Sasja Stigter

Sasja Stigter: “Iedereen lachte, maar ik ben nu wel IT’er in Nieuw-Zeeland”

Er is zoveel werk in de IT, waarom zou je dat per se in Nederland moeten doen? Potentiële TechGirl van de Maand Sasja Stigter verruilde het Noord-Hollandse Zaandam voor het prachtige Nieuw-Zeeland. Niemand dacht dat ze het echt zou doen, maar inmiddels woont ze er al jaren en werkt ze als freelancer in de IT.

Samen met haar partner ging Sasja voor het eerst naar Nieuw-Zeeland in 2001. “We werkten allebei voor eaen bedrijf dat een paar maanden daarvoor een kantoor in Australië had geopend. We waren allebei aangenomen voor die job, maar dat ging uiteindelijk niet door. Een collega die in Nieuw- Zeeland was schreef ons en maakte ons helemaal enthousiast voor dat land.”

Sasja Stigter

Het koppel ging naar Nieuw-Zeeland en werkte daar voor anderhalf jaar. Toen was er geen verblijfsvergunning meer en ‘moesten’ de twee wel terug naar Nederland. Ze beloofden elkaar toen ze in 2003 terugkwamen: over tien jaar komen we terug. Sasja: “De familie lachte ons uit: dat kun je toch helemaal niet plannen?” Toch lachte Sasja het best: “We zijn echter toch echt teruggegaan in 2013 en we zitten er nog!”

Sasja werkt voor de Auckland Council, waar ze van niets een heel compleet systeem heeft gebouwd met een team. “Auckland Council is een overheidsbedrijf. Ik begon op een project voor de afvoer van regenwater als testmanager, maar inmiddels ben ik ook business analist en projectmanager. Ik zit er inmiddels al zoveel jaar,  Ze hebben vaak gevraagd of ik in dienst kom, maar ik geniet van de vrijheid het me geeft.”

Bovendien houdt Sasja van de variatie. “Nu kan ik ook nog andere opdrachten erbij aannemen. Ik zoek ook helemaal niets vasts. Ondernemen is me wel met de paplepel ingegoten. Mijn ouders hadden een groothandel in confectiefornituren en ik heb dus een mode-achtergrond. Ik deed in die rol al zaken met het buitenland, dus ik vind het niet zo’n gekke ommezwaai naar wat ik nu doe.”

Softwaretester

Tijdens de millenniumwisseling waren mensen bang dat de technologie ermee ophield. Dat is het moment geweest voor Sasja om de IT in te gaan. “Iedereen die toen het woord computer kon spellen, was welkom in de IT. Ik dacht ik ga het gewoon proberen, en toen deed ik een opleiding bij één van de consultancybedrijven en ik ging aan de slag als tester.“

MobileMobile

Niet dat alles zo makkelijk ging: “Ik deed veel cursussen en opdrachten en dat is heel leerzaam. Ik werkte me uiteindelijk op van softwaretester naar uitvoerder. Uiteindelijk ging ik op contractbasis werken en dat is niet meer veranderd, ook niet nu ik in Nieuw-Zeeland werk. Ik verwacht sowieso nog een groot project voor Auckland te doen en nu met corona kunnen we ook het land niet verlaten -niet dat ik dat wil hoor!”

Ze vindt het ook veel te leuk bij Council Auckland: “Mijn rol is enorm divers. Ik ben het snijvlak van de business en IT. Ik werk met gebruikers en probeer te begrijpen waarom ze iets willen en ik ontwikkelaars vertellen me waarom dingen op een bepaalde manier moeten worden gebouwd. Bovendien zullen we in de toekomst alleen maar meer tech nodig hebben: er komen steeds meer internetapps, dus we zitten wel goed in de IT.”

Sasja is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt volgende week op haar stemmen!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.