Sarah Janssen

Sarah Siebel-Janssen: “Vrouwen kijken meer naar wat de gebruikers zien”.

Fotograferen in haar vrije tijd, softwaretester én als scrum master aan het werk bij de Volksbank. Naar eigen zeggen vindt Sarah Siebel-Janssen de afwisseling tussen creativiteit en techniek heel fijn. Is zij daarom softwaretester én scrum master?

Sarah dacht niet als klein meisje: ‘Ik wil tester worden’. Dat begon in 2014 bij Capgemini. “Ik kwam uit de schoolbanken, deed de tests in de sollicitatie, kreeg een aanbieding én werd geaccepteerd. Daarna vroeg ik aan de manager wat een tester eigenlijk doet. ‘Testing’ is best een breed onderwerp. Je hebt o.a. functioneel testers (dat is wat ik grotendeels doe bij de Volksbank) en UX-testers (zij testen echt de gebruikerservaring). Er zijn ook testautomatiseerders (die automatiseren het testen), waarbij een script de test automatisch uitvoert. Er zijn zoveel verschillende soorten testers, ik weet eigenlijk zelf niet eens hoeveel soorten er allemaal bestaan. Zóveel zijn het er!”

Sarah Siebel-Janssen

Als functioneel tester kijkt Sarah heel breed: “Ik kijk niet alleen naar wat er getest moet worden en hoe het zou moeten werken, maar ook wat de uitstraling is en het gebruiksgemak. Je hebt functionaliteiten die op een bepaalde manier horen te werken, maar ‘wat als ik iets anders doe?’ Ik kijk verder dan ‘het normale pad’. Wat moet het doen, wat is de gedachte erachter én voor welk type mens maken we dit? Ik kijk dus eigenlijk naar het grote plaatje. Je moet bijna ogen in je achterhoofd hebben om die 360 graden view te hebben op de software.”

Sarah is vooral van de waaromvraag: “Alle software begint met een idee, maar als tester moet je wel weten welk idee diegene heeft. In de tussentijd praten mensen met elkaar en soms vertaalt dat niet helemaal lekker door naar de realisatie. Als iemand zegt: “De klant moet kunnen zitten.” De volgende maakt daar een stoel van, maar dan hoeft dat niet per se goed te zijn. Het had ook net zo goed een bank kunnen zijn. Je moet kijken of er wordt opgeleverd wat persoon A heeft bedoeld. Dat maakt testwerk ook zo leuk; je moet steeds de waaromvraag stellen. Want waarom wil de persoon zitten? Als dat is om te rusten, dan is liggen en een bed misschien een betere oplossing en moet je bekijken of de juiste requirements wel zijn opgesteld.”

Als scrum master stel je de vragen meer naar de mensen en niet zozeer op het technische vlak. “Je vraagt hier ook: ‘Weten we waarom wij dit bouwen?’ Je moet zorgen dat je team aan het einde van de sprint wel iets kan laten zien aan de stakeholders. Je begint met een stoel, maar hoe die er verder uit moet zien komt later. Er moet eerst iets gecreëerd worden, zodat daarover gesproken kan worden met de stakeholders. Tijdens zo’n gesprek krijgt het team heel waardevolle feedback van de stakeholders, waarbij het team een ‘inspect and adapt’-momentje heeft om kritisch naar het eigen werk te kijken en hoe dit het beste kan worden voortgezet. De taak van de scrum master is om dit helder te krijgen met het team én het team te ondersteunen in de uitvoering. Zo kan het team zich bezighouden met het opleveren van de meeste waardevolle dingen.

Helemaal thuis

Sarah voelt zich helemaal thuis in haar team. “Dit is één van de leukste teams waarin ik ooit heb gewerkt. Ik vind het heel erg leuk om tussen de mensen te zitten: tussen de business en de techniek.” Maar, je moet als tester ook niet te lang in hetzelfde team zitten, denkt ze. “Een andere optie is om binnen je team meerdere dingen aan te pakken. Dat doe ik nu ook.”

