Sony Xperia Z3 compact Review

Sony Xperia Z3 compact review

Ik kreeg de eer om de Sony Xperia Z3 Compact te testen en daarna een mooie review te schrijven. In het artikel: “Sony Xperia Z3 compact review”, wil ik eerst even stilstaan bij het woord ‘Compact’. Dit geeft de indicatie dat het een kleine telefoon zou zijn. Dit is dus helemaal niet waar, het is gewoon een minder grote telefoon dan de gewone Z3.

Design
Het eerste wat opvalt, is de grote glazen voorkant. Zowel de voor- en achterkant bestaat uit glas wat mooi in de body is verwerkt. Er steekt niets uit – ook de camera niet. De touchsreen-knoppen zitten in het glas verwerkt.

Over knoppen gesproken, de telefoon heeft maar drie fysieke knoppen, die zich allemaal aan de rechterkant bevinden. De ene is de vergrendelknop, deze is erg klein en rond, de tweede is de volumeknop en de derde is een knop om direct de camera aan te kunnen zetten. Waarom deze heel handig is, komt straks terug.

De zijkanten van de telefoon zijn van een soort plastic, met allerlei klepjes die je los kan maken. Deze klepjes zijn nogal gevoelig, maar ook het nut van deze klepjes komt straks nog terug. Ze hebben wel degelijk een belangrijke functie in deze telefoon. Onder deze klepjes zitten je simkaart, externe geheugenkaart en je ingang van je oplader. Dit plastic is niet volledig doorzichtig, waardoor het een mooie matte kleur doorgeeft.

De Z3 compact komt in vier verschillende kleuren: wit, zwart, rood en groen. Ik had zelf de groene om te testen en hij was veel mooier groen, dan ik van tevoren had ingedacht. Ik heb veel complimentjes gekregen over het ‘mooie hoesje’, terwijl ik er geen hoesje om heen had!

Toepassingen
De toepassingen op de telefoon vond ik niet speciaal. Het viel me op dat de telefoon al vol stond met verschillende programma’s, lees: drie pagina’s vol, terwijl ik nog niets gedownload had. Maar okay, ik ben iPhone gewend.

Wat me stoorde, waren kleine bugs in het systeem. Een van de bugs die ik opmerkte, was het niet goed reageren van het unlock-scherm. Dan moest ik tien keer swipen voordat hij unlockte. De telefoon merkte mijn beweging wel, dit was te zien aan de mooie animatie op het scherm.

Een andere bug, was de wekker. Vaak genoeg heb ik gehad dat de wekker ’s ochtends niet afging en op dat moment ook niet meer in mijn telefoon te vinden was. Gelukkig heb ik me niet verslapen!

Op deze telefoon is een stand die ‘energie beheer’ heet. Dit is een stand die je aan kan zetten als je batterij bijna leeg is. Bij deze stand zet de telefoon roaming automatisch uit. Dit kon ik niet aanpassen, waardoor een gebruiker als ik (met een abonnement bij een provider die gebruik maakt van netwerken van andere providers) direct niet meer kon internetten, of dus geen gebruik kan maken van deze stand.

Waterdicht
Een van de grootste pluspunten van deze telefoon, is dat hij waterdicht is. En nee, niet ‘spatwaterdicht’ maar echt volledig waterdicht, doordat de klepjes de zijkanten waterdicht afsluiten. Ik heb genoeg mensen laten schrikken door mijn telefoon ‘per ongeluk’ in de wasbak te laten vallen.

Het feit dat hij waterdicht is, is ook de reden waarom het cameraknopje op de zijkant aanwezig is. Op het moment dat je telefoon onder water is, werkt je touchscreen niet meer. Maar toch wil je graag foto’s maken onder water, wat je dus kan doen met het camera knopje!

Batterij
Sony claimt dat de batterij twee volle dagen mee kan gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat dat na de allereerste keer opladen ook gelukt is. Daarna heb ik alleen nooit meer de volle twee dagen bereikt (ik denk door mijn actieve gebruik). Wat ik wel moet toegeven, is dat de batterij wel minstens een volle dag mee gaat, terwijl ik de telefoon veel gebruikt heb. Ik vind de batterij echt beter dan mijn huidige telefoon.

Conclusie
Ik vind het een hele prettige telefoon, waarbij de nadelen niet zo zwaar wegen als de voordelen. Over het algemeen heb ik een heel positief gevoel aan deze Xperia Z3 compact overgehouden.

Bekijk op bol.com

Pluspunten:
Mooi & stijlvol design
Waterdicht
Lange batterijduur
Minder:
Glas krast snel
Bugs
7.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.