Je kent Tesla, zelfrijdende auto’s zijn in de maak, en eigenlijk bieden alle automerken inmiddels wel een elektrische bolide. Juist door die auto’s steeds meer chauffeurs-assistentie te bieden, zou je kunnen spreken van steeds slimmer wordende auto’s. Maar wat kun je nu precies verwachten van een smartcar?
Je kent natuurlijk ook het merk smart: die superkleine auto’s waar het merk lang geleden mee kwam, maar inmiddels is smart ook echt een stuk slimmer geworden. Ze maken elektrische SUV’s, zoals de #1. Het is een goed voorbeeld van een smartcar (pun intended). Deze auto heeft bijvoorbeeld lane assist en je kunt de AI-spraakassistent gebruiken om de auto bepaalde vragen te stellen.
Smartcar
Is dat dan wat de smartcar is? Een auto die dankzij kunstmatige intelligentie als het ware een brein heeft? Wij denken van wel. Waar we in de smarthome categorie vooral kijken naar of iets een app heeft en of op een bepaalde manier met het internet verbonden is, zit dat bij auto’s toch net even anders. Die zijn pas echt slim als ze je ook goed kunnen helpen. Er is immers als automobilist al genoeg om mee bezig te zijn: waarbij veiligheid en ogen op de weg natuurlijk het belangrijkst zijn. Handig als je auto steeds beter weet wat je gewoontes zijn.
Patronen- en gewoontes ontdekken; dat is waar AI goed in is. Als jij ‘s ochtends in de auto stapt om naar werk te gaan, dan wil je misschien altijd even weten welke agenda-afspraken je hebt. En misschien wil je ‘s ochtends een wat rustigere radiozender horen dan de pratende deejays die je in het middag file-ritje vermaken. Een smartcar leert jou en je gedrag kennen, en kan misschien zelfs profielen aanmaken, zodat het bij de ene chauffeur anders reageert dan bij de ander. Handig.
AI schiet te hulp
Een smartcar heeft ook een belangrijke rol bij ongelukken. Je ziet het nu voorbijkomen in bijvoorbeeld wearables: als je valt of in een crash betrokken raakt, dan kan het horloge dat detecteren en vraagt het of je oke bent. Reageer je niet op tijd, dan worden de hulpdiensten gebeld. Zulke systemen zitten ook al in auto’s en kunnen het verschil maken tussen leven en dood. Het is dus zeker niet alleen maar dat het comfortabel is voor de automobilist om in een smartcar te rijden: het slimme gedeelte kan dus nog veel meer impact maken.
We zijn benieuwd wat de toekomst ons gaat brengen: kan de smartcar uit de toekomst ons verrassen? Mocht je op zoek zijn naar een moderne auto, dan is dit wel een goed moment om er een te kopen. De overheid maakt het slim om te investeren in een auto die volledig elektrisch rijdt: je krijgt er namelijk flink wat subsidie op. Die subsidie zou in 2024 flink naar beneden gaan, maar gelukkig is deze regel teruggedraaid. Reden genoeg dus om nu een elektrische en waarschijnlijk slimme auto te kopen, want in 2025 zal dat qua subsidie wel anders zijn. Misschien kies jij wel voor de nieuwe smart 3! En het mooiste van slimme auto’s is dat ze hun updates gewoon vanzelf krijgen: heel slim.
Dit artikel kwam in stand in samenwerking met smart.