facebook hype

Slecht: Facebook toont bepaalde vacatures alleen aan mannen

Als je een tamponfabrikant bent, dan begrijp ik heel goed dat je als demografie graag vrouwen target met je advertentie op Facebook. Dat is geen seksisme, dat is logica. Echter is Facebook nu iets te ver gegaan: het toont bepaalde vacatures alleen aan mannen.

De American Civil Liberties Union (ACLU) heeft besloten een rechtszaak tegen Facebook aan te spannen. Hiermee is 2018 niet bepaald het jaar dat Facebook gefixt gaat worden, zeker niet gezien het recente nieuws van de aanval op miljoenen accounts. Het is echt een slecht jaar voor het bedrijf, dat steeds vaker negatief in het nieuws komt.

ACLU

Het is een serieuze aantijging van de ACLU, want als Facebook inderdaad bepaalde vacatures alleen aan mannen toont, dan is dat een schending van de rechten van de werkplaats. Het is immers discriminerend dat vrouwen of mensen die zich anderzijds niet als man identificeren geen toegang hebben tot deze vacatures. Het maakt inbreuk op de burgerrechten. Overigens kun je als bedrijf ook selecteren dat je alleen aan vrouwen toont, maar het onderscheid zou niet gemaakt mogen worden als het gaat om vacatures.

ACLU gaat overigens niet alleen naar de rechter met Facebook: ook tien bedrijven die de vacatures op Facebook plaatsten voor alleen mannen zijn volgens de organisatie in overtreding. Het schijnt zelfs om meer te gaan dan gender alleen: er zouden ook leeftijden kunnen worden geselecteerd, wat betekent dat er ook nog sprake is van leeftijdsdiscriminatie.

Dit alles lijkt weer een extra reden om het saaier wordende Facebook achter ons te laten, en over te stappen op Instagram, Snapchat of iets nieuws. Dat doen extreem veel mensen onder de 25 jaar namelijk al. Misschien toch écht weer Hyves nieuw leven inroepen?

Overigens raden we je, los van dit nieuwtje, aan om je wachtwoord op Facebook te wijzigen gezien het recentelijk lekken van de informatie van miljoenen accounts.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.