user feedback krijgt: dat is een luxe positie die je niet vaak hebt. In de toekomst houden we Jeugdjournaal als belangrijke focus. Er zijn bepaalde dingen waarvan we in onderzoek en feedback al weten: dit is heel belangrijk om in volgende versies toe te voegen. Bijvoorbeeld de basis van een videoplayer: die kan niet fullscreen, maar dat moet nog worden toegevoegd, ook om meer toegankelijk te zijn.” Daar gaat het team dus nu al meteen mee verder. Daarnaast gaan ze ook veelvuldig naar scholen om de gebruikers te vragen wat ze ervan vinden.
Superleuk, want dan gaat het team naar basisscholen om feedback op te halen. Suzanne: “Jeugdjournaal is groot op basisscholen. Elke ochtend wordt het ochtendjournaal er gekeken, dus ja, contact opnemen met basisscholen gaat goed. Het is schattig en leuk om te zien blij kinderen zijn om te helpen. De presentatoren hebben een soort heldenstatus, dus ze zijn wel wat teleurgesteld om mij te zien want ik ben geen presentator. Maar alsnog helpen ze graag!”
Wat wel een uitdaging was van deze nieuwe app is dat het een compleet nieuwe app is. “Het is een greenfield en we gebruiken dus veel nieuwe technologie die echt nieuw waren. een uitdaging was wel om vooraf in te schatten hoe groot dat werk was en daarbij ook om aan bepaalde tijdlijnen te voldoen. om in te schatten hoe zo’n project met nieuwe technologieën werkt, een heel apart team voor opgezet, en dat is moeilijk om van te voren te bepalen. Ik was net nieuw in het bedrijf, dus het verwachtingsmanagement qua timelines was wel een uitdaging, maar het is gelukt om in december te lanceren: daar ben ik trots op. Sowieso zit ik echt op mijn plek bij NOS. Ik ben heel enthousiast om al die feedback te lezen, constant die app te lezen. Ik ga graag verder en ontwikkeld door. De stap van B2B naar B2C is een goede gebleken.”
Product Owners
Aan andere Product Owners is er ook nog advies van Suzanne: “In productmanagement heb je veel verschillende boeken en meningen over hoe je het het beste kan zijn. Ik denk dat het belangrijkste is dat je dichtbij jezelf blijft en ziet wat jouw kracht als productmanager is. Er zijn managers zijn die heel technisch zijn, anderen zijn meer op processen. Het ligt aan je team en hoe je zelf bent waar je het meest uit kunt halen. Weet waar je sterke punten liggen en focus daarop. Als je weet dat je technisch minder kennis hebt, dan is dat niet erg, maar zorg dat je hulp vraagt en meer samenwerking met developers opzoekt.“
Een goede tip. We zijn benieuwd wat de Jeugdjournaal-app in 2024 gaat doormaken, maar wat er nu staat is indrukwekkend, goed gedaan Suzanne en team!