klantenpas app

Smartphones: is goedkoop ook duurkoop?

Iedereen is dol op shoppen. Koopjes jagen is een soort van nationale sport: iedere euro die we besparen voelt aan als een overwinning. Waarom zou je meer betalen voor dat leuke truitje als je hem ergens anders goedkoper kunt krijgen? Gaat deze vlieger ook op als we een nieuwe smartphone zoeken? Leggen we liever wat meer geld neer voor een nieuw toestel, of proberen we ook hier de beste deal te krijgen? Maar is goedkoop een ander woord voor duurkoop? Met andere woorden, ben je uiteindelijk niet duurder uit als je een goedkopere telefoon koopt?

Smartphones zijn er in allerlei soorten en maten, maar ook in uiteenlopende prijsklassen. Een dure smartphone is een goede smartphone, zo redeneren de meeste gebruikers. Het tegendeel is moeilijk te bewijzen: je kunt van alles zeggen over Apple, maar niet dat haar iPhones niet deugen. Als we deze redenering doortrekken, zou dat betekenen dat een goedkope telefoon rotzooi is. Je koopt een kat in de zak. Nou, dat durven wij wel in twijfel te trekken.

Wat onderscheidt een dure telefoon van een goedkope? Voor het antwoord moeten we onder de motorkap kijken. De processor, hoeveelheid werkgeheugen, opslagcapaciteit, beeldsensor: al deze zaken bepalen het prijskaartje. Hoe sneller de processor, des te meer je betaalt voor een telefoon. Voor meer werkgeheugen en opslagruimte moet je ook meer geld ophoesten. Om mooie plaatjes te schieten heb je een smartphone met goede camera nodig.

Betekent dit per definitie dat we de hoofdprijs voor een deugdelijke mobiele telefoon moeten neerleggen? Absoluut niet. Een smartphone kopen kun je vergelijken met het kopen van een nieuwe laptop: hoe krachtiger de specs, des te hoger het prijskaartje dat er aan hangt. Het is eerste dat je jezelf moet afvragen, is waarvoor je hem gaat gebruiken. Gebruik je de computer voornamelijk om te typen, of ga je aan de slag met foto- en videobewerkingsprogramma’s? Je wilt toch niet betalen voor features die je uiteindelijk niet gaat gebruiken?

Huawei P10 Lite

Hetzelfde geldt voor smartphones. Waarvoor ga je je telefoon gebruiken: wil je bereikbaar zijn en af en toe appen of je e-mail controleren, of ben je de hele dag online, ga je voortdurend gamen, fotograferen en de nieuwste apps downloaden? In het eerste geval is het echt niet nodig om een dure iPhone te kopen. Dan is een Huawei P10 Lite bijvoorbeeld al meer dan genoeg.

Ben je daarentegen een veeleisende power-user, dan kun je beter investeren in wat meer rekenkracht, werkgeheugen en opslagcapaciteit. In dat geval kun je een Samsung Galaxy S8 kopen, of een vlaggenschip van een andere fabrikant.

Zoek je een telefoon waar je het hele weekend mee vooruit kunt op één lading, of waar je de mooiste foto’s mee kunt schieten? Dan hoef je zeker niet het duurste van het duurste te kopen. Er zijn meer dan genoeg middenklassers die meer vermogen onder de kap verbergen dan menig vlaggenschip. Als je een toestel uitzoekt om mee te fotograferen, laat je dan niet misleiden door het aantal megapixels. Meer megapixels zegt niet alles over de kwaliteit van je plaatjes. Kijk ook naar zaken zoals de diafragmagrootte, aanwezigheid van (optische of elektronische) beeldstabilisatie, soorten autofocus en de flitser.

Door vooraf goed na te denken en kritisch te zijn over je eigen gebruik, kun je letterlijk honderden euro’s besparen op je nieuwe smartphone.

Dit artikel is geschreven door GSMinfo.nl

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.