mode-kleren-boodschappen-doen-kamer

Spannend: is Vinted gebruiken door de Belastingdienst zinloos geworden?

Het voelt een beetje lullig: je krijgt salaris waarover je belasting betaalt, koopt een shirtje waarover je belasting betaalt en verkoopt het shirtje dan weer, en… ja hoor, ook dan moet je belasting betalen. Althans… Niet altijd. De Belastingdienst heeft gezegd dat het in de gaten gaat houden wat mensen zoal op Marktplaats en Vinted verkopen. Maar hoe zit het nou precies? 

Vinted en Marktplaats moeten aan de Belastingdienst door gaan geven wie er zoal heeft bijverdiend op die platformen. Zet jij één keer een doorgezakte Poang erop, dan is dat natuurlijk geen probleem, maar verkoop jij elke maand 5 meubels, dan heb je kans dat je in het vizier komt. Zodra je namelijk meer dan 30 transacties per jaar doet op die platformen of meer dan 2.000 euro verdient, wordt het een zaak van de Belastingdienst. Overigens weet de Belastingdienst niet wat je verhandeld, het hoort alleen dat je boven een x bedrag zit en wat het bedrag is.

Belasting betalen door Marktplaats

Het gaat vrij ver. Heb jij een baby en verkoop jij aan 30 verschillende mensen een rompertje van 2  euro, dan krijgt de Belastingdienst dat te horen van Marktplaats of Vinted. Maar ook als jij een half bedrijf runt dat kleding in de uitverkoop koopt en in groten getale op Vinted verhandeld à 1500 euro per maand. Vorig jaar was dit ook al het geval, maar toen gold het alleen voor mensen die zich toen voor het eerst registreerden. Over dit jaar geldt het echt ook voor mensen die al 10 jaar op Marktplaats zitten. 

Kun je er onderuit komen? Nee. Wat je wel kunt doen, is voor 1900 euro op Marktplaats verkopen en nog eens voor 1900 euro op Vinted: dan zou de Belastingdienst daar verder niets mee doen. Ook zou je voor contante betalingen of Tikkies kunnen gaan, al is dat in veel gevallen minder veilig dan het via de systemen die de platforms bieden doen. Soms kan het bovendien ook niet. Je kunt je ook afvragen of je eronderuit moet willen komen: het is een regel die al heel lang bestaat, maar door een Europese regel wordt het nu op een iets andere manier uitgevoerd. Je moest altijd al dit soort inkomsten opgeven.

De fun uit Vinted?

Maar is er is een heel grote maar, en dat is soms wat grijs gebied. Je wordt wel gerapporteerd als jij je hele uitzet op Marktplaats verkoopt: het wil niet zeggen dat de Belastingdienst ook vindt dat je daar Belasting over moet betalen. Als het namelijk inderdaad je eigendom is en je het hebt gebruikt en verkoopt het voor minder geld dan je het kocht, en je ook geen onderneming hebt verder, dan schijn je gewoon lekker te kunnen doorgaan met verkopen. Dan zijn het namelijk privéverkopen en die worden anders beoordeeld dan wanneer je echt handel drijft met het doel winst te maken. Maar nogmaals, het is een grijs gebied. Als jij op Marktplaats truien koopt met gaten, die dichtnaait en de truien met winst verkoopt, dan ben je dus wel een handelaar, hoe duurzaam en vriendelijk je concept ook is.

Kortom, wees je bewust van wat voor type verkoper je bent en hoe je verwacht dat de Belastingdienst dit ziet: zo zorg je dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan wanneer het weer tijd is voor de aangifte.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.