Sanne Maasakkers

Sanne Maasakkers: “Jongens moeten ook zien dat het normaal is dat meisjes into hacken zijn”

Ze begon op de basisschool vast met websites maken en spelletjes in elkaar zetten, maar toen ze 14 jaar was werd haar website gehackt en veranderde haar pad. Inmiddels werkt onze potentiële TechGirl van de Maand Sanne Maasakkers met veel plezier bij Fox-IT: “Ik krijg alle vrijheid om bedrijven (in opdracht) te hacken en dat vergt veel creativiteit en puzzelen.”

“Ja, ik had een blog voordat het cool was. Het was trouwens de hostingpartij die gehackt werd, dus niet helemaal mijn eigen site zelf. Toch heeft me dat wel gemotiveerd om er zelf dieper in te duiken hoe zoiets kon gebeuren. Inmiddels maak ik geen games meer, maar als ZZP’er help ik bedrijven wel apps te maken, zo help ik nu een bedrijf met een app om fysieke risico’s op de werkvloer te identificeren.”

Daar is Sanne gekomen door een IT-opleiding te gaan doen. “Ik deed eerst technische bedrijfskunde, maar ik merkte dat ik alleen de IT- en wiskundevakken leuk vond. Ik had echter niet meteen voor informatica en informatiekunde gekozen omdat ik geen zin had om tussen de nerds alleen maar achter de computer te zitten. Maar, dat viel uiteindelijk erg mee. Je werkt veel samen.”

Informatica

Er is wel een reden dat Sanne niet voor alleen Informatica koos: “Je krijgt op die opleiding zowel het technische gedeelte als de vertaling tussen gebruiker en programmeur. Een boeiende combi. Hacking is niet een apart vak, daar besteden opleidingen helaas weinig aandacht aan. Er zijn vakken over security, zoals cryptografie (zoals de encryptie van gegevens), maar echt hackingvakken zijn er niet. Ik heb het voor een gedeelte dus zelf geleerd. Jammer, want als het op scholen werd gegeven dan waren er veel meer hackers die wij nu een baan konden bieden.”

Sanne ziet het ook op haar afdeling, er zijn genoeg collega’s die geen IT-studie hebben gedaan, maar alles uit eigen interesse hebben geleerd. “Soms zijn die nog beter dan mensen met een opleiding. Niet dat ik niets aan mijn opleiding heb gehad: je weet hoe je software moet schrijven, en juist omdat je weet hoe het wel moet, weet je ook hoe het niet moet.” Maar als ze zich naast werk nog veel zelf aan het leren is, zit ze nu dan niet alsnog veel achter de computer, ‘tussen de nerds’? “Mwah, ik denk dat dat wel meevalt. Mijn ouders zouden zeggen van wel, maar ik heb een sociaal leven hoor.”

Sanne is na haar opleiding niet direct bij Fox-IT begonnen. “Ik zat in eerst in Identity en Access Management, dat zich richt op dat de juiste persoon op de juiste plekken binnen kan komen. Daar ben ik mee gestopt omdat ik het iets te niche vond. Ik wilde meer weten over security in het algemeen. Ik hoorde dat er een traineeship begon bij Fox en daar kon je op drie afdelingen meewerken. Perfect! Ik startte bij cryptografie, daarna hacken en uiteindelijk ben ik geëindigd bij securitybewustzijn. Echter zat ik het meest op mijn plek bij hacken, dus daar ben ik uiteindelijk naar teruggegaan. Het constante puzzelen, vind ik zo tof.”

TechGirl van de Maand

Onze potentiële TechGirl van de Maand geniet ervan om te proberen andere bedrijven te hacken. “Maar, let op: dat is op afspraak. Een bedrijf komt naar ons toe met het verzoek, en wij krijgen alle vrijheid om onze gang te gaan. Als het op twintig manieren niet lukt, dan op 21 wel. We doen op digitale manieren hacks, maar ook social engineering. Dat betekent dat je sociale skills en technische skills combineert, zoals bij het versturen van phishing e-mails. Maar denk ook aan het fysiek bezoeken van een organisatie en achter iemand aanlopen om het bedrijf binnen te komen, of een usb-stick mee te nemen die op een bureau ligt.”

Sanne merkt ook dat ze hierbij wel een voordeel heeft als vrouw. “Ze verwachten het niet van een vrouw. Ik kom er makkelijk mee weg. Verder ben ik meer one of the guys, dus ik ondervind over het algemeen geen negatieve gevolgen van het feit dat ik een vrouw ben in een mannenwereld. Soms word je wel met de neus op de feiten gedrukt, als je je realiseert dat je de enige vrouw in de ruimte bent. Ik vind het een stuk gezelliger met vrouwen erbij. Vorige week had ik een mooie tas gekocht, maar de mannen maakten het eerder belachelijk, omdat ik net zoveel betaalde voor een tas als anderen voor een Nintendo. Ik mis dat een vrouw dan zegt: “Oh wat mooi!”

Fox-IT

Ze mist specifiek vrouwen in de security. “Dit zijn vrouwen die vaak wat directer zijn, en ik denk dat we daarom ook goed met mannen kunnen opschieten. We hebben trouwens bij Fox-IT redelijk wat vrouwen, maar echt op technische vlakken zie je het toch weinig. Ik geef mede daarom ook veel gastlessen op scholen: niet alleen voor meisjes, maar juist voor gemengde groepen zodat jongens zien dat de meiden er ook bij zijn. Zo veroordelen ze de meisjes niet als die een technische opleiding kiezen.”

Sanne doet erg veel om kinderen te inspireren de tech in te gaan. “Ik organiseer Fox-IT summerschool waar kinderen leren hacken en ik maak lesmateriaal voor scholen. Dat laatste doe ik in mijn vrije tijd. Bovendien ga ik veel naar meet-ups voor vrouwen in security. Vrouwen weten vaak niet dat hacken een baan kan zijn, of denken dat het niet creatief is. Je hoeft voor een baan in de IT echt geen zware IT-studie te doorlopen. Je kunt als consultant zelfs heel goed zijn zonder dat je teveel technische kennis hebt.”

Alsof ze niet al een inspiratie genoeg is, doet ze nog meer om een voorbeeld te zijn voor vrouwen. “Ik was een tijdje geleden bij het Jeugdjournaal, omdat ik het belangrijk vind dat zowel jongens als meisjes ook vrouwen zien in security. Ik heb voor sommige media stockfoto’s laten maken, dus als het op RTL of NOS over security gaat, dan zie je vaak een foto van mij. Ik wil dat vrouwen gaan denken: ‘zij kan het, ik kan het ook gewoon!’ Ik hoop meisjes te enthousiasmeren en ik wil graag een bredere basis leggen bij Fox-IT om het bedrijf te vertegenwoordigen, bijvoorbeeld door vaker presentaties te geven over cybersecurity.”

Sanne is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Vind je haar ook zo inspirerend? Stem dan op haar als binnenkort de stemronde opent.

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
grenzeloos
Op zoek naar robots in Japan

Cookies op TechGirl.nl

Wij maken gebruik van cookies op TechGirl.nl. Je kunt ze direct toestaan door op 'Accepteren' te klikken. Liever handmatig aangeven wat je wel en niet wilt toestaan? Kies dan voor 'Verander cookie settings'.

Privacy beleid | Sluiten