Streamer Fems: “Het is nooit te laat om ergens mee te beginnen”

Fems op Twitch is precies dezelfde persoon als Femke Hugens in het echt is, al doet Femke er daarnaast nog van alles bij. En waarschijnlijk maakt dat haar ook zo populair, want ze deelt dat in haar streams. In TechGirl van de Week vertelt ze meer over haar interessante baan. Of eigenlijk banen dus.

“Mijn pa was technisch en hij had dan zo’n klassieke computerkast in de woonkamer staan. Ik gamede vroeger altijd wel, de Sims en GTA, en zo ben ik uiteindelijk in online communities gerold. In Team Speak kende ik iemand die streamde en zo kwam ik ermee in aanraking.” Dat is echter niet het enige waarmee Fems haar werkende leven vult.

Streamer én UX-designer

“Ik studeerde Communicatie en Multimediadesign in Maastricht. Ik dacht toen: ‘Misschien kan ik eens proberen om als opdracht een design te maken voor een streamer.’ Uiteindelijk werd ik die streamer zelf. Ik probeerde het gewoon om te kijken of het wat was en ik vond het echt leuk. Het begon met World of Warcraft en ik ben al die jaren doorgegaan om mezelf dingen aan te leren en uit te dagen. Ik ben er nooit meer mee gestopt. Maar daarnaast ben ik nog steeds UX-designer en marketeer.” En ze is ook nog deejay en heeft zelfs haar eigen festival georganiseerd met andere deejays in de lineup, genaamd Femstival. 

Dat lijkt wel enorm druk, en is dat echt nodig naast haar succes op Twitch? “Het is een bewuste keuze, omdat ik die afwisseling fijn vind. Ik ben best wel angstig af en toe, dus ik vind een salaris en een vaste werkomgeving wel fijn. Ik doe het niet fulltime, maar twee dagen in de week. Ik heb wel meer dagen gewerkt in het verleden, maar toen ik besloot om naar Rotterdam te verhuizen met mijn vriend, wilde ik heel graag deze combinatie proberen. Soms stream ik op werkdagen wel in de avond, maar ik ben vaak gewoon moe.”

Femke is UX-designer in een heel andere wereld dan de gaming wereld. “Ik zit in FinTech. Het is superinteressant en ik leer heel erg veel. Ik voel me er echt op mijn plek. In het verleden heb ik natuurlijk genoeg stomme grapjes gehoord als ik ergens vertelde dat ik stream. Je wordt niet serieus genomen, maar ik weet dat het niet uit een slecht hart kwam. Soms denken mensen dat ik met niks doen mijn geld verdien en dat ik er niet hard voor werk. Ik heb zelfs wel eens gehoord dat ik er alleen maar ingerold ben omdat ik een vrouw ben.”

Haatcomments

Gelukkig zijn die opmerkingen al een tijdje geleden, want dat blijft natuurlijk wel even hangen. Maar juist als dit soort dingen tegen je worden gezegd als je jonger bent, minder door de wol geverfd, dan kan dat je echt even van je a propos brengen. “Nu kan ik goed van me afbijten. Vroeger zat ik er heel erg mee als ik haatcomments kreeg. Maar inmiddels heb ik alles wel een keer gehoord en dikke huid ontwikkeld. Ik zie het niet meer persoonlijk, maar als iemand die zuur is en iets zuurs zegt.”

“Vroeger durfde ik minder voor mezelf op te komen, maar nu boeit het me niet zoveel wat die persoon vindt. Maar als je lief tegen me bent, ben ik dat ook terug. Als ik vervelende mensen heb op mijn stream: ik heb goede mensen om me heen die weten hoe ik ben. Ik kan nog steeds wel angstig of onzeker zijn, maar zij beschermen me. Mijn moderators ook: dankzij hen blijven de streams leuk.”

Je zou denken dat je door al die haatcomments een soort personage van jezelf maakt, om jezelf er tegen te beschermen. “Ik ben wel de echte ik op mijn stream. Ik vind dat ook belangrijk, want ik wil juist uitdragen dat je mag zijn wie je bent. Ik boer ook als ik stream. Ik wil dat mensen me leuk vinden om wie ik ben, niet om een streamversie. Dat zou zoveel energie kosten.” Heeft ze ooit getwijfeld of ze ermee door zou gaan? “Ik heb wel momenten gehad dat de stream minder lekker ging en dat ik een beetje motivatie miste. Maar elke keer als ik erover twijfel om te stoppen, dan denk ik twee dagen later: ‘Natuurlijk niet!’ dus dat draait altijd wel snel bij. Ik weet niet of ik dit op mijn 48ste nog steeds doe, maar waarom niet? Er zit iets magisch in livestreams. De komende jaren wil ik in ieder geval zeker nog niet stoppen.”

Nu is ze dus sinds kort naar Rotterdam verhuisd. “Ik kom uit Zuid-Limburg, maar ik moest vaak in de Randstad zijn dus dat was dan minimaal 4 uur rijden. Ik zie mijn vrienden hierdoor wel minder vaak, maar ik probeer dat wel te compenseren.” Naast dat ze streamt is ze ook veel op evenementen aanwezig. “Ik ben dan bijvoorbeeld op evenementen als Game Force, waar ik vorig jaar mijn eigen stand had. Met Twitch hebben we dit jaar Twitchcon in Rotterdam, waar ik twee jaar geleden ook mijn eigen show had. Daar ben je achter de schermen dan 6 maanden mee bezig. En ik stream nu al acht jaar dus ik ken veel mensen uit het wereldje, wat die evenementen nog leuker maakt.”

Twitch Ambassador

Wat daarbij een kers op de taart is, dat is dat Twitch haar tot Twitch Ambassador heeft benoemd. “Dat is echt een kroon op mijn werk. Twitch Ambassadors zijn het uithangbord voor streamers. Twitch vindt mij een voorbeeld voor nieuwe streamers in Nederland en iemand die de toon zet voor Nederland. Ik heb soms moeite in mezelf te geloven, maar dat dit dan gebeurt, daar word ik wel emotioneel van.” Over die angsten en onzekerheden praat Fems ook wel op haar stream. “Ik praat er veel over met vrienden en mensen uit de community die ik vertrouw. Zij weten snel wat ze moeten zeggen om me eruit te trekken. Ik vind het belangrijk om het er ook op mijn stream over te hebben: ik wil geen beeld schetsen dat mijn leven een en al zonneschijn is. Het is soms ook een beperkende factor in mijn leven: je kan mooie dingen doen, maar dan komt er een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je het niet kan. Gelukkig gaat het de laatste jaren stukken beter.”

Heeft ze ook advies voor anderen die willen streamen of UX-designer willen worden? “Ik spreek wel eens mensen die me om advies vragen hierover. Ze willen streamer of designer worden, maar ze durven de start niet te maken. Begin gewoon. Ik kwam er heel laat achter dat ik dit wilde doen en ik vroeg me af of het niet te laat was, maar het is nooit te laat. Je moet gewoon een start maken: meters maken, blijven oefenen. Je ziet wel waar het je brengt.” Fems hoopt in ieder geval de komende tijd meer te gaan reizen en content daaromheen te maken. “Ik vind het leuk om te kijken hoe ver de techniek kan gaan.” En hoe ver zijzelf kan gaan dus. Succes!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.