Sofie van den Borne

Sofie van den Borne: “Sinds ik in de IT werk zit er elke dag een recruiter in mijn mail”

Als je ontwikkelaar wordt, dan heb je meerdere keuzes: ga je in loondienst, ga je gedetacheerd of word je zzp’er? Potentiële TechGirl van de Maand Sofie van den Borne koos ervoor om bij Luminis aan de slag te gaan, een detacheerder waar je je collega’s echt leert kennen. “Ik vind het fijn om meer contact te hebben met mijn werkgever en collega’s.”

Vier jaar zit ze er nu. Tenminste, fysiek zit ze er eigenlijk één dag in de week, want de overige dagen werkt ze bij Bol.com. “Luminis is een softwarebedrijf met vijf vestigingen in Nederland. Ik werk in Amsterdam en elke vrijdag werkten we met zijn allen op kantoor. Dat is sinds corona wel iets veranderd, maar nog steeds tref ik regelmatig mensen op het kantoor van Luminis.”

Sofie van den Borne

Dat is belangrijk voor Sofie, die eerder bij een detacheerder zat waarbij ze dat miste. “Ik werkte voor Finalist en ik maakte het soms mee dat ik bij een klant kwam te werken waar dan ook andere Finalist-medewerkers zaten: we kenden elkaar helemaal niet. Ze zijn je collega’s, maar je ziet elkaar voor het eerst bij de klant. Op zich is het voor veel mensen normaal om via een detacheerder te werken en weinig contact te hebben met de werkgever, maar voor mij voelt het toch prettiger wanneer ik mijn collega’s wel ken.”

Bij Luminis Amsterdam werken vierentwintig mensen. “Dat is een leuk behapbaar groepje. We proberen leuke projecten binnen te halen met zijn allen, maar delen ook kennis en proberen hard om te groeien. Het is leuk om daar deel van uit te maken. Sowieso is het fijn om naar een kantoor te kunnen voor mij, want thuiswerken is niet aan mij besteed. Ik heb meer behoefte aan menselijk contact in plaats van dat ik alleen achter mijn laptop zit. Sowieso ben ik helemaal op mijn plek in een kantoortuin, waar rumoer is en je even met andere mensen kunt meekijken of kennis kunt uitwisselen.”

Sofie heeft drukte nodig en dat heeft ze waarschijnlijk niet alleen bij haar werkgever Luminis, maar ook bij haar klant Bol.com. “Ik zit aan de kant waarbij we services hebben die checken of partners bepaalde producten mogen verkopen. Zo mag niet iedereen Apple producten verkopen of bepaalde kledingmerken. Tegelijkertijd checken we ook of bepaalde producten al dan niet in automatische marketinguitingen moeten voorkomen, of dat producten helemaal geweerd worden zoals nazi-boeken of producten met Zwarte Piet. We zijn een klein stukje van het bedrijf, maar we hebben eigenlijk veel invloed. Ook nu met corona, om te zorgen dat mensen geen mondkapjes voor 100 euro verkopen.”

Tussen kunst en Bits

Sofie voelt zich als een vis in het water als ontwikkelaar, iets dat ze nooit had kunnen bedenken. “In 2008 ben ik afgestudeerd als docent beeldende vorming. Ik heb verder gestudeerd en deed een master kunstbeleid en -management. Toen ik daar in 2010 mee klaar was werkte ik een tijdje bij een bedrijf dat kunstenaars hielp om ondernemender te worden. De subsidie werd na enige tijd stopgezet en ik moest dus iets anders gaan doen. Ik wist al dat ik geen docent wilde worden, dus wat dan?”

MobileMobile

“Uiteindelijk zag ik een kennis die bij Calco een traineeship deed en toen dacht ik: als hij het kan, dan misschien ik ook wel. Er zijn zoveel banen in de technische sector, er moest toch wel iets tussen zitten dat ik leuk vond? Je hoeft echt niet meteen programmeur te worden en dat was ook iets wat ik eigenlijk al uitsloot. Tijdens mijn traineeship bleek ik echter programmeren juist het leukste te vinden. Bij de klant waar ik via Calco zat ontmoette ik iemand die bij het bedrijf ging werken dat nu Finalist is en die wist mij te inspireren daar ook te beginnen.”

Zo gezegd zo gedaan, en uiteindelijk kwam ze dus bij Luminis terecht omdat ze wederom van iemand anders hoorde hoe het daar was. “Zo werkt het uiteindelijk ook wel, dat je aan de slag gaat omdat je iemand kent die daar al werkt. Toen ik een baan zocht en nog niet in de IT zat, moest ik vanuit de WW twee brieven per week sturen. Nou, dat waren er eerder 100 per week. Inmiddels werk ik in de IT en ik wist eerst niet wat me overkwam: dagelijks recruiters op LinkedIn!”

Frontend én backend

Sowieso is Sofie op en top developer. “Het begon allemaal als applicatiebeheerder, dat ik wat bugjes op moest lossen met codeerwerk. Ik vond dat bugjes oplossen leuker dan het beheerwerk. Nieuwe dingen ontwikkelen, dat past bij mij. Ik doe frontend- en backendwerk. Zo zie je ook nog terug wat je maakt, terwijl je ook de persoon bent die bedenkt hoe men het op de beste manier kan aanpakken aan de achterkant. Daarnaast biedt het om tafel zitten met klanten en bespreken wat er nodig is, ook een fijne afwisseling. Mijn werk is uitdagend: alles verandert supersnel en ik vind het leuk om juist van alles te doen. We zouden graag bij Luminis een groter project doen met meerdere mensen van ons tegelijk, zodat we van A tot Z betrokken zijn. Ik vind het leuk om te kijken hoe we iets het beste kunnen doen en het dan ook zo goed mogelijk uit te voeren. Met lol, want een project is sneller geslaagd als je met leuke mensen werkt.”

Wil je ook ontwikkelaar worden? Dat kan, want er zijn er een heleboel nodig. Sofie: “Ga het gewoon doen. Ik heb soms de neiging om te denken dat ik het niet snap of niet kan, maar als ik die instelling had toen ik dat traineeship bij Calco begon, dan was ik er nooit gekomen. Je kunt niet altijd weten hoe iets is, dus probeer het gewoon. En stel vragen: mensen vinden het alleen maar leuk om anderen te helpen.”

Sofie is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Fan? Stem op haar wanneer volgende week de stemronde live gaat hier op TechGirl.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.