Smartphone als coach: hoe een app je dichterbij je doel kan brengen

We hebben allemaal gewoontes. Dat kunnen zowel goede als slechte gewoontes zijn. Twee maanden terug had ik besloten dat ik een aantal slechte gewoontes moest laten gaan: het is tijd voor nieuwe en vooral gezonde gewoontes. Helaas is dat niet altijd even makkelijk, al helemaal niet zonder een life coach die je constant zou achtervolgen (zou ook een beetje creepy zijn). Gelukkig hebben we bijna altijd ons mobieltje bij de hand en slepen we die wel overal mee naartoe. Je smartphone is namelijk slim genoeg om je nieuwe gewoontes aan te leren om zo dichterbij je doel te komen.

Gewoontes en apps

Eerst even kort wat over gewoontes. Om deze af te leren of juist aan te leren is het belangrijk om te weten wat gewoontes zijn en hoe gewoontes ontstaan. Een gewoonte is een bepaalde handeling die we uitvoeren om een bepaald doel te bereiken. Hierbij is het ook belangrijk dat we wel de intentie hebben om het doel te bereiken. Maar alleen intentie is niet voldoende. Wanneer je de intentie hebt om een doel te bereiken dan schakel je eerder over naar een handeling. En wanneer je een handeling herhaaldelijk uitvoert wordt het een gewoonte. Een belangrijk aspect hierbij is het herhaaldelijk uitvoeren van een handeling voordat het een gewoonte wordt. Hier gaat vaak veel tijd overheen en het vergt veel motivatie en discipline. Helaas is dit gedeelte nog een groot obstakel voor veel mensen.

Nog even een voorbeeld ter verduidelijking. Stel je voor dat je over een jaar of 1,5 jaar wilt kunnen programmeren, dan is kunnen programmeren je einddoel. Om je doel te behalen zijn er bepaalde handelingen die je kunt uitvoeren. Denk hierbij aan een online zelfstudie of je volgt 2 tot 3 programmeerlessen per week. Zoals we eerder zagen, is dit het gedeelte waar het vaak mis gaat. En dit is precies het gedeelte waar je smartphone je bij zou kunnen helpen.

Er zijn ondertussen tal van verschillende apps die je kunnen helpen om je doelen te bereiken. De meeste apps zijn in het Engels maar verschillen niet veel van elkaar. Een aantal populaire apps die veel worden gebruikt zijn Habitbull, Productive en Habitica. Deze zijn zowel te gebruiken op iPhone als Android mobieltjes. Deze apps zullen je helpen om doelen te stellen, motiveren je en herinneren je eraan om bepaalde handelingen uit te voeren en deze om te zetten in een gewoonte.

App Fabulous

Ik heb zelf de app Fabulous uitgeprobeerd en ook deze verschilt niet heel veel van de andere apps. De app is kleurrijk en vrolijk ingericht en erg handig in gebruik. Belangrijk bij gewoontes is dat je ook een overzicht kan bijhouden van je voortgang. De app begint met het doel om ’s ochtends en ’s avonds een glas water te drinken. Zo kun je reminders instellen en kun je zelfs een heel ochtend-, middag- of avondritueel inplannen. Je ziet een timeline van de progressie je hebt geboekt en ook zie je hoe succesvol je de afgelopen maand was in het vormen van nieuwe gewoontes. Mocht je in de ochtend niet zijn toegekomen aan het uitvoeren van een handeling of gewoonte dan kun je ook even op de snooze knop drukken. Zo krijg je later gewoon weer een herinnering maak er geen gewoonte van om de snooze knop te drukken!

De app is ook informatief en legt uit hoe jij je handelingen kunt omzetten in goede gewoontes en waarom bepaalde gewoontes goed voor je zijn. Dit zorgt net voor wat extra motivatie en focus. En wanneer je een bepaalde handeling door herhaling om hebt gezet in een gewoonte, dan krijg je ook nog eens een beloning! Zo worden er nieuwe onderdelen ontgrendeld in de app of krijg je een brief van de makers van de app. Persoonlijk vind ik het fijne van zo’n app dat je constant herinnerd wordt aan het uitvoeren van je nieuwe gewoonte. En wanneer dit echt een gewoonte is geworden heb je ook geen herinnering meer nodig. We zijn tegenwoordig zo druk met van alles dat het lastig is om je te focussen op een doel op de lange termijn. Maar vergeet niet:

‘’Motvation gets you going, and habit gets you there’’ – Zig Ziglar

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.