Review: Siri voor de computer

Heb jij ook, net als ik, dat je sneller denkt dan je typt? Hierdoor vergeet je halverwege de zin alweer wat je wou typen? Nou in dat geval is spraakherkenningsoftware misschien iets voor jou. Want zou het niet makkelijker zijn om jouw gedachten de vrije loop te kunnen laten, net alsof jij met iemand aan het praten bent? Wij namen het spraakherkenningsysteem van Dragon op de proef.

De doos Dragon Naturally Speaking 12.0 bevat een installatiedisk, een headset met adapter en een (goede en beknopte) beschrijving. Geen extra en overbetaalde tierelantijntjes dus. Nee de extra tijd en aandacht zijn allemaal in de software gestoken. Helaas is hierbij wel de headset over het hoofd gezien. Deze werkt naar behoren, maar is uiterst oncomfortabel, en lijkt mij weinig geschikt voor langdurig dagelijks gebruik.

Maar terug naar de software. De Dragon Naturally Speaking 12.0 installeert soepel en redelijk snel. Het vergt mij wel alleen veel tijd om de geluidinstellingen goed te kalibreren, iets wat eerst veel irritatie bij mij opwekt, maar zich later o zo hard terugbetaalde toen het eenmaal goed gedaan was. Neem hier dus de tijd voor!

Bij opstarten van het programma wordt eerst gevraagd om een persoonlijk gebruikersprofiel op te zetten. DOE DIT!!! Het is wellicht de meest toevoegende waarde van dit programma namelijk. Dit gebruikersprofiel stelt het programma namelijk in staat om jouw gebruiken en dialecten te herkennen. Hierdoor herkent hij op den duur niet alleen sneller en beter jouw stem, ook stelt het de software in staat terug te communiceren als jij een foutje dreigt te maken. Buddies for life <3!

De leercurve om het programma te gebruiken, is tegen mijn verwachting in absoluut niet steil. Sommige commando’s moet je wel even leren, maar rechtsboven in beeld staat een spiekbriefje met hierop de belangrijkste weergegeven.

De toepassing van het programma lijkt mij in eerste instantie duidelijk voor tekstverwerkingsprogramma’s. Maar al snel wordt duidelijk dat dit programma als een soort Siri voor de computer gebruikt kan worden. Tijdens het dicteren kan je snel even wat op gaan zoeken op Wikipedia of gewoon even tussendoor het laatste nieuws checken, zonder ook maar een druk op de knop. Dit maakt dat computeren een volledige handsfree beleving wordt, en dat is erg prettig. In gesloten ruimtes althans. Ik kan mij voorstellen dat je niet even lekker in de trein een stukje gaat dicteren namelijk. Maar wat mij betreft hebben spraakbesturingssystemen de toekomst.

Nu volgt het eindoordeel. De Dragon Naturally Speaking 12.0 biedt zonder overbodige luxe een uiterst goed werkend spraaksysteem aan. Het gebruik is uiterst makkelijk, en wordt alleen maar makkelijker naarmate jij hem meer gaat gebruiken. De handsfree beleving van een computer is uiterst prettig, en valt zeker aan te raden. Alleen nog wel even een nieuwe headset kopen.

Pluspunten:
Persoonlijke profiel
Accuraatheid
Toekomstgericht
Minder:
Bijgeleverde headset
Niet overal toepasbaar
9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.