Veel mensen begrijpen niet waarom er zoveel over AI wordt gesproken. Ze zien niet wat het kan of hoe het een hulpstuk -of een dreiging- kan zijn voor hun werk. Maar er is nu AI die dat wel kan: Sora. Dit is waarom deze kunstmatige intelligentie een streepje voor heeft.
Dat streepje voor is trouwens subjectief: voor veel mensen is Sora een grote bedreiging voor hun werk en daar is zelfs nog voordat ze wisten dat Sora bestond flink om gestaakt. Ik heb het dan over Hollywood: vorig jaar werd daar maanden gestaakt om de lage lonen, maar ook om de angst dat veel acteurs straks zouden worden weggedaan omdat AI een betere optie is.
Sora
Eerlijk is eerlijk, we hebben allemaal wel eens een met AI gemaakte video gezien waarvan we dachten dat het best echt kon zijn. Sora doet dat voortdurend: je schrijft wat je wil zien en Sora laat het je zien. Ik kan allemaal voorbeelden geven, maar de onderstaande video spreekt voor zich. Hierin zie je allemaal kleine video’s die door Sora zijn gemaakt en ook meteen met de prompt erbij. Er zitten flinke verhalen bij als prompts (de teksten die je ingeeft over wat AI moet doen), maar ook heel eenvoudige varianten en toch komt er iets heel gaafs uit.
Het is niet zo gek dat acteurs denken dat hun banen verdwijnen door dit soort tech. Je kan een personage binnen Sora alles laten doen wat je wil, precies het uiterlijk hebben dat je wenst en ook nog eens altijd werken. Geen pauze nodig, geen bepaalde tijdstippen om je aan te houden, geen andere projecten waarmee rekening moet worden gehouden: AI is er altijd. Daarnaast is Sora ook indrukwekkend: het is niet alleen maar naar, het laat juist zien hoe ontzettend goed kunstmatige intelligentie kan zijn. Hiermee komt het hopelijk ook wat meer tot leven bij de mensen die al die AI-chatbots niet zo goed kunnen begrijpen.
Hulpstuk of oppermachtig?
Het kan ook juist laten zien hoe AI een hulpstuk kan zijn. Voor bijvoorbeeld YouTubers zou het een handige methode kunnen zijn voor tussenshots. Stel je voor dat je naar Londen bent geweest, maar je hebt vergeten om een shot te maken van de buitenkant van London Eye (of dit shot is mislukt). Je zou dan aan Sora kunnen vragen om een stukje bewegend beeld van het bijzondere reuzenrad op de Thames te maken. Heel hulpvaardig, zonder dat het per se je hele video moet overnemen.
Wat Sora in Hollywood gaat betekenen moeten we nog afwachten. OpenAI, bekend van ChatGPT en Dall-E, is de maker ervan. Het heeft deze week afspraken in Hollywood en we zijn benieuwd wat daaruit zal komen. Is het een hulpstuk, of is het oppermachtig? Gek genoeg zal juist de wereld van ‘net doen alsof’ het laten blijken: Hollywood.