Superhandig: hier gebruik je een USB C kabel allemaal voor

Superhandig: hier gebruik je een USB C-kabel allemaal voor

USB C-kabels, zoveel apparaten zijn ervoor geschikt! Handig, want zo heb je maar één enkele kabel nodig om meerdere gadgets op te kunnen laden of om data over te brengen. In dit artikel lees je waarvoor je een USB C-kabel allemaal kunt gebruiken en waarom het gebruik van een USB C-hub vaak onmisbaar is.

Wat is USB C?

Nog even de basics van de USB C-kabel, want wat is het nu eigenlijk? Je kent natuurlijk wel de ‘reguliere’ USB-kabel (een kabel waarmee je bijvoorbeeld je externe harde schijf aansluit) of de micro USB-kabel (een kabel waarmee je je device kan opladen). Met USB C is het met één enkele kabel mogelijk om je device op te laden én om data over te brengen. Een combi, dus. Daarnaast kan USB C ook video overbrengen en kun je er een extern scherm mee koppelen aan je laptop. Je hoeft dan de oplader van je laptop ook niet te gebruiken: als je externe scherm is aangesloten op stroom, dan zorgt de USB C-kabel ervoor dat je laptop opgeladen blijft. Dus vanuit je laptop stuur je de beelden via de kabel naar het externe scherm, en andersom laadt-ie je laptop weer op.

En dat is nog niet alles. Je kunt de kabel ook met anderen delen, ongeacht of je nu iOS- of Android-gebruiker bent. Met USB C laad je namelijk je MacBook op, maar ook je Android-telefoon of je GoPro (vanaf de nieuwere modellen). Superhandig! Ik leen regelmatig de MacBook-oplader van m’n vriend om m’n eigen Huawei-telefoon mee op te laden.

Je gebruikt een USB C-kabel dus voor…

  • Opladen en data-overdracht van je Android-telefoon;
  • Opladen en data-overdracht van je laptop, bijvoorbeeld de nieuwste MacBook;
  • Opladen en data-overdracht van je GoPro;
  • Het aansluiten van een extern scherm op je laptop (video-overdracht).

Waarom is een USB C-hub onmisbaar?

Ik noemde het in de intro al even: een USB C-hub is onmisbaar. Waarom, hoor ik je denken? Het is met name handig op de nieuwste laptops van Apple. Daar vind je namelijk alleen nog maar een USB C-aansluiting (en dus kun je je reguliere USB kabel niet direct in je laptop steken). De oplossing is dan een USB C-hub: één aansluiting in je laptop met meerdere uitgangen (multiport), zoals USB of een directe ingang voor een SD-kaart. Ook vind je in zo’n hub vaak een HDMI-ingang en zijn er ook varianten te koop die een ethernet-poort hebben. Soms is vaste bekabeling voor internet net even wat fijner dan de draadloze variant. Kortom: met een USB C-hub hoef je geen losse converters te hebben voor je kabels en kun je met één USB C-ingang in combinatie met de hub alles bedienen.

Laten we hopen dat USB C wereldwijd dé kabel wordt voor opladen en data-overdracht. Zo heb je niet meer tientallen verschillende kabels nodig in je huis. En zo heb je ook altijd een oplader bij de hand, bij wie of waar je ook bent. Iedereen heeft dan wel een USB C kabel in huis!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AlleKabels.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.