Podcasting

Start je eigen podcast. #hoedan?

Podcasts zijn hot. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Niet gek dus als jij er over nadenkt om je eigen podcast te starten. Maar hoe ga je aan de slag en wat heb je er voor nodig? Martijn zette op een rij hoe jij een vliegende start maakt met je eigen podcast.

Laten we aftrappen met de nodige inspiratie, want een podcast maken betekent ook veel podcasts luisteren. Op de website van Chartable vind je een actuele top 100 van de meest beluisterde podcasts van Nederland. Deze lijst wordt samengesteld op basis van data van Apple (iTunes).  Er is op dezelfde website ook een alternatief op basis van de data van Spotify. Er zitten tussen de twee lijsten veel overeenkomsten, maar ook genoeg interessante verschillen om ze allebei eens door te akkeren.

Hardware: Welke apparatuur is nodig?

Voor een podcast heb jij eigenlijk maar weinig hardware nodig. Per podcastdeelnemer heb je een goede microfoon en hoofdtelefoon nodig. Een prima instapmicrofoon die niet onderdoet voor menig professioneel microfoon is de RØDE NT-USB Mini. Ook andere USB microfoons, zoals die van Blue Yeti, leveren studiokwaliteit.  De Blue Yeti X en de Blue Yeti Blackout kosten je nog geen 200 euro.

Qua hoofdtelefoon is een over-ear hoofdtelefoon zoals de AKG K92 een goede keuze. Geen bluetooth maar gewoon zo’n hoofdtelefoon met een kabel en jack-plug die je in je PC of Mac prikt. Want uiteraard moet je die microfoon en die koptelefoon wel ergens op aansluiten. Dat hoeft geen state of the art kwaliteit te zijn. Iedere basislaptop of macbook voldoet. Ook de wat oudere modellen.

Software: Welke tools moet je hebben?

Naast hardware heb je anno 2021 alleen nog maar een browser nodig om een podcast te produceren. Met Riverside neem je een podcast met één of meerdere gasten op, zonder dat die personen op dezelfde fysieke plek hoeven te zijn. Het werkt min of meer als een Teams- of Zoom-vergadering waarbij de audio (en video als dat wenselijk is) aan beide kanten in topkwaliteit wordt vastgelegd en later samengevoegd.

Riverside geeft je daarmee een ruwe podcastopname. Wil je daarin knippen en plakken, dan zijn er verschillende gratis audio editing tools die je kunt gebruiken. Voor de PC is Audacity misschien wel de bekendste gratis, open source audiobewerker. De tegenhanger voor de Mac is GarageBand. Gratis en op de meeste Macs voor-geïnstalleerd.

Heb je een beetje budget voor je podcast beschikbaar, bekijk dan Hindenburg eens. Hindenburg is speciaal ontwikkeld voor het bewerken en produceren van podcasts. Met de 30-dagen proefversie kan je eerst kijken of het je iets oplevert voor je geld voor deze software neerlegt.

Publicatie & promotie: Deel je podcast!

Zodra je podcast klaar is om hem met de wereld te delen, heb je verschillende plekken waar je jouw show kunt publiceren. Een veelgebruikte manier is je podcast uploaden op Soundcloud of Anchor.fm waarna je deze via iTunes aanbiedt aan het grote publiek. Ook Spotify is een goede plek om je podcast onder de aandacht te brengen. Via deze link meld je je aan bij Spotify en casten maar!

Uiteraard breng je ook op de socials je podcasts onder de aandacht. Een tool als Vokal kan je daar bij helpen. Hun belofte ‘Create stunning videos for your audio’ zegt eigenlijk al wat ze doen. Met Vokal maak je eenvoudig een video door te knippen en te plakken. Voeg een titel, plaatje en audio toe en automatisch laat je de woorden ondertitelen en krijg je een bewegende geluidsgrafiek in beeld. Exporteer het geheel en deel het via een social media netwerk naar keuze.

Maak je al podcasts of heb je net je eerste eigen podcast online gezet? Vergeet dan niet de link onder dit bericht te delen. We zijn benieuwd!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.