Nadat je de laptop hebt opengeklapt, blijft het scherm akelig zwart van kleur. Er lijkt sprake te zijn van een defect. Wat doe jij in zo’n geval? Bestel je zo snel mogelijk een nieuwe laptop, probeer je de laptop in eerste instantie zelf weer aan de praat te krijgen of kies je voor een ASUS- of bijvoorbeeld MacBook reparatie bij een lokale reparateur? Hoewel het verleidelijk kan zijn om een nieuwe laptop te bestellen is dat vaak helemaal niet nodig. Door de laptop te (laten) repareren ben je niet alleen goedkoper uit, maar kies je daarnaast voor de meest duurzame oplossing. In dit artikel lees je meer over je mogelijkheden.
Stap 1: probeer de laptop zelf te herstellen
Mogelijk is de batterij van je laptop volledig leeg en lukt het niet meer om deze op te laden. Dit kan het gevolg zijn van opgehoopt vuil, dat de werking van de oplaadconnector negatief beïnvloedt. Door de oplaadconnector schoon te maken met perslucht of bijvoorbeeld een tandenstoker, los je het probleem zelf op. Ook het vervangen van de oplader kan helpen om de laptop weer in te schakelen. Probeer bijvoorbeeld eens de lader van je zus of ouders.
Controleer altijd of de lampjes van je laptop gaan branden als je deze inschakelt of verbindt met het stroomnet. Mogelijk werkt de accu naar behoren, maar is het scherm kapot.
Stap 2: zorg dat alle updates uitgevoerd zijn
Schakelt de laptop weer in, maar werkt deze niet stabiel? Is de laptop bijvoorbeeld erg traag, of loopt deze voortdurend vast? Dit kan het gevolg zijn van updates die nog moeten worden uitgevoerd. Zowel Windows als OS X beschikken over een functie om de laptop te controleren op updates. Let wel, het gaat hierbij alleen om de updates voor het besturingssysteem. Het updaten van specifieke applicaties doe je via de App Store (OS X), de Microsoft Store (Windows) of de website van een aanbieder van specifieke applicaties.
Stap 3: kies voor een lokale laptop reparatie
Heeft het schoonmaken van de oplaadconnector en het uitvoeren van de updates onvoldoende effect? Gaat de laptop nog steeds niet aan, of blijft deze traag? Kies in dat geval voor een laptop reparatie. Een reparatie is over het algemeen veel goedkoper dan het vervangen van de laptop. Daarbij werkt het gros van de onderdelen mogelijk nog goed en is het vervangen van de accu of oplaadconnector voldoende om het probleem te verhelpen. Je kunt vervolgens weer tijden vooruit.
Er zijn verschillende lokale reparateurs die zo’n reparatie voor je uit kunnen voeren. Kijk hierbij goed naar de geboden service. Er zijn reparateurs die werken op basis van no cure, no pay. Dit betekent dat je niets betaalt, wanneer een reparatie niet uitvoerbaar blijkt te zijn of het probleem niet oplost. Let ook op de snelheid waarmee een reparatie aan de laptop uitgevoerd wordt. Bij sommige partijen is een reparatie binnen dertig minuten gereed, wanneer je vooraf een afspraak maakt. Dit is veel sneller, dan wanneer je een laptop naar de fabrikant zou sturen.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met The Phone Lab