Ze is zich wel bewust van de valkuilen: “Zeker als je langer in een team zit, heb je een betere band met mensen en dat kan ook een valkuil zijn; niet weggaan uit een team, omdat je de mensen heel leuk vindt. Als je je graag wil doorontwikkelen of je bent vroeg in je carrière; zorg dat je in zoveel mogelijk verschillende teams werkt, met korte projecten van een halfjaar tot een jaar. Later in je carrière kun je wat meer de diepte ingaan.”

Scrum master

Scrum master worden in haar huidige team is ook niet een heel bewuste keuze geweest van Sarah. “Onze scrum master ging weg en iedereen wees naar mij. Ik had al ervaring als scrum master en als tester ben je gewend om met meerdere lagen (red: afdelingen en rollen) te praten. Developers houden het vaak meer binnen hun eigen team. Hierdoor zie je als tester vaak hoe andere teams werken en hoe je je eigen team kan verbeteren. Ik vind de afwisseling van tester en scrum master zijn leuk; van technisch naar het mysterie van de mens.”

Dat is niet altijd makkelijk. “Op dit moment is die dubbelrol wel lastig. Het team waar ik nu deel van uitmaak heeft heel slimme mensen, veel seniors, dus de testers hebben veel werk te doen. We kunnen op dit moment nog niet alles automatiseren vanwege de inhoud ervan, maar er zijn dit keer lange ketens aan testwerk. Als je dan als scrum master óók nog wil kijken hoe we het doen, ja, dat is moeilijk. Omdat o.a. je eigen testwerk niet af is, lukt iets niet. Je hebt wel een gezamenlijke gedragenheid, maar ik ben wel de expert op het testvlak.”

Vrouw in de tech

Sarah is een vrouw in de tech en nog steeds is dat redelijk zeldzaam. Sarah baalt daarvan. “Er zijn mannen die iets niet aannemen van een vrouw, maar het wel aannemen van een man. Ik snap niet dat zij ons dan niet de credits geven. Ik merk dat ik mij goed voel wanneer ik iemand anders help om iets te bereiken, dan dat ik het zelf doe. Maar zo zit niet iedereen in elkaar. Misschien is dat ook wat me echt een tester maakt of scrum master. Als tester help je iemand met een idee werkelijkheid te maken.“

“Je helpt ook de developers, ook al schop je ze tegen de schenen. Een beetje ‘tough love’. Maar, als je mensen niet wil helpen, dan moet je geen tester worden. Zo is het ook met scrum masters. Als scrum master stel je de juiste, soms wat moeilijke, vragen, zodat mensen getriggerd worden om zelf na te denken over dingen. Soms zie je dat het dan toch ‘fout’ gaat. Waar je het team dan op moet laten focussen is de ervaring, het leren van de fout en om het de volgende keer anders of beter te doen. Soms is het echt moeilijk om dan niets voor te zeggen, maar het de mensen zelf uit te laten zoeken. Daar worstel ik soms nog wel eens mee.”

Waarde van vrouwen

Sarah ziet ook de meerwaarde van vrouwen als testers: ”Ik denk dat vrouwelijke testers over het algemeen zelfs ietsjes beter kunnen zijn, als je gaat kijken naar mannelijke en vrouwelijke testers. Vrouwen zeuren en klagen over het algemeen toch al, dus of je nou een tester bent of niet: je doet dat toch al! Grapje natuurlijk, maar vrouwen zien vaak wel wat meer dan mannen. Mannen kijken meer technisch en vrouwen meer naar wat gebruikers zien. Vaak is de code, die door een vrouw geschreven is, van betere kwaliteit. Deze bevat vaak minder bugs, omdat we meer detail zien in het eigen werk. Mannen coderen op hun beurt vaak weer sneller.”

Dit is in ieder geval de ervaring van Sarah. “Je hebt het beste resultaat als je een mix van de twee hebt in je team. Je hebt snelle dingen die meer tests nodig hebben én stabiele dingen die langer op zich laten wachten. Ik ben zeker voor meer vrouwen in de IT. Wel hoop ik jonge vrouwen op het hart te drukken: gebruik wat je hebt in je voordeel, maar zorg dat er geen misbruik van wordt gemaakt.”

Sarah is in de running om TechGirl van de Maand te worden.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.