Wie smult er nou niet van de MTV-show Catfish? Ik kijk nu een episode, as we speak. Maar wat als jij nou diegene bent wiens foto’s gebruikt worden? Dat iemand een fake account maakt, met jouw portret? Wij bespreken of je hulpeloos staat bij zo’n schending van je privacy en geven waar we kunnen wat tips. 

Rapporteren

Het klinkt misschien alsof we nu een open deur intrappen, maar kijk eerst eens naar de mogelijkheden op het desbetreffende medium. De grotere websites hebben vaak een optie waar je iemand kunt rapporteren. Facebook kijkt dan bijvoorbeeld naar je melding en kan het profiel van deze persoon verwijderen. Dit kost jou dan ook de minste moeite en is de meest effectieve manier om dit een halt toe te roepen. Een andere optie is om direct contact op te nemen met de desbetreffende persoon en deze te vragen om te stoppen met deze privacyschending.

Wat zegt de wet?

Worden jouw foto’s gebruikt om kwetsende uitlatingen te doen? Of wellicht om illegale acties mee te verrichten? Dan kun je ervoor kiezen om aangifte te doen (in verband met laster of smaad). Zorg er dan wel voor dat het account nog niet is verwijderd. De politie moet kunnen nagaan wie verantwoordelijk is voor de acties.

Gebruikt iemand jouw foto’s op een datingwebsite, dan kan je niet direct aangifte doen. Je zou wel terug kunnen vallen op je portretrecht en je privacyrechten. Dit is echter wel ingewikkeld. Het beste kun je een jurist of advocaat inschakelen, mocht je echt zo ver willen gaan. Gewoon rapporteren lijkt dan toch een minder vergaande procedure…

Voorkomen is beter dan genezen

Sja, het liefste wil je natuurlijk deze situatie gewoon niet hebben. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. De meeste social media hebben opties waardoor je je profiel zo privacyvriendelijk mogelijk in kunt stellen. Let erop met wie jij foto’s deelt. Zet jij alles op openbaar? Dan ben je sneller te kopiëren. Het wil niet zeggen dat je alle risico’s wegneemt, maar in ieder geval zullen onbekenden die niet in jouw netwerk zitten minder gauw toegang hebben tot jouw foto’s!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.